imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Intel processzorait sajátra cserélné az Apple?


Az Apple az ARM alapú chipek terén jelenleg abszolút az élen jár, az iPhone-okat a kezdetektől a saját fejlesztéseikre alapozták, amit később követett az iPad, az Apple TV, majd a processzorokon kívül egyéb chipek, mint a W1 vagy a T1. Az Asia Nikkei két egymástól független forrás alapján most azt írja, hogy az Apple a saját processzorait pakolná a MacBook és MacBook Pro modellekbe is, illetve állítólag saját broadband egységen is dolgoznak.

A cupertinóiak ahol lehet, ott a saját megoldásaikat választják. Az iPhone-ok szépen lassan elérnek arra a szintre, hogy az utolsó csavarig az Apple keze munkáját tudhatják magukénak. Legutóbb, például az Imagine Technologies-zal szüntette meg megállapodását a cég és készítette saját grafikusgyorsítót, ami az iPhone 8-ban és az iPhone X-ben is ketyeg. Nem lenne meglepő tehát, ha az Apple idővel valóban sajátra cserélné az Intel processzorokat, ezzel egy újabb beszállítótól megszabadulva.

A dolognak pénzügyi és hatékonysági indoka is lehet, utóbbi problémába például a tavalyi MacBook Prók kiadásákor ütközött az Apple, amikor muszáj volt kijönniük a széria új generációjával, annak ellenére, hogy az azokba kerülő Intel processzorokból még nem jelent meg a legújabb. Így nyár elején, egy hardverfrissítéssel sikerült orvosolni ezt a problémát. Az Apple-nek nemcsak az Intellel, hanem a Qualcommal is akadtak gondjai: a mobilprocesszorok és mobilkommunikációs chipek gyártását végző óriás komoly erkölcsi és jogi vitába keveredett a cupertinóiakkal szemben.

Az Asia Nikkei egyik forrása úgy látja, hogy míg a notebookok egyre kompaktabb méretet öltenek, addig a fogyasztók minél jobb mobilitást és üzemidőt igényelnek. Ezen igények kielégítésére az ARM architektúrára épülő processzorok tökéletesek, hiszen alacsony fogyasztásra és minimális hőtermelésre lettek tervezve, mára pedig már ott tartunk, hogy az A11 Bionic simán pariban van, sőt akár jobb teljesítményre is képes egy i5-ös 13”-os MacBook Pro alapmodellnél. Logikus lenne tehát, ha az Apple néhány éven belül ezeket az apró méretű, ámde hihetetlen teljesítményre képes processzorokat a személyi számítógépek piacára is bevezetné.

Persze ez nem ilyen egyszerű, a macOS jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy futtatható legyen ARM alapú eszközökön, ezért alapos fejlesztéseket igényelne ez a lépés. Nem lenne példátlan a váltás, hiszen a 2006-os nagy Intelre való átállásra sem sokan számítottak. Emellett az Apple az iPadekből is minél jobban használható, általános felhasználású munkaeszközt próbál kreálni. Az is nagy kérdés, hova lehet még fokozni az iOS Macesítisét és hogyan lehet megtalálni az aranyközéputat az átlagfelhasználók és a teljesítményigényes területek között.

Ha hihetünk a név nélküli forrásoknak, akkor a legoptimistább számítások szerint is két év, mire az Apple komoly lépéseket tesz az ügy érdekében. De több, mint valószínű, hogy az Apple Park falain belül már folynak a kísérletek a lehető legjobb megoldás megtalálása érdekében.

Forrás: Apple Insider

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!