imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone 7 sebességben veri a MacBook Aireket is


Olyan mértékű fejlődésen ment keresztül az Apple saját fejlesztésű processzora, hogy a legkomolyabb kihívókkal is felveszi a kesztyűt. És a legkomolyabbat itt szó szerint értsük, még a MacBook vonalon is alig akad ellenfele.

Amikor arról írtunk, hogy az iPhone 7 lesz a világ leggyorsabb okostelefonja, még mi sem gondoltuk, hogy ennyire. Azt meg végképp, hogy a teljes MacBook Air szériát is maga alá fogja nyomni.

Nem elírás, a Daring Fireball alaposan tesztelte az új zászlóshajókat és úgy tűnik, hogy az A10 Fusion chipekkel tényleg hatalmasat dobott az Apple.

Apple-Samsung-A10-cover2

De mi is ez az új processzor, és miért ez a neve?

A Fusion szó arra utal, hogy két eltérő képességű processzor hibridje tesz szolgálatot a készülékekben. A négy mag közül kettő arra hivatott, hogy a legerőforrásigényesebb feladatokkal is boldoguljon, míg a másik kettő arra, hogy a mindennapi tevékenységeket a lehető legkisebb energia felzabálásával végezze a telefon.

Ezt megfejelték 3.3 milliárd tranzisztorral, ami majdnem duplája az A8-as CPU-ban lévő mennyiségnek. Ennek köszönhetően az új chip akár 40%-kal is gyorsabb lehet az iPhone 6s-ekbe épített A9-esnél. És nem csak ebben múlta felül az előző generációt. Pusztán azzal, hogy hatékonyabb hőelvezetést fejlesztettek ki, az órajelet is 25%-kal feljebb tudták tekerni, 2,33 GHz-re.

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a grafikus teljesítményt is feltornázták az A9-esek duplájára, és az A8-asok háromszorosára, mindezt jelentős energia megtakarítással, az ember tényleg elmereng, hogy valóban az Apple lehet az új NASA.

iphone-7-geekbench-scores

Az eredményekből világosan látszik, hogy az új iPhone-ok minden jelenlegi vetélytársat toronymagasan előznek nyers erőben. Legközelebb a Samsung Galaxy S7 tudott a zászlóshajókhoz kerülni. Egymagos sebeségben valamennyivel sikerült meghaladnia az A10 pontszámának a felét. És a többi mind csak ezalatt teljesített.

Nem kérdés tehát, hogy ki az úr a háznál, de mi van akkor, ha MacBook Airekkel versenyeztetjük meg az új chipet?

Az Apple üdvöskéje a komplett Air szériát maga mögé utasította cakkumpakk. Egyetlen egy alkalommal sikerült egy hangyányival a 2015-ös Intel Core i7 változatnak felülkerekednie a többmagos mérésen. Itt a gép 5650 pontot ért el, az iPhone 7 5630 pontjához képest. Sőt, az eredményből az is kiderült, hogy nyers erőt tekintve a telefonok egy ligában játszanak a 2013-as i5-ös MacBook Pro-val is, ami már tényleg mindennek a teteje.

Apple-Macbook-Air

Lenne. Azért nem eszik ilyen forrón a kását. Mindenképpen figyelembe kell venni az eredmények elemzése során, hogy ezzel csak annyit tudunk meg a készülékről hogyan teljesít a teszteken. Ez azonban sok mindenben eltérhet a valóságban tapasztaltaktól, több okból is. Egyrészt az egyes gyártók optimalizálhatják úgy a készülékeiket, hogy azok benchmark alatt jobban teljesítsenek, mint azt egyébként tennék. Másrészt a Geekbench teszt csak a CPU-t és a GPU-t vizsgálta, figyelmen kívül hagyva olyan, a sebességet nagyban befolyásoló tényezőket, mint a RAM mennyisége, vagy az SSD írási/olvasási sebessége. Másrészt, az életben való használat sokban függ más szempontoktól is. Hiába tud olyan gyorsan renderelni az iPhone, mint mondjuk a MacBook, ha videót vágni csak nagy kijelzőn lehet.

Mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy a konkurenciának rendesen bele kell húznia, mert ezeket az eredmények nem lesz egyszerű megdönteni…

Forrás: Macroumors és 9to5mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!