imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 10 leghaszontalanabb újdonsága


Az iOS 10 legfontosabb újdonságai közé tartozik a megújult Üzenetek alkalmazás, a lezárt képernyőről elérhető widgetek, a HomeKites eszközöket kezelő új Otthon app és a kibővített 3D Touch-funkciók. Van viszont még valami, aminek semmi értelme…

Az iOS 10 minden bizonnyal a valaha volt legnagyobb iOS frissítés az iPhone-ok történetében, de a sok hasznos újdonság közt van egy igazán haszontalan is, és nem, nem az iMessage matricákra gondolok.

A publikus béta megjelenésekor szokás szerint azonnal telepítettem az iOS 10 béta verzióját a telefonomra és az iPademre. Nem feltétlenül teszem ezt örömmel, hiszen rengeteg kisebb nagyobb bug található a rendszerben, ami nem könnyíti meg az ember mindennapjait, de mivel tisztában kell lennem az újdonságokkal, vállalom a bétval járó kellemetlenségeket, hogy cserébe első kézből számolhassunk be itt az iMagazinon az újdonságokról.

Miután feltelepítettem az iOS 10 rendszert, beállítottam az egyik újdonságot a Bedtime vagyis az Alvás alkalmazást, ami egy teljesen új tab az Óra alkalmazásban.

Elég rossz alvó vagyok, nehezen alszom el még akkor is ha fáradt vagyok és az éjszaka folyamán gyakran felébredek, még akkor is, ha épp nem a macskám gondolja úgy, hogy éjszakai játszótársra van szüksége. Ezért is örültem, hogy az Apple belerakott egy alvást segítő alkalmazást az iOS 10-be.

Naivan azt gondoltam, hogy az alvásfigyelő alkalmazásokhoz hasonlóan, az Apple megoldása is az iPhone mozgásszenzorán és mikrofonján keresztül figyeli az alvásunkat, és a megfelelő időpontban ébreszt. Tévedtem.

Az Alvás alkalmazást pár lépésben beállíthatjuk. Megadjuk, hogy mikor szeretnénk lefeküdni, illetve azt, hogy mikor ébrednénk, és ezt elmentjük például a munkanapokra. Ezután még egy listából kiválaszthatjuk, hogy milyen stílusra szeretnénk kelni, bár egyik borzalmasabb mint a másik. Ha ezzel megvagyunk, az iPhone-unk szólni fog este, hogy ideje aludni menni.

alvasapp

Este biztosan jelzett, hogy ideje aludni mennem, de ezt nem vettem észre. Ma reggel, a beállított reggeli időpontban egyszerűen elkezdett zenélni a telefonom és ennyi. Találomra választottam a “Napos” zenét és ha mélyebben aludnék, tuti nem ébredtem volna fel erre a melankolikus melódiára. (Az eddig megszokott ébresztőben található “Radar” hang például nem viccel, arra tutira felébred az ember.) A statisztika csak annyit mutatott, hogy 8 órát aludtam, de fogalma sem volt róla, hogy az éjjel vagy 5-ször felébredtem, és egyébként is baromi rosszul aludtam a meleg miatt.

Bár az Apple nem is ígért többet, mint amennyit tud ez az alkalmazás, mégis jobb lett volna, ha egy, az iPhone szenzoraira támaszkodó, alvást segítő rendszert fejlesztenek, mert ez így ebben a formában semmire sem jó. Red például a Bedditet használja, ami egészen pontos statisztikákat képes összerakni, akárcsak a Withings Aura, de akár egy Sleep Cycle alkalmazás is sokkal jobb választás mint az Apple megoldása.

Beddit-4 Withings-Aura-5

Ma reggel ki is kapcsoltam az iOS 10 Alvás funkcióját és nem is fogom visszakapcsolni, talán majd csak akkor, ha az Apple belerakja azokat a funkciókat is, amit kismillió alkalmazás már évek óta tud. Addig is, az Alvás app, csak egy haszontalan funkció lesz az Óra alkalmazásban.

Fontos! A tapasztalataink alapján a fejlesztői béták meglehetősen stabilak voltak, persze főleg az iOS esetében azért előfordulnak hibák. Éppen ezért – ahogyan az Apple is ajánlja – mindenképp erősen gondolkozzunk el, ha napi használatban lévő készülékekre akarjuk telepíteni a bétákat. A macOS Sierra és az iOS 10 végleges verziójának megjelenése idén ősszel várható, addig is a korábbi tapasztalatok alapján rendszeresen frissülnek majd a béták.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!