imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone a halláskárosultak életét is megkönnyíti


Az Apple nagy figyelmet szentel annak, hogy termékeivel megkönnyítse a valamilyen fogyatékkal vagy testi hátránnyal élők életét, legyen az kerekesszékes, autizmussal élő vagy éppenséggel vak. Lisa P. Jackson, az Apple környezetvédelemért és társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke egy olyan történetet osztott meg Twitter oldalán, ami bemutatja, hogy hogyan segített az iPhone egy 9 éves, halláskárosult kaliforniai fiún.

Az üzenet most is az, hogy a technológia képes átalakítani, és ezáltal jobbá tenni az emberek életét.

A 9 éves Joshua Gomez 3 évesen törte el a könyökét, amikor is kórházba került. A rutinvizsgálatok közben kiderült, hogy több rendellenesség is van a fülével. Ezt követően fokozatosan vesztette el a hallását.

Azok közül a dolgok közül, amiket természetesnek tartunk, a hallás a legkisebb, és ettől mindig teljesen elérzékenyülök. A szívem szakadt meg, mert semmit nem tudtam csinálni. Csak orvosról orvosra vittem, és reménykedtem, hogy valamelyik be fog válni.

– mondta Amelia Gomez, Joshua anyja.

5 év és számtalan műtét után azonban nem javult Joshua állapota, egészen amíg nem került a stanfordi Gyermekhallási Központba, ahol egy specialista veleszületett koleszteatómát diagnosztizált nála. Bár nem sorolják a tumorok és a rák kategóriájába, a koleszteatóma egy agresszív növekvés, ami elpusztítja a csontokat a fül középső részében, extrém esetben pedig koponyára és agyra is átterjedhet. Ez azt jelentette, hogy Joshua füléből állandóan folyadék szivárgott, így a fülbemeneti hallókészélükek nem jöhettek szóba. A hagyományos megoldások helyett ezért a csontozatot használták jelerősítőnek, amihez a Cochlear Baha 5 beszédprocesszorát használták fel, amit kifejezetten iOS-eszközökhöz fejlesztettek ki.

baha-5-sound-processor-gray-hair

Az intelligens beszédprocesszor egy iPhone-hoz tervezett alkalmazással érkezik, és azon túl, hogy vezetékmentesen fogadhatunk hívásokat, FaceTime-ozhatunk, vagy zenét hallgathatunk, automatikus a környezethez igazítja a működését. Felerősíti vagy lehalkítja a hangerőt, ha zajos környezetben vagyunk, akkor felismeri és kiemeli a feléje érkező beszédhangokat. Működtetéséhez legalább egy iPhone 5 és iOS 7 szükséges.

Joshua azóta tisztán hall mindent, a technológia neki is megváltoztatta az életét. Idén ősszel lesz ötödikes, és nem fél attól, hogy csúfolnák a hallókészüléke miatt. Szerinte ettől csak különleges lesz, állapotával pedig példát akar mutatni azoknak, akik hasonló helyzetben vannak.

Forrás: ABC7 News via 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!