imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS 9 egyik funkciója miatt perelték be az Apple-t


Az iOS 9-ben rengeteg új funkció látott napvilágot, annak ellenére, hogy inkább stabilitás frissítésre lehetett számítani a megjelenés előtt. Habár sokan panaszkodtak ilyen olyan hibákra, szinte egytől egyig eltűnt az összes hiba az iOS 9.1-es frissítéssel. Akik bétáztak eddig, azoknak a héten nyílt lehetőségük arra, hogy OTA visszaálljanak eredeti szoftverre (igaz, csak a 9.1-re), adatvesztés nélkül. Itt még gyorsan megemlíteném, hogy ha a béta profilt töröljük ezután, akkor többet nem fogja feldobni a nyilvános béta frissítéseket az iOS.

Ha tippelnünk kellett volna, szerintem mindenki azt gondolta, hogy ha az Apple-t beperelik valami miatt, akkor az az új proaktív rendszer adatvédelme lesz, hiszen a jogi szövegben könnyű hibát találni. Még akkor is, ha a gyakorlatban teljesen biztonságosan tárolja a készülékünk a személyes adatainkat. Bár az igazságszolgáltatásnak ezzel is problémái vannak, hiszen így senki – még a bűnügyi nyomozók sem – férnek hozzá az adatokhoz, a per egy másik funkció miatt indult.

iOS 9 | Kép forrása: Apple
iOS 9 | Kép forrása: Apple

A probléma a Wi-fi asszisztenssel volt, kicsit konkrétabban pedig azzal, hogy az új funkcióról nem tájékoztatta az Apple a felhasználóit. Mivel tényleg kicsit ismeretlen lehetett azoknak, akik nem jártak jobban utána az iOS 9-nek, ezért mi is írtunk itt az iMagazinon egy hosszabb cikket róla. Ez a funkció tulajdonképpen arra szolgál, hogy amennyiben gyenge a Wi-fi jel, vagy valamiért lassan töltődnek e az adatok, akkor az LTE vagy 3G segítségével tölti be a kívánt adatokat az internetről. Ez azoknak nagyon hasznos lehet, akiknek korlátlan mobilinternet elérése van, vagy legalábbis nagy a díjcsomagjukban foglalt adatkvótájuk. Akik viszont kisebb adatmennyiségre fizetnek elő, és nem kapcsolták ki ezt a funkciót, könnyen pórul jártak.

Itt kapcsolhatjuk ki a Wi-fi asszisztenst, ha nem akarjuk, hogy a mobilinternetünk fogyjon, amikor alig van Wi-fi elérés.
Itt kapcsolhatjuk ki a Wi-fi asszisztenst, ha nem akarjuk, hogy a mobilinternetünk fogyjon, amikor alig van Wi-fi elérés.

Alapvetően nagyon hasznos ez a funkció és személy szerint én régóta vártam valami ilyesmit. Gyakran ütköztem ugyanis abba a problémába, hogy egy már ismert Wi-fi hálózattól (akár a szerkesztőségben, akár otthon) egyre távolodva a készülék már nem volt képes fogni az adatokat betölteni, de nem is állt át mobilinternetre, mert még érzékelte a Wi-fi hálózatot. Ez így viszont végre megoldotta ezt a problémát, anélkül, hogy nekem bármit is csinálnom kéne.

cover_dontios9

A felmérések szerint viszont azzal, hogy nem mutatták be rendesen ezt az új asszisztens a felhasználóknak 5 millió dolláros kárt okoztak. William Scott Phillips és Suzanne Schmidt Phillips volt az a két személy, akik pert indítottak a kaliforniai ügyészségen hamis reklámozás és a kaliforniai törvények megszegése miatt az Apple ellen, miután az iPhone 5s-üket frissítették iOS 9-re. Ha pert nyernek akkor, az Apple a fent okozott kárt kell, hogy megtérítse a felhasználóinak.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!