imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone 5s a legjobb okostelefon a piacon


Legalábbis David Pierce, a Verge újságírója szerint az újonnan indított „This Is My Next” (kb. „Ez lesz a következő valamim”) sorozatban. Ebben a Verge ígérete szerint minden termékkategóriában több eszközt fognak tesztelni, majd a végén elmondják, melyik a legjobb, hogy az olvasóknak ne kelljen órákon át a Google-t bújniuk.

Ha valaki esetleg nem ismerné: a Verge elég nagy név a tech-újságírásban, a korábbi Engadget szerzőkből verbuválódott csapat gyakorlatilag mára a legnagyobb és legnevesebb online média ezen a területen. Az ötperces videóhoz egy gyorsan átfutható cikk is tartozik, melyben az első két helyezettről írnak bővebben, a többit pedig összefoglalják pár szóban. Nézzük, miért az iPhone 5s a legjobb okostelefon a piacon!

Pierce szerint az iPhone-ok mindig is a csúcstechnológiát képviselték az okostelefon-piacon az első iPhone 2007-es megjelenése óta. Az iPhone 5s egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a kialakítása, az igényes anyaghasználat és a gyönyörű dizájn. A kijelzője ugyan a mai divathoz képest meglehetősen kicsi, de pont ezért könnyedén kezelhető, akár egy kézzel is. A Verge szerint pedig a kameráját semmi nem múlja felül:

A kamerája a legjobb a kategóriájában, olyan éles és tiszta fotókat csinál, amit egyetlen más mobiltelefon kamerája sem tudott soha utolérni.

Az iPhone 5s (jelenleg) az iOS 7 operációs rendszerrel érkezik, ami viszonylag megosztotta az Apple-felhasználókat, de Pierce szerint az nem lehet kérdéses, hogy az alkalmazások és játékok olyan széles kínálatát nyújtja ez a platform, amit az Android és Windows Phone felhasználók sosem tapasztalhattak meg.

Sok telefon ebben vagy abban a tulajdonságában (papíron) jobb, mint az iPhone 5s, például nagyobb a kijelzője, vagy tovább bírja az akkumulátora, de mindegyiknek egy csomó hátránya van, míg az iPhone 5s-nek nincs egy sem. A végszó David Pierce szerint:

Ha egy olyan okostelefont akarsz venni, amit imádni fogsz, és soha nem kell aggódnod vagy gondolkoznod miatta, akkor az iPhone 5s a legjobb, amit megvehetsz.

A második helyezett a tesztben a HTC One (M8) lett. Itt kiemeli az anyagminőséget és a kijelzőt, hiszen nem mindenkének elég a 4″, valaki a nagyobb méretű telefonokat részesíti előnyben. Nekik való a HTC új modellje. Pierce szerint az 5″-es full HD kijelző képe gyönyörű, és a hangszórók teljesítménye és hangminősége is meggyőző. A szoftver pedig a legszebb amit Android platformon találhat az ember. Egy hátrányt tud kiemelni Pierce, az szerinte rossz kamera, ami bármilyen fényviszonyok közt életlen képeket csinál:

Egész jó a kamera, megfelelő a legtöbb dologra, de teljesen más ligában játszik mint az iPhone 5s. Ha azonban nem érdekel milyen fotókat csinál az okostelefonod, a HTC One egy nehezen legyőzhető készülék.

Holtversenyben egyébként ugyanannyi pontot kapott az iPhone 5c is, mint a HTC One. Ami miatt nem lehet második, az Pierce szerint az ára: egyszerűen túl kicsi a különbség az iPhone 5s-hez képest. (Ezen mi most megpróbálunk kicsit segíteni, ugyanis akciósan 149 900 Ft-ért vásárolható meg a 16 GB-os iPhone 5c, a több mint 70 000 Ft pedig azért már jelentős.) A videóban kiemelte még a Galaxy Note 3-at, ami azoknak a legjobb választás, akik szeretik a stylusokat és a gigászi kijelzőket. Nem fér bele a zsebedbe, de ha ez nem zavar, ebben a méretben nincs más komoly alternatíva.

Érdekes, hogy a Samsung Galaxy S5 eléggé a középmezőny végén kullog, holtversenyben a Sony Xperia Z1-gyel. Pierce azt mondja, több jó tulajdonsága is van a telefonnak: jó a kijelzője, jó a kamerája és vízálló. De olcsó műanyag érzetet nyújt a fogása, és ez nagyon sokat számít egy olyan eszköznél, mint egy okostelefon amit sokat használ az ember. Továbbá:

A Samsung szoftvere annyira tele van zsúfolva funkciókkal és opciókkal, hogy nehezen érthetővé és tolakodóvá válik. Funkció a forma felett, mennyiség a minőség felett. Ezt a telefont sosem fogod annyira szeretni, mint egy másikat.

Tudom, hogy ilyen teszt mindig kényes téma, a két (három) tábor könnyen egymás torkának tud esni egy-egy iPhone-t vagy Samsungot dicsérő cikk miatt. A Verge álláspontja azonban angol nyelvterületen szerintem elég sokakat meggyőzhet, mint hiteles forrás a tech-újságírásban. Ráadásul mindhárom platform (iOS, Android, Windows) mellett és ellen is felsorakoztat objektív érveket.

A teljes lista pedig:
1. iPhone 5s (8,8 pont)
2. HTC One (M8) (8,5 pont)
3. iPhone 5c (8,5 pont)
4. Samsung Galaxy Note 3 (8,2 pont)
5-6. LG Nexus 5 (8,0 pont)
5-6. Motorola Moto X (8,0 pont)
7-8. Sony Xperia Z1 (7,8 pont)
7-8. Samsung Galaxy S5 (7,8 pont)
9. Nokia Lumia 1520 (7,4 pont)
10. Blackberry Q10 (7,3 pont)
11. Nokia Lumia Icon (7,0 pont)
12. Motorola Droid Maxx (6,0 pont)

Forrás: The Verge. Borítókép: banku.me.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!