imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Intel gyárthatja majd az 5G-s chipeket az Apple-nek


A jövő már itt áll a küszöbön, és épp csak arra vár, hogy az Apple-höz hasonló vállalatok beengedjék. Efelé halad rohamléptekkel Cupertino, lassan már az is eldől, hogy az Intellel vagy a Qualcommal szeretnének inkább együtt dolgozni.

Nagyon felpörögtek az események az 5G-s hálózatok körül. Még fél éve sincs, hogy arról írtunk, az Apple kérelmet nyújtott be a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission [FCC]) számára, amelyben arra kérték a bizottságot, hogy engedélyezzék számukra a milliméteres hullámsáv kísérleti jellegű használatát, lényegében tehát az 5G-t.

Az engedélyt július végén meg is kapták, bár akkor még nem volt egyértelmű, hogy az iPhone-ok felokosításán dolgoznak már, vagy egyéb titkos kísérleti termékeken (például az AR szemüveg). Ezekhez ugyanis szükség lehet majd a gigabites adatátvitelre, amire az 5G elvben képes.

A Fast Company szerint mégiscsak az iPhone-ok lebegnek az Apple szemei előtt. Egy belsős informátorra hivatkozva azt állítják, hogy lassan már azt is eldöntik, ki legyen a modemek beszállítója. Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy az Intel mellett teszik majd le a voksot, bár a Qualcommal is tárgyalnak.

Az informátor úgy tudja, a Qualcomm chipjei valamivel több speciális szolgáltatói funkciót tehetnek lehetővé, de ezeket aligha fogják adaptálni a szolgáltatók. Mindeközben az Intelnél több ezren dolgoznak azon, hogy lehagyják a riválist a versenyben és megszerezzék az Apple szerződést. Cupertinóban most úgy tűnik, erősen az Intel felé kacsintgatnak, ha másért nem is, az elmérgesült Qualcomm viszony miatt.

A végső cél, ahogy azt több forrás is megerősítette, hogy az Intel modemet integrálják a system-on-a-chipbe (SoC), amely tartalmazza a CPU-t, a GPU-t és egyéb iPhone komponenseket is. A SoC-ot az Intel és az Apple együtt tervezné, és valamelyik Intel létesítményben kerülne legyártásra – írja a Fast Company.

Az Intel egyébként épp tegnap számolt be pár érdekes fejleményről. Például, hogy már sikeresen lezajlottak az első 5G-s telefonbeszélgetések, amely fontos mérföldkőnek számít a fejlesztésben. Ehhez hasonlóan állítólag jelentős előrelépéseket értek el a vezeték nélküli termékeik ütemtervével is, amely az 5G minél gyorsabb terjesztését célozza.

Az 5. generációs vezeték nélküli hálózat több hasznos előnnyel kecsegtet. A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • Többtízezer felhasználóval az adatsűrűségnek tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
  • Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
  • 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
  • Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak többszázezer tagja is lehessen.
  • Növekedjen a lefedettség.
  • Jelentős hatékonyságnövekedést kell elérni.
  • Az LTE-hez képest jelenősen csökkenjen a válaszidő.

Forrás: Macrumors

Ha részletesebben érdekel, hogy miként fogja megváltoztatni a világot az ötödik generációs vezeték nélküli hálózat, akkor ezt az olvasmányt ajánljuk hozzá.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!