imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az iFixit csapata már szét is kapta a 16″-es MacBook Prót


A rajongók nagy része már tűkön ülve várta az új, 16″-es MacBook Pro megjelenését, mely végre valahára múlt héten szerdán napvilágot is látott. Egy hét sem kellett ahhoz, hogy belenézhessünk a házba, hiszen az iFixit csapata megint darabjaira szedte és értékelte is az új üdvöskét.

Sokan vélekedtek úgy néhány héttel ezelőtt, hogy az Apple a 16″-es MacBook Próról és az AirPods Próról egyszerre rántja majd le a leplet, mégpedig egy őszi keynote keretében, mely méltó lezárása lehetett volna a 2019-es évnek. Nos, mint kiderült, ez egyáltalán nem így történt, sőt, egyik feltételezés sem volt reális.

Az új, fülpárnás kivitelű AirPods Pro még október végén jelent meg az Apple weboldalán. Ugyanez történt a 16″-esre hízott MacBook Próval is, csupán két héttel később. Érdekes, hogy a vállalat mintha némileg visszahúzódóbb lenne, hiszen a két termék akár meg is érhetett volna egy külön keynote-ot, viszont mégis inkább csendben debütáltak, ugyanúgy, ahogy júliusban a MacBook frissítések is.

Na, de ne ragadjunk le a bemutatás részleteinél, hiszen – ahogyan az lenni szokott – az iFixites srácok már rá is vetették magukat az új zászlóshajóra! Azon már egyáltalán nem lepődünk meg, hogy nem illették túl magas pontszámmal a javíthatóságot, viszont találtak néhány érdekes újdonságot. Kezdjük is talán a legfontosabbal, a kijelzővel!

Ugyan a szétszerelés során nem tulajdonítottak kellően nagy figyelmet a megjelenítőnek, de mindenképpen érdemes róla szót ejteni. A 16″-es IPS panelt az LG gyártja, melynek felbontása 3 072 x 1 920 képpont lett, ezáltal a pixelsűrűség 226 ppi, ami szinte pontosan megegyezik az eddig megszokottakkal. A képfrissítés továbbra is 60 Hz, maradt az 500 nites fényerő, valamint a True Tone technológia.

A másik legjelentősebb fejlesztés egyértelműen a billentyűzetet érintette. Sokan tekintenek a Butterfly keyboardra bukásként. Tény, hogy voltak gyermekbetegségei, de az utolsó generáció már kifejezetten strapabírónak bizonyult. Ennek ellenére az Apple az új modellben inkább kivezette a pillangómechanikás klaviatúrát, és visszahozta a régebben is használt ollós mechanizmust.

Az iFixit persze górcső alá is vette az új alkatrészt, amely állításuk szerint szinte teljesen megegyezik a 2015 előtti MacBook Prók és az iMaceknél használt Magic Keyboard megoldásával. A billentyűút némileg rövidebb lett mint azelőtt, de az oldal szerint több gomb teljesen kompatibilis ez előbb említett perifériákon találhatókkal. Az Apple láthatóan nagyon bízik az ollómechanikában, hiszen nem épített be semmiféle védelmet a kosz ellen, ami kétségtelenül a Butterfly keyboard legádázabb ellensége.

Elrendezésben is kicsit változott a klaviatúra. A Touch ID gombja és az ESC billentyű is immáron elkülönül a Touch Bartól, utóbbit a fejlesztők biztosan nagy ovációval fogadták. Ami még szembetűnő lehet az a navigációs gombok kialakítása. A két oldalsó billentyű kicsit elvékonyodott, és megint visszatért a fordított T alakzat.

A szétszedés során kiderült, hogy az ollós mechanikájú billentyűzet egyébként egyáltalán nem szerelhető jobban a pillangós társánál, többnyire ugyanúgy egy az egyben cserélendő a panel, azonban kevésbé tűnik valószínűnek egy esetleges meghibásodás, mint az elődnél. Hogy ki hogyan vélekedik a két különböző billentyűzetről, az erősen megoszlik. Vannak, akik rajonganak érte, de a legtöbben nem kedvelik túlságosan.

Az Apple új hangrendszerrel is ellátta a 16″-es MacBook Prót, melyben 6 db hangszóró és 3 db mikrofon kapott helyet. Az iFixit szerint ezen alkatrészek kicsivel nagyobb helyet kaptak, vélhetően azért, hogy csökkentsék a vibrációt, és hogy sokkal tisztább hangokat kapjunk. A hangszórókkal ellentétben a mikrofonok egyébként megegyeznek a 15″-es elődben találhatókkal, de a vállalat szerint nagyot léptek a minőség terén, amely akár a konkurensek külső hardvereivel is felveszi a versenyt.

A megváltozott billentyűzet miatt sokan elsiklottak amellett, hogy megdőlt minden eddigi rekord a MacBookokba szerelt akkumulátorok terén. Már a 15″-es modellnek sem kellett szégyenkeznie a maga 83,6 Wh-ás telepével, az idei üdvöske azonban 99,8 Wh-ra hízott, amely közel 20%-os növekedés. Az iFixit elmondása alapján az Apple-nek ezt az alkatrész kb. 0,8 mm-es megvastagításával sikerült elérnie.

A MacBook Prókat néha jogosan illették negatív kritikával a hűtés tekintetében, csúcsteljesítmény közelében előfordult, hogy kevésnek bizonyult. A nagyobb ventilátoroknak és hűtőbordáknak köszönhetően a megújult architektúra mintegy 28%-kal hatékonyabb hűtést tesz lehetővé. Akik hardverigényes munkafolyamatokra használják az új MacBook Prójukat, azok minden bizonnyal észreveszik majd a változást és várhatóan a thermal throttling sem érinti annyira az új eszközöket.

Nem maradt más hátra, mint a pontozás. Az iFixit csapata különösen szigorú a MacBookokkal szemben, és ezt a hagyományt most sem törték meg. Az elődhöz hasonlóan ugyanúgy 1 pontot adtak a 10-ből a szerelhetőségre. Legfőbb negatívumként arra hivatkoztak, hogy a processzor, a RAM és a háttértár is alaplapra integrált, és a többi főbb alkatrészt is (billentyűzet, aksi, stb.) nehéz cserélni a ragasztások és a szegecselések miatt. Jó hír viszont, hogy a Trackpadet továbbra is viszonylag egyszerű cserélni.

Ti mire tippeltetek a megjelenés előtt? Egy nagyon drága csúcskonfigurációt vártatok, vagy inkább azt, ami történt, hogy az Apple egy az egyben lecseréli a 15″-es modellt a nagyobb változatra jelentősebb árváltozás nélkül?

Forrás: MacRumors, iFixit

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!