imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPad lett az iOS 11 legnagyobb nyertese


Főleg az iPad Prók kapcsán szokott felmerülni, hogy addig nem tudja igazán leváltani a táblagép a laptopokat, amíg azon nem asztali operációs rendszer fut. Az Apple most olyan iOS 11 funkciókat mutatott be a WWDC-n, amivel egy nagy lépést tettünk ebbe az irányba.

Az Apple mindig is úgy reklámozta az iPad Prót, mint a végtelenül könnyű, maximálisan mobilis táblagépet, ami a felhasználók többségénél kiválthatja még akár a laptopot is. Nem is olyan rég mi magunk is utánajártunk a kérdésnek, és alaposan teszteltünk egy minden kiegészítővel felszerelt Prót. Akkor a konklúzió ez volt:

A legeslegideálisabb eset az lenne, ha valamilyen úton-módon megoldaná az Apple, hogy macOS-t is meg tudjon hajtani a táblagép, még ha főműsoridőben iOS-szel is működik. Ez esetben valóban kiválthatna mindent egy iPad Pro, hiszen megfelelően hordozható ahhoz, hogy mindenhová magaddal vigyed, elég erős ahhoz, hogy a legtöbb hétköznapi feladatot ellássa, és megkockáztatom, hogy ha valami macOS szerű környezet futtatására is képes lenne, simán tudna annyit, mint egy MacBook Air.

A cikk végén egy olyan pesszimista megjegyzést is elejtettem, hogy „most viszont még nem ez a helyzet, és nem is tűnik valószínűnek, hogy az Apple valaha is ilyen irányba fog mozdulni.” Azt kell mondjam, ideje megkövetnem az Apple-t, ugyanis az iOS 11 iPadekre szabott verziója lényegében minden olyan újítást tartalmaz, amiket akkor hiányoltam, és amiket álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha is meglépnek. Nézzük sorjában, miért lesz nagyon jó az új rendszer az iPad tulajoknak.

Dock

Mindenek előtt talán a macOS-ből már ismerős Dockot érdemes megemlíteni. A kis sáv, rajta a legtöbbet használt alkalmazásainkkal bárhonnan, bármikor egy egyszerű suhintással előhívható. Ez értelemszerűen sokkal gördülékenyebb alkalmazásváltást eredményez majd, mint a korábbi, csak a főképernyőn látható, rögzített sáv.

A Dock a Handoff lehetőségeknek megfelelően dinamikusan változik, tehát ha egy olyan alkalmazás jelenik meg, amit egy másik eszközön is használunk, akkor a macOS-en megszokottak szerint külön jelzi majd a rendszer. Továbbá a Dock lett a lelke a multi-tasking és Split View funkcióknak is: ha a sávról felhúzunk egy alkalmazást a kijelző széle felé, máris elérhetjük ezeket a funkciókat. Ez pedig nagyon-nagyon király.

Multitasking

Ha már itt tartunk, ejtsünk pár szót a multi-tasking képességekről is. Ahogy fentebb írtam, a Dockról egy mozdulattal felhúzhatunk bármilyen támogatott alkalmazást. Alapvetően kétféleképpen működik majd a dolog. Ha csak a képernyő tartalmára illesztjük az adott appot (Slide Over), akkor egy lebegő, tetszőlegesen jobbra vagy balra navigálható ablakot kapunk.

Ha viszont ennek a tetejét egy kicsit lehúzzuk, vagy egyenesen a képernyő szélére húzzuk az appot a Dockról, akkor belépünk az ismerős Split View módba. Itt jobb vagy bal oldalon, a képernyőt megosztva, így értelemszerűen az ablakok tartalmát is ehhez igazítva látjuk az alkalmazásokat. A felosztás méretét továbbra is kedvünk szerint méretezhetjük.

Előbbi lebegőablakos megoldás nyilván a rövidebb multi-task műveleteknél lesz hasznos. Például ha gyorsan ki kell számolni valamit, felhúzzuk a számológépet, bepötyögjük, amit akarunk, majd viszont látásra. Utóbbi a hosszabban tartó, több alkalmazást igénylő munkafolyamatokat segíti.

Ez még korántsem minden. Ha a Dockot kicsit jobban felfelé húzzuk, belépünk a megújult Control Centerbe. Az iPaden itt nem csak a szokásos kapcsolókat láthatjuk, hanem az éppen futó alkalmazások előnézeti képét is, ami szintén nagyon hasonlít a macOS-hez. Ezeket kedvünk szerint rendezhetjük, és itt egyszerűen válthatunk az alkalmazások között.

