imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az iPad leglelkesebb rajongói: a nagyszülők


Az Apple már évek óta a számítógép alternatívájaként kínálja az iPadet, de a vásárlók soraiban még mindig parázs viták tárgya, hogy ez mennyire életszerű. Van azonban egy csoport, akiknek egyértelműen a táblagép a legjobb választás: az idős szülők népes tábora.

Az Apple hírek rendszeres fogyasztói számára vélhetően nem ismeretlen a cégnek szentelt fórum a Redditen. A közel egymillió regisztrálót számláló közösség tagjai rendkívül aktívak, napról napra cikkek tucatjait osztják és vitatják meg egymás között. Ugyanitt néhány napja egy egész érdekes beszélgetés kerekedett, ahol a hozzászólók az idős rokonaiknak ajándékozott iPadekkel kapcsolatos tapasztalataikat tárgyalták ki.

Az egész az evoti névű felhasználó posztjával kezdődött. A srác/lány leírta, hogy a technológiához mit sem értő nagymamája miként vált tabletfüggővé. Elmondása szerint a 82 éves mama kifejezetten régimódi, pontosan olyan karakter, amilyenek a Youtube-on keringő orosz videókban is láthatók. A hölgynek még a televízió távirányítójának kezelését is nehezére esett elsajátítani, számítógépe soha nem volt, de az interneten sem fordult meg korábban. Így aztán evoti nagyon szkeptikusan reagált, mikor az apja előállt az ötlettel, hogy az egyedül élő nagyit lepjék meg egy iPaddel. Olyannyira kételkedett a dolog sikerében, hogy kizárólag a táblagép megvásárlását vállalta, a betanítás nehézkesnek ígérkező folyamatát az ötletgazdára bízta.

Várakozásainak megfelelően a kezdet nem is bizonyult könnyűnek. A nagymama eleinte kifejezetten furcsa mozdulatokkal próbálta megszelídíteni az eszközt, egy alkalommal pedig csak azért kellett elutazni hozzá, hogy kikapcsolják a repülőgépes üzemmódot, mivel telefonon keresztül képtelen volt megérteni a teendőket. Erőfeszítéseiket végül azonban siker koronázta, a konzervatív hölgy egy idő után lelkes felhasználóvá vált, aki a kamerával a kertjét fényképezi, a Google-ben receptek és helyi hírek után kutat, de még a Youtube sem idegen számára.

A történet csattanója, hogy az iPad nemrég egy töltési hiba miatt szervizre szorult. Még csak pár napja tartott a kényszerszünet, amikor evotit felhívta az aggódó nagyi és afelől érdeklődött, hogy spórolt pénzéből vajon kijönne-e egy új készülék, mivel esze ágában sincs táblagép nélkül élni. A maradi hölgy Kelet-Európából, akinek azelőtt semmiféle internetes kütyüje nem volt!
Evoti szívmelengető sztoriját rengetegen magukénak érezték, kétszáznál is több válasz érkezett rá, s nagy részük hasonló tapasztalatokról számol be. Egy kínai srác idős édesanyja például azért vált az iPad rajongójává, mert azon az általa ismert kandzsi írásjelek bevitele is gyorsan és könnyen megoldható.

A trisul nevű hozzászóló egy 75 éves családtagjáról számolt be, aki korábban meg volt róla győződve, hogy sosem fogja a digitális kor ketyeréit használni, manapság viszont mégis egy iPad elégedett tulajdonosa. A története szerint az illetőt végül a táblagépen való festés lehetőségei győzték meg, mivel lenyűgözőnek találta, hogy az appokkal milyen könnyen tudja keverni a különböző összetételű anyagokat ugyanazon a képen, miközben Bachot hallgat.
Davepete édesanyja történetét mesélte el, aki éveken át nem volt hajlandó leülni a családapa számítógépéhez, mivel öregnek gondolta magát az ilyesmihez. Egyszer aztán otthagytak nála egy iPad 2-t, amivel mégis megbarátkozott, s 92 évesen már egy hatodik generációs modellt nyúzva rendszeresen emailezik, letölti a rokonokról készült fotókat, s a kártyajátékos appokat is nagyon kedveli.

A Hoopheid néven regisztrált felhasználó elhunyt apósának utolsó hónapjait idézte fel. A sclerosis multiplexben szenvedett férfi a betegség kései szakaszában már járni sem tudott, ezért meglepték egy iPaddel, amire rákapva már minden nap beszélt a családtagokkal, falta a Youtube videóit és aktívan figyelemmel kísérte ismerősei életét a Facebookon. A hozzászólásból az is kiderül, hogy a szülinapja alkalmával felesége máig felköszönti az apát az iMessage-en keresztül, így is ápolva emlékét.

Vidámabb vizekre evezve egy másik hozzászóló idős édesanyját hozta fel példának, aki az iPad miatt teljesen belebolondult a technológiába, rendszeresen üzenget és habzsolja a netet, ugyanakkor egy idő után el kellett neki magyarázni, hogy a Facebookon terjengő szenzációs hírek nem mindegyike igaz…

A kommentelők szerteágazó történeteiben az egyik közös vonás, hogy szinte mindannyian dicsérik az iPad elsajátításának meglepő könnyedségét. A beszámolókban visszatérő főszereplő a számítógépektől és a technológiától idegenkedő idős ember, aki némi tanulást követően aktív felhasználóvá válik, s egy idő után már elképzelni sem tudja az életét táblagép nélkül.
Persze nincs is ebben semmi meglepő, hiszen a tablet hihetetlenül egyszerűvé teszi az olyan alapfunkciók elérését, amikre a hajlott korúaknak szüksége lehet: a családtagokkal való kommunikációt és a tartalomfogyasztást.

A laptopokhoz képest a legnagyobb előnye a kevésbé ijesztő kezelőfelülete, a testközelből szemlélhető kijelző és az érintéses vezérlés még az avatatlanok számára is barátságos. Az Apple táblagépének népszerűségében annak is lehet némi szerepe, hogy az iOS normál esetben jól tűri a ridegtartást, amikor akár éveken keresztül csak használva van, de gondozva nincs.

Lehet tehát arról vitázni, hogy az iPad kiválthatja-e a számítógépeket egy olyan embernél, aki produktív feladatokat végez a mindennapok során, azonban kevés kétség fér ahhoz, hogy az idősebb közönség számára a tablet a jobb megoldás. A Redditen talált beszélgetésből pedig talán az a legfontosabb tanulság, hogy ne adjuk fel próbálkozás nélkül, hiszen még a legmaradibbnak tűnő rokonunknak is óriási segítség lehet egy jól megválasztott táblagép. Végezetül álljon itt egy videó, melyben egy nagymamát faggatnak arról, hogy miként változtatta meg az életét az iPad. Mikor a film végén arra kérik, hogy pár szóval jellemezze az eszközt, csak annyit mond: nagyszerű társaság.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!