imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 9.3 javítja az „1970-es hibát”


Pár hete derült fény egy elképesztően banális hibára az iOS-ben: ha beállítjuk a dátumot az iPhone-unkon vagy iPadünkön 1970. január 1-jére és újraindítjuk a készüléket, az nem fog bebootolni. Senki ne próbálja ki, tényleg így van! Szerencsére jön a megoldás.

1970. január 1. a Unix-alapú operációs rendszerek szempontjából fontos dátum: az UTC szerinti 00:00:00-kor indul ugyanis a Unix-idő, ami gyakorlatilag az azóta eltelt másodperceket mutatja (a szökőmásodpercek nélkül). Ez az alábbi mondat írásakor pont 1456398246. Valószínűsíthetően ez okozza az iOS-ben található nagyon buta hibát is: ha beállítjuk ezt a dátumot a készüléken, akkor időzónától függően valószínűleg negatív értéket is felvehetne az idő, amit egyszerűen nem tud kezelni az operációs rendszer és elakad. Egyes felhasználók azt jelentették, hogy ha eleget várnak (néhány órát), akkor végül túljut a bootfolyamaton a telefon.

Azóta valószínűleg egy sötét, nyirkos pincébe zárták a hibáért felelős fejlesztőt az Apple-nél, ahol csak egy Samsung-telefonon tarthatja a kapcsolatot a külvilággal, már amikor éppen nem korbácsolja a hátát egy fekete garbóba és farmerbe öltözött kollégája. Egy másik nagyszerű mérnök viszont egy huszáros vágással megoldotta a problémát, ami belekerült az iOS 9.3 napokban megjelent negyedik bétájába is: egyszerűen nem lehet 2000. december 31-nél korábbra állítani az időt a rendszerben.

Kép forrása: MacRumors
Kép forrása: MacRumors

Furfangos. A javítás egyébként azoknak is feloldozást hoz, akik esetleg – akár egy vicces kedvű ismerősüknek köszönhetően – megszívták már a jelenséggel: ha iTunesra dugjuk a telefont és nyomunk rajta egy visszaállítást a legújabb bétával, minden megjavul. Alternatív opció az iSTYLE-szerviz megkeresése, ahol 4 900 Ft-ért oldják meg a helyszínen problémát szoftverfrissítés nélkül, amit aztán vérmérséklettől függően hajthatunk be megtréfálónkon.

Érdemes egyébként felkészülnie az Apple-nek a következő nevezetes dátumra: ha 32 bites integer formátumban tárolják az időt, 2038. január 19-én kedden, itthoni idő szerint hajnali 04:14:07-kor „átfordul a számláló”, ami ismét komoly galibákat okozhat. Ha ezt esetleg sikeresen megoldották a 64 bitre váltáskor, úgy, hogy 64 bites egész számban tárolják az értéket, akkor legközelebb 292 277 026 596. december 4-én, magyar idő szerint vasárnap 16:30:08-kor kell izgulniuk. Igaz, 287 milliárd évvel korábban már várhatóan elpusztul a Föld a Nap vörös óriássá alakulásának következtében.

Forrás: MacRumors.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!