imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone egyénre szabása. Az iOS-ben olyan nincs! Vagy mégis?


Sokszor lehet hallani itt-ott, hogy az Apple iOS operációs rendszere bár jó, de iszonyatosan megköti a felhasználók kezét. Bár ez az állítás igaz, de azért mégsem olyan vészes a helyzet, ugyanis a rendszerben rengeteg olyan kis apróságot lehet állítani, amitől a felhasználó esetleg jobban „otthon” érzi magát, miközben használja a készülékét. Most pár ilyen dolgot szeretnék nektek bemutatni, és közben leírni a véleményemet róluk.

Kezdjük is azzal az egyszerű kérdéssel, hogy: „mégis hol tudok én ilyeneket állítgatni?”. Nem olyan nehéz kitalálni, hogy ezeket a kapcsolókat az Apple a „Beállítások” alkalmazásban helyezte el. Lássuk, miből „élünk”:

1. Lépjünk be az említett „Beállítások” alkalmazásba
2. Menjünk bele, az „Általános” menüpontba, azon belül, a „Kisegítő lehetőségek” fülbe
3. Kicsit lejjebb görgetve, ilyesmit kell látnunk

iostestre1
Nagyobb szöveg

Bár számomra lényegtelen beállítási lehetőség, mert az alapértelmezett betűméret nekem tökéletesen megfelel, ennek ellenére megértem azt, hogyha valakinek gondot okoznak, a sokszor eléggé apró betűk elolvasása. Ha neked ilyen problémáid vannak, erősen ajánlom figyelmedbe azt, hogy próbáld meg kicsit nagyobbra állítani a betűk méretét. Sokat segíthet! Íme, a különbség:
iostestre2

Félkövér szöveg

Az iOS7 magával hozott egy teljesen megújult betűkészletet. Ezt, ha röviden jellemeznem kéne, csak annyit mondanék róla, hogy piszkosúl vékony. Ami igazából nem gond, mert szerintem nagyon jól néz ki, de szintén előfordulhat, hogy valakinek ez már olvashatatlan, vagy csak éppen jobban szereti a vastagabb betűket nézegetni. Pontosan nekik találták ki ezt a kapcsolót, ugyanis egy rövidke újraindítás után, rendszerszinten minden betű félkövérré válik. Nézzük is meg, mekkora különbségről beszélünk.

iostestre3

 

Gombalakzatok
iostestre4

Szintén az iOS7 egyik fő kinézetbeli újdonságai közé sorolhatóak, azok a változtatások, amik magukkal hozták a gombok eltűnését. Hogy ez kinek mennyire tetszik, az már más kérdés, de szerintem itt-ott maradhattak volna. Ám, általánosságban nézve, mégis szebb a rendszer nélkülük. Az első bétákban, amikor az iOS7 még igencsak gyerek cipőben járt, ha jól emlékszem, nem volt lehetőségük a felhasználóknak arra, hogy visszahozzák a gombokat a rendszerbe. Szerencsére, ez megváltozott, és amennyiben igényled őket mindenféleképpen, akkor egy szimpla csúszka elhúzásával visszaállíthatod azokat. (Véleményem szerint.. Rondák.. Látszik rajtuk, hogy idézőjelesen, kényszerből lettek belerakva a rendszerbe.)

 

 

Kontraszt növelése

Ebben a menüpontban három dolgot állíthatunk be. Az első, az „Átlátszóság csökkentése”, mely tulajdonképpen a legfontosabb a 3 közül. Egyszerűen azért, mert sok embernél, miután frissített korábbi rendszerről, ez automatikusan bekapcsolódik. Hogy miért, azt nem tudom, viszont ettől a kapcsolótól nagyon bután fog kinézni (szerintem) a kezdőképernyőnkön az alsó kis „tálca” (szürke lesz). Illetve, ami viszont szerintem egyenesen jól néz ki (kár, hogy nem lehet külön-külön kapcsolgatni), az pedig az, hogy a lehúzható értesítési központ háttere teljesen fekete lesz. Képekkel illusztrálva:

iostestre5

A másik kettő kapcsolóról nagyon nem lehet sokat írni. A „Színek sötétítése” annyit csinál, hogy a hivatkozások színeit kicsit durvábbra veszi. Nekem egyébként ez a funkció be van kapcsolva, jobban tetszik így a rendszer. A harmadik lehetőségünk, a „Fehér-pont csökkentése”. Ennek leginkább szemkímélő hatása van a felhasználó felé, tulajdonképpen minden kicsit sötétebb lesz. Olyan, mintha lejjebb vennénk a fényerőt, és a fehér színek nem lesznek annyira vakítóak.

Mozgás csökkentése

Ez, az iPhone 4S, és az annál újabb készülékek esetén lehet fontos, ugyanis ezeknél az eszközöknél engedélyezte az Apple, az úgynevezett „parallax” effektet (3D szerű megjelenítés). Amennyiben ezt nem szeretnéd használni, vagy esetleg fejfájást okoz számodra, akkor ennek kikapcsolását, ennél a menüpontnál tudod elvégezni!
Én megmondom őszintén, teljesen feleslegesnek érzem ezt a funkciót, és legszívesebben én i
kikapcsolnám, ám az a gond, hogy ez a kapcsoló nincs szétbontva, és amennyiben kikapcsolod,úgy nem csak a „parallax” effektről kell lemondanod, hanem a több átmenetről is, amik viszont szerintem nagyon jól néznek ki. Úgyhogy marad számomra a várakozás, hátha meglépi a soron következő rendszerben ezt az Apple, az iOS8-ban.

Be/ki címkék
iostestre6

Legutoljára maradt ez a funkció. Ha ezt bekapcsolod, csak annyi fog történni, hogy a kapcsolókon lesz egy kis jelzés, ami nekem nem tetszik, és szerintem felesleges is. Hiszen egyből látszik egy kapcsolón, hogy az be/ki van kapcsolva. De mindenesetre, ha valakinek erre van igénye, akkor ezt is megteheti!

Szerk: én is a zöld nagy jelölést szeretem, már csak azért is mert a legelső iPod shuffle kapcsolójára emlékeztet. :) -Handras

Összefoglalás

Az imént leírt, csupán pár apróság mellett, természetesen még rengeteg mindent lehet állítani az operációs rendszerben. Sok olyan dolog van, amikről nem is gondolnánk, hogy mennyivel jobb tőlük használni az eszközünket. Remélem, hogy tetszett a kis rövid összefoglalóm, és találtál köztük olyan dolgot, ami hasznodra válhat a jövőben!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!