imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Az iPad új töltésfelügyeleti funkciója


Az Apple tanulva az iPhone 6 és 6s modellek aksielöregedési problémájából új megoldást eszközölt az iPad felhasználóknak, hogy minél lassabban roncsolódjon a Li-ion akkumulátorok szerkezete. Nézzük, hogyan működik!

Nemrégiben megjelent a várva várt iOS 11.3, amely már tartalmazza az Akkumulátor állapota funkciót. Ezzel lehetőségünk van szabályozni, hogy a telefon az esetlegesen elöregedett akkumulátor miatt visszavegye inkább a teljesítményt a konzisztens működés érdekében, vagy pedig változatlan órajelen működtesse a CPU-t nem törődve az aksi állapotával.

Ahogy az Apple a rendszerben is feltűnteti, ez jelenleg egy béta állapotban lévő funkció, sokan jelezték is, hogy frissen cserélt alkatrészek esetén is irreális elhasználtsági adatot mért a rendszer. Ezen kívül az iPadeknél is eszközöltek változásokat, ebben az esetben viszont nem a teljesítményt szabályozhatjuk, hanem az aksi öregedését.

A probléma gyökere, hogy a lítiumionos aksik nagyon nem szeretik ha nincsenek használva. Ilyen módon a 100%-os töltöttséget sem. Amire alapvetően nincs is szükség, hiszen az iPadek akár 10 órán keresztül is üzemképesek. Ugyanakkor üzleti felhasználás esetén, például egy kirakatban 0-24 töltve nagyon gyorsan képes elöregedni az akkumulátor.

Erre nyújt megoldást az iPad új töltésfelügyeleti funkciója. Míg a MacBookok esetén az Apple úgy kíméli az akkumulátortelepet, hogy a cellák között felváltva keringeti az áramot, addig az iPad új funkciója limitálja a maximális töltöttséget ezzel az opcióval. Ez lényegében annyit jelent, hogyha állandó töltöttség alatt van az eszközünk, akkor egész egyszerűen nem engedi 100%-ra tölteni, így folyamatos töltésre van szüksége az iPadnek.

Fontos megjegyezni, hogy a töltöttségjelző ezáltal nem a valós akkuszázalékot jelzi ki, hanem a limitált értéket, miközben folyamatosan a hálózaton lóg az iPad. Ha tehát valaki állandóan töltve használja az iPadjét, annak érdemes iOS 11.3-ra frissíteni, mivel ez jelentős mértékben növeli az iPad akkumulátorok üzemképességét.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!