imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 10.2.1 javítja a váratlanul kikapcsoló iPhone-ok problémáját


Az utóbbi időben sok panasz érkezett elsősorban az iPhone 6 és 6s aksijaival kapcsolatban. A 6s esetében még javítási program indítására is szükség volt. Úgy tűnik, hogy a legutóbbi szoftverfrissítés a programból kimaradt készülékek számára is megoldást kínál.

Szegény iPhone-ok akkumulátorára rájárt a rúd az utóbbi hónapokban. A hideg beálltával egyre több iPhone 6s adta fel a harcot Tél tábornok ellen, és kapcsolt ki váratlanul 30-40-50 százalékos töltés mellett is. Valakinél súlyosabb volt a probléma és tényleg 1-2 percen belül lehalt a készülék, valakinél elég jól bírta és csak néha futott bele a kellemetlenségbe. Az Apple is belátta, hogy itt bizony problémák adódtak, így bizonyos szériaszámú készülékek esetében díjmentes akkumulátorcserét/javítást ajánlott fel.

iphone-6-plus-battery

A gond viszont az, hogy nem csak a 6s-re, hanem szinte mindegyik újabb modellre érkeztek hasonló panaszok, amivel azonban az Apple látszólag nem kezdett semmit. Ennek az oka úgy tűnik az volt, hogy két hibajelenség futott párhuzamosan, amik hasonló problémákat eredményeztek. Egyrészt a programban részt vevő 6s aksijával valóban volt valami gyártási probléma, ami miatt hirtelen lemerültek, épp ezért javította őket ingyen az Apple. A többi készüléknél viszont nem hardveres, hanem szoftveres gubanc okozta a gondot, ami bár szintén váratlan leállásokhoz vezetett, de javítása nem igényel alkatrészcserét, elég egy szoftverfrissítés.

Ez pedig nem más, mint a január 23-án kiadott iOS 10.2. A frissítés leírásakor igencsak óvatosan fogalmazott az Apple, nem különösebben hangoztatták, hogy az akkumulátorproblémát is javítja:

Az iOS 10.2.1 hibajavításokat tartalmaz, valamint növeli iPhone vagy iPad biztonságát.

Az óvatosság feltehetően annak volt betudható, hogy nem akartak beégni, ha a frissítés mégse hozza a beígért gyógyírt. Egy hónap távlatából viszont úgy tűnik, hogy sikeres volt a küldetés, valóban megoldódott a probléma. Legalábbis nagyjából. Ezt számokkal is bizonyítják:

Az iPhone 6s esetében 80%, míg az iPhone 6 esetében 70%-kal redukálódtak a hibás működések.

iPhone-6s-all-colors

Megoldották azt is, hogy ha mégis bekövetkezne az anomália, akkor legalább ne kelljen okvetlenül töltőre dugni a telefont, hogy visszaleheljük belé az életet, hanem elég legyen csak simán újraindítani a készüléket. Ez a funkció csak az iPhone 6 és 6s készülékekre vonatkozik, de a 10.3-as frissítéssel a Plus modellek is megkapják majd. Arról, hogy az egyéb modelleken esetében milyen javulást hozott az update, egyelőre nem tudni semmit, de valószínűleg ott is hasonló eredményességgel oldódott meg a helyzet.

A baj forrása elvileg az volt, hogy főleg a régebbi akkumulátorok néha nem egyenletesen adták le az áramot valami oknál fogva, ami aktiválta a rendszer vészhelyzeti forgatókönyvét, azaz az azonnali leállítást. Az Apple a frissítéssel kicsit átvariálta az iOS energiagazdálkodási rendszerét, ami úgy tűnik, a legtöbb esetben tényleg megoldotta a problémát.

Az iOS 10.2.1.-ben egyébként egy új hibaüzenet is helyet kapott, a Beállítások > Akkumulátor menüpontban. Ha a rendszer valami zavart érez az erőben ezt írja majd ki:

„Előfordulhat, hogy az iPhone-ja akkumulátora javításra szorul”.

Az üzenet megjelenésének oka:

“Az iOS rendszerben alkalmazott diagnosztika révén megállapítottuk, hogy az iPhone készülékében található akkumulátor cserére szorulhat. Ha az akkumulátor az élettartamának vége felé közelít, csökken a töltöttségi szintje és az energiabiztosító képessége. Ennek eredményeképpen egyre gyakrabban van szükség az akkumulátor töltésére, és az iPhone időnként váratlanul leállhat.
Ez esetben nem biztonsági kockázatról van szó, hanem csupán értesíteni szeretnénk arról, hogy az akkumulátor cserére szorulhat. Továbbra is használhatja az iPhone-t addig, amíg időt nem tud szakítani az akkumulátor bevizsgáltatására.
Több tényező is befolyásolja a készülék akkumulátorának teljesítményét és élettartamát, például a töltési ciklusok száma, az akkumulátor kora, illetve az, hogy milyen gyakran van nagyon forró vagy hideg környezetben.”

battery

Zárójelben jegyzem meg, hogy a tegnapi iOS 10 terjedésével kapcsolatos cikk alatt többen is kifogásolták, hogy miért erőszakolja rá a felhasználókra a szoftverfrissítéseket olyan agresszíven az Apple. Na, többek között ezért…

Forrás: 9to5mac és Macrumors

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!