imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 11-ben fidget spinnert is lehet majd pörgetni


Ahogy az várható volt, befutottak az első, kiterjesztett valóságra épülő próbálkozások fejlesztői oldalról. A kezdetleges AR szoftverek közt természetesen már ott figyel az idei nyár slágere is, a fidget spinner.

Valószínűleg már mindenki találkozott ezzel az újfajta hóborttal, hiszen a magyar internetet is körbejárta a jelenség: a fidget spinner. Az átlag halandó számára nem sok értelme van. Egy pörgő szerkezetről van szó, aminek a lelke egy csapágy és lényegében arra hivatott, hogy naphosszat forgassuk a tengelye körül. Állítólag nagyon hamar függőséget okoz, amint a kezedbe veszed egy visszafordíthatatlan kényszer fog el, hogy állandóan az ujjaid közt pörgesd.

Az alkalmazásfejlesztőket is hamar megihlette a jelenség, az egy hete kiadott ARKit segítségével máris láthatunk kezdeti (kiterjesztett valóság) próbálkozásokat. Ezeken főleg az látszik, ahogy az iPhone a mozgáskövetést végzi, igen pontosan, erről sokat beszélt az Apple a WWDC alkalmával. Tulajdonképpen az egy hét alatt elkészült kezdetleges AR programok a legkülönbözőbb területeket fedik le: vannak itt virtuális állatok, zombik, ügyességi játékok, 3D-s grafikonok, domborzati térkép – és a “legfontosabb” – fidget spinner is.

Természetesen ennél sokkal színvonalasabb lesz az iPhone-os AR felhozatal, ami remélhetőleg a sok-sok játék mellett más hasznos appokat is tartalmazni fog. Az Apple úgy tervezi, az iOS lesz a világ legnagyobb kiterjesztett valóság platformja – amilyen gyorsaságban terjednek évről évre az Apple telefonos rendszerfrissítései, erre komoly esély van. Illetve ott van az Apple mögött az a 16 millió lelkes fejlesztő, akik végre megkapták a megfelelő fejlesztőkörnyezetet, hogy kimaxolják az iPhone-okban rejlő további lehetőségeket.

Ha nem is fidget spinner pörgetésre fogjuk a legtöbbet használni az iPhone-t a jövőben, ígéretes jövő áll a kiterjesztett valóság előtt. A WWDC-vel kapcsolatos összes hírt a WWDC dossziéban böngészheted, vicces és érdekes Apple-hírekért pedig olvasd az iMagazin Shuffle-t!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!