imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iOS-es készülékek háromnegyedén iOS 8 fut


Az Apple ismét közzétette a különböző iOS-verziók részesedését az aktívan használt mobilkészülékeik tekintetében. Az iOS 8 a meglehetősen lagymatag indulás után kezd felzárkózni, és már majdnem utolérte az iOS 7 tavaly ilyenkor mutatott értékeit.

Az iOS 8 bemutatása után furcsa jelenségnek lehettünk tanúi: az új rendszer sokkal lassabban kezdett el terjedni, mint ahogy azt Apple mobil operációs rendszereitől megszokhattuk. Ennek több oka is lehet, a legvalószínűbb az, hogy az iOS 8 elég nagy méretű frissítés volt az iOS 7 után, és sok felhasználónak egyszerűen nem volt elég szabad tárhelye a telefonján a vezeték nélküli frissítés elvégzéséhez – az pedig nem közismert, hogy iTuneson keresztül kevesebb hely szükséges a telepítéshez. Az Apple egyébként pár héttel az iOS 8 megjelenése után ezt a módszert hírlevélben „reklámozta” a még iOS 7-et futtató felhasználóknak.

A nemrégiben közzétett, március 16-i adatok alapján azonban az iOS 8 is átlépte a bűvös 75%-os határt, és az összes aktív iPhone, iPad és iPod touch készülék 77%-án a legújabb rendszer fut. Az iOS 7 részesedése 20%-ra csökkent, a régebbi verziók pedig az igen szerény 3%-os eredményt érték el. Összehasonlításul: tavaly ilyenkor az iOS 7 részesedése elérte az egészen durva 85%-ot, az iOS 6 a készülékek 12%-án futott, a régebbi verziók pedig szintén 3%-ot értek el.

iOS 8 részesedés

Mi is megnéztük, hogy az iMagazin olvasói között milyen arányban vannak jelen a különböző iOS-verziók ebben az időszakban. Szokás szerint a globális átlagtól igen eltérő eredményeket kaptunk – ez azonban nem meglepő, hiszen az olvasóink valószínűleg a techikai újdonságok iránt sokkal fogékonyabb réteget képviselik. Nálunk az összes iOS-eszköz 94,4%-án fut az iOS 8. Ráadásul, a teljes tortából 67,9%-ot hasít ki magának a legfrissebb iOS 8.2, ami elég szép eredmény. A jelenleg bétafázisban leledző iOS 8.3 is mérhető, 1,3%-on áll. iOS 7-et az iMagazin-olvasók 4,5%-a használ az oldal megtekintésére használt iPhone-ján, iPadjén vagy iPod touch-ján, míg a korábbi verziók szinte elhanyagolható mértékben vannak jelen (1,1%). Vicces, hogy többen használnak iOS 8.3 bétát, mint az összes iOS 6, 5, 4, stb. verziókat.

iOS 8 részesedés

Természetesen nem csak az Apple közli a mobil operációs rendszerének elterjedtségét, a Google is folyamatosan frissíti az Android hasonló adatait. Ezek a hivatalos Android-fejlesztői oldalról érhetők el.

Forrás: Apple via AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!