imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPad, ami képes megszólaltatni az autizmussal élőket


Az ENSZ 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint világszerte. Az Apple ennek kapcsán két videót tett közzé, amiben bemutatják, hogy hogyan volt képes az iPad visszaadni egy autizmussal élő kamasz srác beszédkészségét.

Az autizmus egy olyan genetikai alapú idegi-fejlődési rendellenesség, aminek a széles társadalmi megítélését, sőt, a vele kapcsolatos alapvető ismereteket döntően befolyásolták azok a filmek, amelyek autistákat tettek meg főszereplőkké. Nagyon tévesen. Ezekben a filmekben az autista szereplők különc, sokszor kezelhetetlen, nagyon nehezen kommunikáló, de általában valami szemkápráztató képességgel bíró emberek. Ilyen a 9 éves Simon A kód neve: Merkúrban, aki feltöri az NSA szupertitkos kódját, és ezért a titkosszolgálat elrendeli a likvidálását. Fun fact: a kiégett FBI ügynököt alakító Bruce Willis azért most is segít. Ilyen a 4 Oscar-díjjal jutalmazott Esőember Raymondja (Dustin Hoffman Oscar-díjas alakítása), aki olykor elviselhetetlen, sportalsóban hajlandó csak közlekedni, de azért a Shakespeare-összest oda-vissza tudja. A sort hosszasan lehet folytatni, a lényeg azonban az, hogy ezek a filmek – a legjobb szándék ellenére is, de – tévútra terelték az autizmussal kapcsolatos közbeszédet. Bárkinek, akinek van autista családtagja, vagy van olyan ismerőse, aki ebben él, az tudja, hogy a valóság nagyon mást mutat.

dustin-hoffman-tom-cruise-Rain-Man-2
Tom Cruise és Dustin Hoffman egy nem mindennapi testvérpárt alakít az 1988-as Esőemberben.

Valóban léteznek különc zseni autisták, azonban a többségük nem ilyen. Mérhetetlenül szenvednek az állapotuk miatt, egy részük életét pedig további genetikai eredetű fejlődési rendellenességek (testi vagy mentális fogyatékosság) súlyosbítják. Ennek megfelelően autista és autista között is óriási különbségek lehetnek. Van, aki képtelen ellátni magát, és van, aki viszont olyan mértékben tudja uralni az állapotát, hogy könyvet írt az életéről, azaz arról, hogy milyen autizmussal élni. Visszatérő toposz az autistákkal kapcsolatban, hogy nehezen, vagy alig lehet velük kommunikálni. Ezek a beszédprodukciós és a beszédfeldolgozási problémák (szakkifejezéssel: afáziás zavarok) valóban komoly részét képezik az autizmussal élők nehézségeinek. Azonban az, hogy nem tudják kifejezni magukat, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne lenne mondanivalójuk. Képzeljétek el, hogy az agyatok feldolgozza az ingert, azonban fizikailag képtelenek vagytok a bennetek megszülető érzelmet vagy gondolatot kifejezni. A 17 éves Dillan Barmache is hasonló gondokkal küzdött, amíg nem kezdték el őt fejleszteni egy iPaddel és egy bővített és alternatív kommunikációs (Augmentative and Alternative Communication – AAC) alkalmazással.

Dillan a helyette beszélő alkalmazással mondatja el, hogy hogyan sikerült kijönnie abból a napi szintű pokolból, hogy képtelen volt kapcsolatot teremteni és kommunikálni a körülötte lévőkkel, különösen a szeretteivel. A kommunikációs nehézségek miatt az autisták hajlamosak nagyon szélsőséges reakciókat adni bizonyos helyzetekben (pl. sírógörcs), ez az amit a külvilág „jeleneteknek” lát. Egy ilyen iskolai jelenet után közölte elkeseredve vele a terapeutája, hogy lehet, hogy nem biztos, hogy ő a megfelelő ember, aki képes segíteni rajta, mire Dillan azt pötyögte be az iPadbe, hogy:

Nagyra értékelem azt, amit értem teszel, mindig.

Így ha legközelebb valahogy szembe jön veletek az autizmus témaköre, akkor a vélt vagy valós szuperképességek mellett arra is érdemes gondolni, hogy valakinek egy bemutatkozás is nehézséget jelenthet. Szerencsénkre úgy néz ki, hogy a technológia nekik is szót adhat.

Forrás: 9to5Mac

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!