imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az FM rádió aktiválására sürgetik az Apple-t


Nyakamat tenném rá, hogy nem fog menni, és nem azért mert az Apple a főgonosz. Az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság) úgy hisztériázik, hogy közben elfelejtette mi a feladata. Kiváló példatörténet az Egyesült Államokból a felelősség áthárítására.

Talán mindenki tudja, hogy az Egyesült Államokat és Karibi térséget az elmúlt időszakban elég kemény természeti katasztrófa sorozat sújtotta. Három kifejezetten erős hurrikán, Harvey, Irma, és Maria több települést tettek a földdel egyenlővé, aminek következtében több ezren vesztették otthonukat. Egy ekkora pusztítás során nem ritka, hogy megsemmisül az infrastruktúra egy része is, rádiótornyok dőlhetnek ki, elszáll az internet, nincs térerő és hasonlók. A pusztítás visszaállítása hetekig, hónapokig is eltarthat.

Ekkor jött az FCC megmondóembere, Ajit Pai és elkezdte kiosztani az Apple-t, hogy legyenek szívesek bekapcsolni az FM chippet az iPhone-okban és álljanak végre az emberek oldalára. Mindezt abból a megfontolásból, hogy az FM sugárzás segítségével akkor is lehetne informálni a lakosságot az esetleges veszélyekről hasonló katasztrófák esetén, ha nincs se térerő, se internet.

Az Apple az egyik legnagyobb olyan telefongyártó, amelyik idáig megtagadta az FM chip bekapcsolását. Remélem, hogy a vállalat látva azt a pusztítást, amit a Harvey, Irma, és Maria hurrikánok végeztek, újra megfontolja a kérdést. Arra kérem az Apple-t, hogy aktiválja az iPhone-okban található FM chipet. Itt az ideje, hogy felszálljanak a hajóra és az amerikai emberek életét tegyék az első helyre. Ahogy a Sun Sentinel of South Florida írta: “Cselekedjen helyesen Mr. Cook. Nyomja meg a kapcsolót, emberéletek múlnak rajta!

Ajit Pai

Teljesen logikusnak tűnik az érvelés, érzékenyebb lelkűek még egy könnycseppet is elmorzsolhattak a végére, annyi pátosz van ebben a pár sorban. Ott a jóságos FCC, aki már nem bírja tovább nézni a szenvedést, és térden állva könyörög a gonosz Apple-nek, hogy segítsenek az embereken. Dehogy. Kezdjük azzal, hogy

az iPhone 7-től kezdve egyáltalán nincs is FM chip az iPhone-okban.

És erről az FCC-nek is tudnia kell, hiszen kötelességük tesztelni és engedélyezni minden “rádiókészüléket”, így az iPhone-okat is. Ezért nyilván azt is tudniuk kell, hogy az ennél korábbi modellekben bár van FM chip, azt lehetetlen aktiválni. Hogy miért? Mert az egy dolog, hogy az FM modul is bele van építve a WiFi és GSM kapcsolatokért felelős chipre, de az nincs összekötve semmilyen más alkatrésszel, nincs antennája, nem támogatja a többi rádiókomponensét, és úgy általában: lehetetlen csak úgy bekapcsolni. Tehát Cook, ha akarná sem tudná “megnyomni a kapcsolót”, de mondom, erről az FCC-nek tudnia kellett, és biztosan tudott is. Akkor mire fel volt a hiszti?

Hiába keresed, nincs FM chip

Hát persze, hogy a saját saruk elmismásolása miatt. Többen ugyanis felelősségre vonták az FCC-t, azt állítva, hogy nem tettek eleget a katasztrófa megfelelő kezeléséhez. Például, hogyan is lehetséges az, hogy ha tudják, hogy hurrikánok által veszélyeztetett a terület, akkor ennyi év után sem találtak ki valamilyen vészhelyzeti forgatókönyvet? Miért tudta Puerto Rico adótornyainak 80%-át tönkretenni a vihar, és még több hasonló dologban pedzegetik az FCC felelősségét.

Persze, hogy könnyebb az Apple-re mutogatni amiért az nem kapcsolja be a bekapcsolhatatlan FM chippeket, mint megválaszolni ezeket a kérdéseket.

Forrás: Macrumors és TechCrunch

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!