imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iCloud buktatta le a perverz rendőrt


Egy kaliforniai rendőrjárőrt kétrendbeli számítógépes adatlopással vádoltak meg, amiért akár 3 év 8 hónap börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. Sean Harrington azonban nem céges szerverekre tört be és onnan lopott például bankkártyaadatokat. Sokkal kevésbé kifinomult módszerekkel jutott teljesen más típusú adatokhoz.

Harrington még augusztus 29-én vitt be a kaliforniai San Ramonban egy nőt feltételezett ittas vezetésért a helyi rendőrőrsre. Itt a nő egy telefonszámot akart megkeresni a telefonjából, hogy felhívhassa az illetőt a letartóztatásával kapcsolatban. A hírek szerint ekkor jutott hozzá a rendőr az iPhone-on használt jelkódhoz.

Ezután már szabadon hozzáférhetett a telefonon tárolt tartalmakhoz. Harringon nem volt rest, a készüléken található képek közül hatot elküldött magának és két kollégájának. Ezeken a fotókon az általa bevitt gyanúsított szerepelt meztelenül. A küldött üzeneteket ezután természetesen törölte a telefonról, viszont a 23 éves nő használta az iCloud-szolgáltatást, így később az iPadjén vette észre az ismeretlen címzetteknek küldött iMessage-eket, amiket az Apple szolgáltatása szinkronizált a készülékek között. Harrington még azt is hozzáfűzte a képekhez az üzenetekben:

Jó teste van.

Sean Harrington. Kép forrása: CNET.
Sean Harrington. Kép forrása: CNET.

Később Harrington azon két kollégáját is felelősségre vonhatják, akik megkapták a fotókat, bár a jogászok egyelőre azon csámcsognak, hogy vajon bizonyítható-e a szándékosság a fogadó feleknél is. Nem sokkal az eset után kiderült, hogy legalább még egy alkalommal hasonló bűncselekményt követett el a kaliforniai országúti járőr, egy másik nő telefonjáról is hasonló módon jutott privát fotókhoz. És ezek csak azok az esetek, amik kiderültek és bizonyíthatóak. A rendőr védőügyvédje azt mondta az egyik helyi tévécsatornának, hogy védence megbánta a tettét:

Arról van szó, hogy valami olyasmiért fizetsz meg, amit korábban játéknak neveztél. Ezért nem fizethetsz eleget, és őszintén szólva, az egésznek még nincs vége. Az áldozatok jogosan dühösek és zaklatottak, mivel ez nem játék, ez komoly ügy.

Az eset egyébként azután történt, hogy Kaliforniában júliusban fogadták el azt a szabályozást, hogy a rendőröknek „házkutatási” parancsra van szükségük ahhoz, hogy belenézhessenek a gyanúsítottak telefonjába. Lazán kapcsolódik a témához továbbá, hogy az Egyesült Államokban a gyanúsítottaknak nem kell megadniuk a telefonjuk jelkódját a rendőröknek. A jogi szabályozásban azonban van egy kiskapu, nevezetesen ha a Touch ID segítségével is fel lehet oldani az iPhone-unkat. A gyanúsított ujja, vagyis az ujjlenyomat ugyanis fizikai tárgynak számít – ami nem esik az alkotmány 5. kiegészítésének hatálya alá –, így a rendőr akár kényszert alkalmazva is hozzáférhet.

Forrás: GizmodoCNET.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!