Fájlkezelés

A tegnap reggel idejekorán napvilágot látott alkalmazás funkciói is kiderültek. Kis túlzással egy Finder szerű fájlkezelőt kapunk majd. Bal oldalon egy keskeny sávban kapott helyet a menüsáv, jobb oldalon a mappák tartalma.

Az alkalmazásba integrálásra került az iCloud Drive tartalma, ami azoknak lesz különösen hasznos, akik a macOS-es gépük Asztal és Dokumentumok mappáját szinkronizálják a felhőbe. A helyi fájlokat is elérhetjük a menüsáv On My iPad pontja alatt. Kérdés, hogy ez pontosan mit tud majd, például le tudunk majd tölteni bármilyen jellegű fájlt a netről? Reméljük. Ezeken kívül több másik felhő alapú tárhely tartalmát is beköthetjük majd a Filesba, például a Dropbox, vagy a Box sem lesz akadály.

Csak hogy tovább fokozzuk a fokozhatatlant: címkézésre is lesz lehetőség. Tudom, ez olyan dolog, amit nem mindenki használ. Én speciel notórius címkéző vagyok, így baromira örülök neki, hogy az iPades fájlokat is szépen rendszerbe tudom majd állítani.

Drag & Drop

Persze az egész fájlrendszer dolog mit sem érne, ha nem tudnánk rendesen kezelni a fájlokat. Szerencsére most már tudjuk, hiszen az iOS 11 támogatja majd a Drag & Drop mozgatást is. Jelentősen kényelmesebb lesz így tartalmakat (fotók, fájlok, szöveg, bármi)
átvinni egyik appból a másikba, mint mondjuk a másolás-beillesztés kombinációval.

Mindezr multi-touch gesztusokkal okosították fel. Ha hosszan nyomsz egy fájlra, azt máris drag & droppolhatod, de ha több elemet is mozgatni szeretnél egyszerre, akkor egy másik ujjaddal, elég csak megérinteni a többi fájlt, és azok máris egy köteget alkotnak majd, amiket tömbösítve lehet kezelni.

Kaptál egy emailt, tele fontos dokumentumokkal? Egyszerűen megfogod a csatolmányt, és áthúzod a Files alkalmazás kívánt mappájába, és kész is. Ugyanígy fordítva, ha mondjuk épp egy prezentációt készítesz a Keynote-ban, akkor a képeket nem kell majd kitallóznod, hanem egyszerűen csak át tudod majd húzni a fotókönyvtárból az ujjaddal, mintha csak egy egérrel tennéd. Szintén iszonyatosan fontos újítás, a kényelmes, asztali élményt idéző munkafolyamatokhoz.

Egyéb apróságok

Ezeken kívül is egy rakat kisebb-nagyobb okosság érkezett még. Ilyen például a QuickType billentyűzet, aminek lényege, hogy nem kell többé a klaviatúrakiosztások között váltogatni, minden számjegy, betű, és szimbólum előhívható, ha a megfelelő mellékjelet tartalmazó billentyűn lefelé pöccintesz. Ez lényegesen meggyorsítja a gépelést iPaden.

Ilyen újdonság még az Apple Pencil jobban integrált használata is. Csak koppints a tollal a zárolt képernyőre, és már kezdheted is a jegyzetelést. Mindent, amit így leírsz, a Jegyzetek alkalmazásban fogsz megtalálni. PDF-ekre és képernyőfotókra mostantól úgy is jegyzetelhetsz, hogy az Apple Pencillel egyszerűen csak megérinted a dokumentumot, és máris írhatsz, rajzolhatsz, amit csak akarsz. Valamint, ha kézzel belerajzolsz vagy beírsz valamit egy Jegyzetek-doksiba, a rajzot körülvevő szöveg automatikusan odébb mozdul. Ilyen beszúrásokat a Mailben is készíthetsz.

Apropó, jegyzetek. A papír alapú dokumentumokat is könnyen digitalizálhatod a beépített szkennelő alkalmazásnak köszönhetően. Ráviszed a kamerát az adott oldalra, a következő pillanatban pedig már Apple Pencillel egészítheted ki a tartalmát digitálisan.

Azt kell mondjam, az Apple tényleg kitett magért, annak érdekében hogy az újonnan bemutatott, egyébként igen jóra sikerült iPad Prókra tényleg úgy gondoljunk, mint olyan táblagépekre, amik akár ki is válthatják a lapotopot. Szoftveresen most a legtöbb akadály elhárult, hardveresen pedig már régóta adottak a képességek. Így kell ezt csinálni kéremszépen!

Kétségtelen, az iPad lett az iOS 11 frissítés legnagyobb nyertese, jól írta az Apple:

Nagy lépés az iPhone-nak. Hatalmas előrelépés az iPadnek.

A WWDC többi újdonságáról ebben a dossziéban tájékozódhatsz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!