imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ezektől az iPhone 6 fotóktól és videóktól eldobod majd az agyad!


A The Verge csapata ismét nagyot álmodott. Austin Mann kezébe nyomtak egy iPhone 6-ot és egy iPhone 6 Plus-t, és elküldék Izlandra egy hétre, hogy hihetetlen helyszíneken és hihetetlenül nehéz körülmények között is kipróbálja, mire képes vajon az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus kamerája. Nézzétek meg a képeket, meg a videókat, érdemes.

A kamera mindig is az iPhone egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága volt, és ebben az évben az Apple szerint most még jobb lett. Az iPhone 6 és 6 Plus új szenzorokat kapott, jobb optikát, új technológiákat, amik a stabilizációban és HDR-ben segítik, lassabb slo-mo videót, és még rengeteg mindent. Helyettesíteni fogják a digitális fényképezőgéped, a videokamerád, és még az is lehet, hogy a tükörreflexes fényképezőgéped is.

A túra szeptember 10-én indult, és olyan gyönyörű helyekre jutott el Mann, amiknek a nevét leírni is rendkívül nehéz, nem ám kiejteni. Meglátogatta a Seljalandsfoss vízezést, csinált képeket fantasztikusan szép kanyonokról Markafljótsgljúfur-nál, és a Jökulsárlón-t, a lebegő fagyott lagúnát is megörökítette. Sőt, még az izalandi parti őrségnek köszönhetően, a levegőből is készített fotókat az iPhone 6 és iPhone 6 Plus-szal.

iPhone-6-exposure-control.0
iPhone 6, szerkesztés nélkül

Ahogy a lélegzetelállító képekről is látszik, az időjárás és a körülmények nem mindig voltak kedvezőek, előfordult, hogy percek alatt beborult az ég, és köd jelent meg. De szerencsére az iPhone-nak ez nem jelentett problémát, hiszen könnyen alkalmazkodik a körülményekhez, de nem megy a minőség rovására. Ráadásul sokkal könnyebb elkapni egy zseniális pillanatot, hiszen mondjuk egy tükörreflexes kamerával ellentétben nem kell az expozíciós idővel, a rekesszel ISO értékekkel és fókusszal bajlódnunk egy jó kép érdekében – persze nem azt mondom ezzel, hogy egy iPhone jobb, mint egy több százezer forintos fényképezőgép, csak bizonyos helyzetekben praktikusabb.

Fotók

PastedGraphic-1.0 PastedGraphic-3.0

Többféleképpen is lehet a mélységélességgel és a homályos háttérrel játszani iPhone-on. A legjobb módszer, ha megváltoztatjuk a távolságot a kamera és a tárgy között. Itt hihetetlenül közel voltam a vízcsepphez és annyira elmosódott a háttér, hogy szinte lehetetlen volt kézből elkészíteni a képet. AE/AF Lock-ot (Auto-Exposure/Auto-Focus Lock) használtam, hogy a fókuszt a legközelebbi vízcseppre rögzítsem. Ezt úgy tudod megtenni, hogy az iPhone-od kijelzőjén az adott tárgyon tartod az ujjad pár másodpercig, amíg a sárga jelet nem látod. Amikor rögzítetted, bárhogy mozgathatod a kamerát, nem fog újra fókuszálni. Az AE/AF lock rendkívül hasznos amikor makro képeket készítesz, vagy amikor gyorsan mozgó tárgyakat fotózol, vagy csak amikor vársz a tökéletes pillanatra az exponáláshoz. Például, ha épp egy bringaverseny mellett állok, és le akarom kapni az egyik versenyzőt, miközben elhalad mellettem, az AE/AF lock segítségével előre rögzíteném a kompozíciót, és csak megvárnám, amíg belecsúszik a képbe a versenyző. Így, már előre ki van választava a fókusz és a telefonodnak csak a képet kell elkészítenie az adott pillanatban.

