imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 10-ben egy koppintással szervdonorrá válhatsz


Az ősszel megjelenő iOS 10 számos újítást fog magával hozni, és az emoji-cunami és az animált Üzenetek mellett például az Egészség alkalmazás is meg fog újulni. Az Apple Watch fő funkciója az értesítések fogadása mellett már most az egészségmérés és az attitűdformálás – ezért jön majd a nyugodt, meditatív légzésre koncentráló Breathe app –, de most az iPhone-unkon is lesz egy új funkció: egy egyszerű regisztráció után jelentkezhetünk szervdonornak.

Úgy néz ki, hogy Steve Jobs hasnyálmirigyrákja nemcsak az Apple Watch egészséggel kapcsolatos funkcióit „inspirálta”, hanem ezt a lehetőséget is. Tim Cook el is mondta az AP hírügynökségnek, hogy mindenkit megviselt az az iszonyú várakozás, amikor 2009-ben megfelelő májdonorra vártak. Állítólag (a Brent Schlender és Rick Tetzeli által jegyzett 2015-ös Becoming Steve Jobs monográfia információi szerint) amikor Tim Cook valahogyan kiderítette, hogy megegyezik a vércsoportjuk, felajánlotta saját máját főnökének. A kötet szerint Steve Jobs elég keményen válaszolt, Tim Cook így emlékszik vissza:

Alig hogy elhagyták a szavak a számat, azonnal leüvöltötte a fejem. »Nem. Soha nem fogom engedni, hogy ezt csináld. Soha.«
Steve az alatt a 13 év alatt, amíg ismertem, talán négyszer-ötször kiabált velem, ez volt az egyik alkalom.

The Verge által összegereblyézett adatok szerint naponta átlagosan 22-en halnak meg az Egyesült Államokban, akik szervátültetésre várnak. Jelenleg több mint 121 ezren válnak életmentő szervátültetésre, akik közül 100 ezren (!) új vesére várnak. A Fehér Ház szerint bár az amerikaiak 95%-a támogatja a szervátültetést, csak 50%-uk regisztrál donornak, ezt az ollót pedig be kell csukni. Ebben nyújthat segítséget a Facebook, a Google, a Twitter, és immáron az Apple is. Az iOS 10 Egészség alkalmazásában egy egyszerű regisztráció után bekerül az illető a nemzeti szervdonor adatbázisba. Ez az iOS 10 funkció ősszel csak az USA-ban lesz elérhető. Na de mi a helyzet Magyarországon?

szervdonor

A hazai szabályozás egészen más, mint az amerikai, nálunk a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, ahogy az Országos Vérellátó Szolgálat fogalmaz:

Hazánkban a szervadományozásra vonatkozóan a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe. A jogi szabályozás ennek megfelelő, a vonatkozó rendelkezéseket alább megtalálja.

Az önrendelkezéshez való jog keretében Önnek joga van ahhoz, hogy halála esetére rendelkezzen a holttestét érintő beavatkozásokról. Az Egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény rendelkezései szerint megtilthatja, hogy holttestéből szervet és szövetet átültetés, egyéb gyógyító célú felhasználás, kutatás vagy oktatás céljából eltávolítsanak.

Biztos láttatok már amerikai kórházas sorozatot, ahol a hozzátartozó dönthet mondjuk a kómában lévő, vagy agyhalott hozzátartozójának a szerveiről. Magyarországon nincs ilyen, azaz csak és kizárólag a saját testre vonatkozik az önrendelkezési jog. Megint csak az OVSZ-t idézzük:

Nagy segítség lehet a hozzátartozó számára, ha ismeri az elvesztett hozzátartozó véleményét, mert nem alakul ki benne olyan érzés, hogy neki kellene az elhunyt helyett döntést hoznia, amelyet egyébként nem is kell figyelembe venni. Tehát a kezelőorvos tájékoztatási kötelezettsége azért történik a hozzátartozó felé, mert az elhunyt donort már nem lehet tájékoztatni. Az önrendelkezési jog minden országban a saját testre vonatkozik, éppen ezért nem dönthet más testéről, más szerveiről senki. Minden cselekvőképes nagykorú magyar állampolgár még életében dönthet saját szervei halála utáni sorsáról!

Itthon ezeknek megfelelően nincs is donorkátya, mint az USA-ban.

Források: AP via 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!