imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI-nak nem tetszik az iOS 8


James Comey, az FBI igazgatója nemtetszését fejezte ki az iOS 8 új alapértelmezett biztonsági beállításai miatt. Az igazgatónak nem csak az Apple-lel van baja, a Google is hasonló lépéseket tervez tenni a felhasználói adatok védelme érdekében. Comey szerint „a két cég kifejezetten azt reklámozza, hogy az emberek a törvény fölé helyezhetik magukat”.

Az FBI nem sokkal az iOS 8, illetve az Apple új, adatvédelemmel foglalkozó weboldalának megjelenése után adott hangot a kételyeinek. Az iOS 8-ban megváltozik a telefonon lévő adatok titkosításának mikéntje, a rendszer mostantól nem tárolja helyben a titkosítás visszafejtéséhez szükséges kulcsokat, így gyakorlatilag lehetetlen hozzáférnie a hatóságoknak a készüléken tárolt adatokhoz. Az Apple ezt írja ezzel kapcsolatban a weboldalán:

Nem fogunk engedni a felhasználóink magánszférájának védelme iránti elkötelezettségünkből a kormányzat miatt. […] Az Apple soha nem működött együtt kormányzati szervekkel, hogy »hátsó ajtót« építsünk a termékeinkbe vagy szolgáltatásainkba. Soha nem engedélyeztük a szervereinkhez való hozzáférést a kormány részéről. És soha nem is fogjuk.

Technikailag erre egyébként nincs is módjuk, mert a felhasználó jelszava nélkül ők sem tudnak hozzáférni az adatokhoz. Az Apple lépései után nem sokkal a Google is bejelentette, hogy az Android következő verziójában hasonló módon kívánják megoldani az adatvédelmet, vagyis automatikusan minden titkosításra kerül. Az új Android várhatóan egy hónap múlva érkezik meg – persze kérdés, hogy ezzel a felhasználóik hány százalékát védik meg ténylegesen, hiszen jellemzően a legújabb Android-verziók csak a készülékek néhány százalékára telepíthetők. Jelenleg az androidos készülékek 24,5%-án fut a legújabb verzió a Google adatai alapján – közel egy évvel a bejelentés után. Szeptember 21-én – tehát 4 nappal a megjelenés után – már az iOS-eszközök 46%-án futott az iOS 8.

James Comey azt is elmondta, hogy noha érti, hogy az embereknek szüksége van a privát szférára, bizonyos esetekben a kormánynak igenis hozzá kell férni a különböző elektronikus eszközökhöz.

Persze, teljes mértékben hiszek abban, hogy szükségünk van egy független bírótól származó végzésre ahhoz, hogy belenézzünk bárkinek a szekrényébe vagy okostelefonjába. Az viszont, hogy valaki olyan szekrényt forgalmaz, amit soha nem kinyitni – még akkor sem ha egy gyermekrablóval kapcsolatos esetről beszélünk – értelmetlennek tűnik nekem.

Azt is mondta továbbá, hogy egy nap „nagyon nagy probléma” lesz abból, hogy a kormány nem tud belenézni egy „gyermekrabló vagy terrorista készülékébe”. Célja, hogy megbeszéljék a cégekkel az aggodalmait ebben a kérdésben, „még mielőtt elérkezne az a nap”. Az egyelőre nem szivárgott ki, hogy pontosan miről beszélget az Apple és az FBI, illetve a Google és az FBI, Comey azt állítja, hogy csupán a termékek reklámozásáról van szó.

Nekem kicsit mindig demagógnak hatnak az ehhez hasonló érvelések, ahogy gyermekrablókkal meg terroristákkal példálóznak a szervek annak érdekében, hogy szabad bejárással rendelkezzenek bizonyos készülékekre. Nektek mi a véleményetek?

Forrás: MacRumors.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!