imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FBI szakértője szerint az Apple “gonosz zseni”


De Stephen Flatley mondott még cifrábbat is ennél. Mindezt azért, mert túl biztonságosak az Apple-termékei és az FBI nem nagyon tud velük mit kezdeni…

Ami nekünk felhasználóknak előny, az bizonyos hatóságoknak hátrány. Mondanunk sem kell, az FBI is ebbe a kategóriába tartozik. Stephen Flatley, a Szövetségi Nyomozó Iroda törvényszéki szakértője most egy egész sajátos hangvételű előadásban adott hangot panaszainak.

Flatley most szerdán Manhattanben tartott prezentációt az International Conference on Cyber Security című kiberbiztonságról szóló konferencián. Ha esetleg ez eddig nem lett volna nyilvánvaló, a szakértő most végérvényesen egyértelműsítette: az FBI nem szereti annyira az Apple-t.

FBI karikatúra

A szakértő például szó szerint lef***kalapozta a vállalatot, amiért az nemrégiben 10 000-ről 10 000 000-re növelte a hash függvények iterációit (ha valaki tudja, hogy ez mit jelent, segítsen ki minket kommentben), aminek következtében jelentősen megnövekedett az idő, ami alatt “brute force”-olni tudnak egy iPhone-t (lényegében addig próbálgatják a jelkód-variációkat, amíg az egyik be nem talál).

A jelkód próbálkozások sebessége 45 jelkód/másodpercről 1 jelkód/18 másodpercre növekedett. A feltörési idő 2 napról máris 2 hónapra ugrott – fakadt ki Flatley.

Később egy fokkal visszafogottabb, panaszos hangvétellel folytatta:

Mi értelme van egyre fokozni a biztonságot, mi értelme akadályozni ezzel a bűnüldözés munkáját? Az Apple elég jó ezekben a gonosz zseni dolgokban.

Az Apple és az FBI viszonya akkor mérgesedett el teljesen, amikor Cupertino visszautasította a nyomozóiroda kérését, hogy feltörjék a San Bernardinó-i lövöldözés elkövetőjének iPhone 5c-jét. A dolog igencsak elmérgesedett, majdnem bíróság lett belőle, még Barack Obama, és Edward Snowden is felszólalt az ügyben. Tim Cook pedig egyenesen azt nyilatkozta, ha segítenének, azzal a szoftverek rákját hoznák létre:

Ez nem olyan, hogy itt a szomszédos irodában fekszenek az információk arról a telefonról, és mi nem akarjuk odaadni. Semmilyen egyéb információnk nincs a készülékről. Az egyetlen lehetőség, hogy további adatokat nyerjünk ki belőle, ha írunk egy speciális szoftvert, egy olyat, ami leginkább a rákhoz hasonlatos. Ez az igazi veszély.

Már akkor parázs vita alakult ki róla a közvéleményben, hogy kinek van igaza. Igazából mindkét félnek, épp ezért nincs is igazán kielégítő megoldás. Az se jó, ha az FBI-nak sikerül feltörnie a készüléket, mert ez azt jelentené, hogy a megfelelő módszerrel hozzá lehet férni az adatainkhoz. De az se jó, ha nem, mivel valóban mindenki érdeke, hogy a hatóságok el tudják kapni a bűnözőket.

Forrás: Cult of Mac

Ha szeretnéd felfrissíteni az emlékeidet az Apple vs. FBI ügyről, egy egész dossziényi anyaggal szolgálhatunk. Ha pedig az adatvédelem érdekel, érdemes lehet elolvasnod interjúnkat, amit a CryptTalk alapítójával készítettünk.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!