iPhone 6 Plus, Snapseed és Photos alkalmazással szerkesztve
iPhone 6 Plus, Snapseed és Photos alkalmazással szerkesztve
1410925656319
iPhone 6, szerkesztés nélkül
Balra az iPhone 5s, jobbra az iPhone 6 Plus
Nagyítás a fenti képből. Balra az iPhone 5s, jobbra az iPhone 6 Plus
Balra az iPhone 5s, jobbra az iPhone 6 Plus
Balra az iPhone 5s, jobbra az iPhone 6 Plus

A fenti két összehasonlító képeken látszik a legjobban, hogy mennyit fejlődött a kamera és a szenzor az iPhone 5s kamerájához képest. Maradt a 8 megapixeles kamera, de az érzékelő sokkal-sokkal fejlettebb. Ez az összehasonlítás, is nagyon jól mutatja, hogy mennyire nem számít önmagában a megapixel. Manapság a legtöbb cég egymásra licitálva hülyíti az embereket az egyre nagyobb pixelszámokkal, de szerencsére az Apple nem mászott bele ebbe az értelmetlen harcba, inkább csak szép csendben fejleszti az iPhone-ok kameráját, és évről évre egyre jobb képminőséget rak le az asztalunkra.
– Handras

 

iPhone 6
iPhone 6

 

Videók

Videózásnál három érdekes újdonság került bele az új iPhone-okba: a Slow-mo videók továbbfejlesztése (240 képkocka/mp), a Time-lapse és a Focus Pixels. Utóbbi funkcióját pont a napokban értettem meg igazán, amikor Hyperlapse videót szerettem volna csinálni este a pesti rakparton mozgó kocsiból, az iPhone-om meg csak azért sem oda fókuszált, ahova kellett volna, tök mindegy mit csináltam. Viszont most az iPhone 6-ba  és 6 Plus-ba is beépítteték a Focus Pixelt, aminek köszönhetően rendkívül gyorsan fókuszál automatikusan mozgó képnél is.

Amikor megláttam az első iPhone 6 videókat, eldobtam a maradék hajamat is. Ahogy a lenti kődobálós videón is látszik, elképesztően finoman működik az automata fókusz, ez igazi életmentő megoldás lesz az eddigi “rángatós” fókuszáláshoz képest videók közben. Van még egy fontos dolog, ez pedig a Cinematic video stabilization névre keresztelt funkció, amivel akár autóból is olyan felvételeket lehet készíteni mintha Glidecam segítségével forgatnánk. Alig várom, hogy kihasználhassam ezeket a funkciókat a videóim készítése közben.
– Handras

Timelapse videók

A Time-lapse videókat gondolom senkinek sem kell bemutatni. Fura, de eddig nem volt beépítve az iPhone kamera alkalmazásába ez a funkció. Most végre belekerült az iOS 8-ba, és simán veri az eddigi App Store-os alternatívákat. Bár Mann figyelmeztet, hogy „nagyon sok idő megcsinálni egy elég rövid videót.”

Slow-motion videó

iPhone 6 @ 240 FPS

iPhone 6 Plus @ 240 FPS

A Slow-mo-t az iPhone 5s felhasználók már nagyon jól ismerhetik, de az még kezdő volt ahhoz képest, hogy most mit tud. Már látom lelki szemeim előtt, hogy Adonisról milyen jó felvételek fognak készülni ennek segítségével. :)

Adonis is látja már lelki szemei előtt, hogy mennyit kell majd futnia és ugrálnia amikor elkezdem tesztelni vele az iPhone 6 240 FPS-re képes kameráját. :)
– Handras

Lényeg a lényeg, szerintem abszolút hihetetlen látni, hogy mit ki nem lehet hozni az iPhone 6 és Iphone 6 Plus kamerájából. Bár ehhez nyilván kell, hogy érzéked is legyen a fotózáshoz, na meg szépérzéked, amikor kicsit megszerkeszted a képeket. Remélem jövőre már mi is utazunk mondjuk Madagaszkárra iPhone 6s-t tesztelni.

Forrás: The Verge, Austin Mann

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!