imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az iPhone 11 U1-es chipje többre képes, mint gondolnád


Eddig egészen keveset hallhattunk az Apple újonnan bemutatott U1-es chipjéről, most azonban előkerült néhány részlet. 

Az új U1-es, ultraszélessávú pozícionálásra képes kis processzor leginkább arra alkalmas, hogy segítse az eszközök helymeghatározását, méghozzá egymáshoz képest, a távolságuk alapján. Kb. olyan a kis kütyü, mint egy bekokszolt Bluetooth egység.

Az UWB (ultra-wideband) technológia ugyanolyan kisfogyasztású, mint az új Bluetooth és Wi-Fi chipek, viszont azoknál sokkal pontosabb meghatározásra képes: kb. 30 centiméteres pontossággal belövi a tárgyak helyét. A Bluetooth ehhez képest kb. 1 méteres sugárral dolgozik.

A múlt heti Keynote-on viszont egyáltalán nem került említésre az U1-es chip és a marketinges is anyagok csak abban a kontextusban említik meg, hogy ezentúl a legközelebbi kapcsolatokat dobja fel megosztás során az AirDrop. Vártuk még “One more thing”-nek a kis Apple tracker kütyüt, de sajnos az sem érkezett, pedig abban nagy szerepe lehetne az U1-es chipnek.

A Six Colorson is publikáló Jason Snell azonban talált még néhány haszonosítási lehetőséget is.

A technika potenciálisan felhasználható lenne okos otthoni eszközökkel, kiterjesztett valósággal, mobilfizetéssel, kulcsnélküli zárnyitással vagy akár még épületen belüli navigáció során is.

Képzeld el, ahogy az egész házat átszövő zenerendszered akár azon az elven is automatikusan működhetne, hogy te melyik szobában vagy. Mindezt úgy, hogy semmit sem kéne állítgatnod. Vagy akár azt, milyen lenne tudni, hogy otthonod teljesen biztonságban van, mert az ajtó addig nem nyílik, amíg te nem állsz előtte.

Az Apple már eddig is nagy hangsúlyt fektetett a kiterjesztett valóságra, az U1-es chip ezen a területen is sokat adhatna hozzá az eszközökhöz és azok pontos helymeghatározásához.

Egészen érdekesen hangzik. És csak egy aprócska megjegyzés azoknak, akik mindig azzal jönnek, hogy egyetlen egy igazi újítás sem kerül az adott év új eszközeibe. UWB chipet a világon először az Apple ültetett okostelefonba. És bár a Google-nél, Samsungnál és HTC-nél is voltak már ilyen tervek, egyiküknek sem sikerült eddig a megvalósítás. Apróság, de igenis számít, és van benne bőven potenciál.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!