imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone 6 készíti a legjobb fotókat és videókat


Holtversenyben első az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus ami a legjobb okostelefonba épített kamerát illeti – megelőzve a korábban első androidos telefonokat. A készülékeket a nagy nevű DxO Labs vette górcső alá, és egy teszt során gyakorlatilag minden elképzelhető helyzetben kipróbálták az új iPhone-ok fotós és videós képességeit.

A tesztet elején kiemelik, hogy a bemutatón az Apple által is hangoztatott új, gyorsabb autofókusz valóban meglepően jól és gyorsan teszi a dolgát. Az iparági szabványoknak megfelelő tesztjeik során a DxO Labs arra a következtetésre jutott, hogy az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus nagyon hasonlóan teljesít ha a fényképezésről és videózásról van szó.

DxO Mobile rangsor

A két kamera között a fő különbséget természetesen az optikai képstabilizátor jeleni, melynek segítségével az iPhone 6 Plus rossz fényviszonyok között kicsit jobb képeket készít, illetve a HDR fotók esetén is kisebb mértékben figyelhető meg a szellemképesedés jelensége, értelemszerűen azért, mert a stabilizátor képes korrigálni a két fotó készítése közötti esetleges apró elmozdulásokat. Az új iPhone-ok kijelzőjéről ezt írják:

Mindkét kijelző lenyűgöző tisztasággal, magas kontrasztaránnyal, kitűnő színhelyességgel és nagy betekintési szöggel rendelkezik, ami ígéretes eredményekkel kecsegtet a fotók és videók megtekintése és szerkesztése esetén.

A kültéri tesztekben mindkét telefon rendkívül jól teljesített, részletgazdag képeket készítenek alacsony zajszinttel, még az olyan homogén részek, mint például a kék égbolt esetén is. A képélesség a várakozásoknak megfelelően a képek széle felé enyhén csökken. Pár apróságot azonban kifogásoltak tesztelők: a fehéregyensúly néha pontatlan, főleg ha sok élénk szín szerepel a képen, és rosszak a fényviszonyok.

iPhone 6 fotó és videó

A DxO Labs szakemberei természetesen górcső alá vették a videós képességeket is, és arra a következtetésre jutottak, hogy az iPhone 6 és iPhone 6 Plus kamerája a legjobb a piacon ezen a téren:

Noha az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus készülékekből hiányzik a néhány versenytárs esetén megtalálható 4K-rögzítés lehetősége, a rögzített HD-videók minősége rendkívül impresszív. A videók minősége jelentősen változhat a különböző márkák között, de az iPhone 6-modellek jó, minőségű, szaturált, pontos fehéregyensúllyal rögzítik a filmeket.

Természetesen nem hagyhatták ki a tesztből az összehasonlítást a Samsung Galaxy S5-tel sem. A fő különbséget az autofókusz működésében és sebességében látták, ez egyébként nagy mértékben járult hozzá az összesített első helyhez is.

iPhone 6 vs Galaxy S5

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus nagyon jól eltalált készülékek különösebb gyengeségek nélkül, a fő előnyt a versenytársakénál egyértelműen jobb nagyszerű autofókusz jelenti. Érdemes megjegyezni továbbá, hogy az Apple nagyszerűen használja a 8 megapixeles szenzort, így a textúrák vizsgálata során alig veszít pontokat a 13, 20 vagy 36 megapixeles konkurenciával szemben, és továbbra is az élen marad az összesített eredményekben.

Röviden így foglalja össze a DxO Labs a tesztelén során tapasztalt erősségeket és gyengeségeket, előnyöket és hátrányokat:

Fotók:

Előnyök:
• Nagyon jó expozíció.
• Impresszív autofókusz bármilyen fényviszonyok között.
• Pontos színvisszaadás.
• Jók a részletek kül- és beltéren is.
• Jó vakuteljesítmény: jó expozíció, jó fehéregyensúly, jó színek, alacsony zajszint, részletes képek.

Hátrányok:
• Némi zajosodás megfigyelhető rossz fényviszonyok között (csak iPhone 6 esetén).
• Egyes helyzetekben észrevehető moiré.
• Az iPhone 6 esetében megfigyelhető néha szellemképesedés.

Videók:

Előnyök:

• Az autofókusz nagyon gyors, pontos, és megismételhető. A valaha volt legjobb ilyen rendszer a DxO Mobile csapata által teszteltek közül.
• Kiváló stabilizáció jó fényviszonyok között.
• Vonzó színek különböző fényviszonyok között.
• Kevés zaj.

Hátrányok:

• Esetenként hibás expozíció.
• Videó közben a stabilizáció néha hibázik (iPhone 6 Plus).

Forrás: DxOMark.


 

Mielőtt elfogultsággal vádolnátok az iMagazin szerkesztőségét, és elöntenétek különböző kommentekkel a cikket, hogy az XY telefon kamerája jobb, vegyétek figyelembe, hogy a fenti teszteket, egy teljesen független, és pártatlan oldal készítette. Persze megértjük, ha valaki szerint attól lesz jó egy fotó ha mondjuk 21 megapixeles szenzorral készül, de ettől még ez nem lesz igaz, hiszen ahogy az a grafikonokból is látszik, rengeteg egyéb tényező is befolyásolja a képminőséget, és egyébként az összteljesítményének megítélését egy-egy kamerának.

A teszteken egyébként nem lepődtünk meg, hiszen nemrég írtunk a Verge iPhone 6 és 6 Plus tesztjéről, ők is szuperlatívuszokban beszéltek az új iPhone-ok fotós illetve videós képességeiről, de mindenki más is azonnal kiemelte, hogy milyen nagy fejlődésen ment keresztül az iPhone kamerája. Ha esetleg lemaradtál volna ezekről az iPhone 6 tesztekről, most pótolhatod:

Ezektől az iPhone 6 fotóktól és videóktól eldobod majd az agyad!

Az első iPhone 6 és iPhone 6 Plus tesztek és vélemények.

– Handras

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!