imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új technológia az iPhone csatlakozók fejlesztésére


Habár az utóbbi időben a 3,5 mm-es jack dugó elhagyásáról szóltak inkább a pletykák, az Apple régi-új szabadalma erre erősen rácáfolni látszik. Az újonnan benyújtott rejtett csatlakozókról szóló szabadalom ugyanis egyaránt szól a Lightning és a jack csatlakozókról is. Ez a szabadalom viszont nem csak ezért érdekes, hanem mert ez lehet a következő lépés a teljesen vízálló iPhone felé.

Az iPhone hivatalosan nem vízálló, tehát ha bármilyen vízhatás éri, akkor beázik. Az Apple az utóbbi időben rengeteg vízállóságot javító ötletet szabadalmaztatott, mint például a legutóbbi hasonló ötletet, amivel az iPhone hangszóróját és mikrofonját tudnánk óvni. Eléggé valótlannak tűnik még, de keringenek arról is pletykák, hogy a következő iPhone már teljesen vízálló lesz. Egy ténylegesen vízhatlan telefon pedig kinek ne lenne hasznos?

15227-11366-151210-Elastomer-l

Az új szabadalom szerint, az Apple képes ellátni az elektronikus készülékeket önregenerálódó elasztomer csatlakozókkal. Ennek a csatlakozónak a lényege, hogy egy víz által áthatolhatatlan réteget képez a nyílásánál, amit a kábel vége át tud szakítani. Miután eltávolítjuk a kábelt, akkor az rövid időn belül ismét olyan lesz, mint a kezdeti állapotban. A réteg egy speciális szilikon, azaz pontosabban egy bizonyos polimerizált sziloxánból lenne. Ez a vegyület azért lenne különleges, mert a fizikai sérüléseket a kémia kötések újrakötésével tudná „gyógyítani”. Ezáltal az anyag képes visszanyerni a fizikai tulajdonságainak több mint 90%-át.

15227-11367-151210-Elastomer-2-l

Ezt az anyagot képes lenne az Apple színezni az adott eszköz színének megfelelően. Így tényleg egy majdnem teljesen láthatatlan csatlakozót kapnánk. Az új csatlakozóról egyébként az a pletyka is felröppent, hogy sokkal megbízhatóbb lesz és kevesebb lesz az érintkezési probléma. Ez már csak azért is igaz lehet, mert egy fix réteg a port és az egyéb szöszöket sem engedi be a csatlakozóba, amivel az iPhone tulajoknak rendszeresen problémájuk van. Így talán az Apple megkímél minket, hogy kéthavonta műtőorvost kelljen játszanunk.

15227-11368-151210-Elastomer-3-l

Mint azt már említettem, a fentebb használt anyagot lehetne jack csatlakozókhoz is alkalmazni. A védő réteg ilyenkor pontosan ugyanúgy működne, mint a Lightning csatlakozó esetében, tehát az anyag kihúzáskor ugyanúgy visszaállna az eredeti formába. Az érdekessége az egésznek, hogy az eredeti szabadalmat az Apple először 2014-ben nyújtotta be, és az igazából az újradolgozását fogadtatta el most. A feltalálók neve is ismert: David I. Nazzaro, Tyler S. Bushnell és Ibuki Kamei felelős ezért az egyébként zseniális ötletért. Reméljük ez a szabadalom nem csak egy koncepció, ami később megy a fiók mélyére, hanem valóban viszont látjuk rövidesen egy Apple termékben.

Forrás és képek: Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!