imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone-függetlenítés kálváriája


Azok a régi motorosok, akik mostanság nem szorultak a telefonjuk függetlenítésére, könnyen azt hihetik, hogy még mindig a kiüttetés, haver megoldja okosba, megcsinálom magamnak otthon stb. eljárások valamelyike dívik. Pedig az iPhone esetében ez már nincs így: megmutatjuk, mi a dolgok menete.

Egy új iPhone beszerzésének alapvetően két módja van: vagy valamilyen szolgáltatótól független eladótól (például iSTYLE), vagy a mobilszolgáltatódtól veszed meg. Előbbi kétségtelen előnye, hogy biztos lehetsz benne, akármilyen SIM-kártyát is használsz, azzal gond nélkül működni fog. Utóbbi mellett szól viszont, hogy a hűségidő és tarifamegtartás fejében, de sokszor elég komoly kedvezményekkel lehet a tiéd az áhított készülék. Ezt az esetet választva viszont csak az adott szolgáltató SIM-kártyáját lesz képes kezelni a készülék.

Könnyen előfordulhat viszont, hogy valamilyen okból szeretnéd, ha ez a korlátozás megszűnne, magyarul függetlenítenéd a telefont. Ennek a folyamatnak egyetlen hivatalos menete van: be kell menni a szolgáltatóhoz, akik némi pénz fejében feloldják a SIM-korlátozást. A néha igencsak borsos összegek miatt sokan keresnek nem hivatalos megoldást, de ezt semmilyen körülmények között nem ajánljuk.

 

Az egyik ilyen trükkös megoldás a „megoldjuk okosba”, csakhogy a mostani készülékeket már nem lehet sufniban “kiütni”: aki ezt állítja, az biztosan le fog húzni pénzzel. A másik ilyen mód a különböző erre szakosodott weboldalak, akiknek természetesen előre kell utalni. Ezek, bár nem minden esetben pénznyelők, de tudtommal a magyar szolgáltatókat egyik nem-átverős megoldás sem kezeli.

Szóval marad hivatalos út. Értelemszerűen a szolgáltatóknak nem különösebben érdekük, hogy elpártolj tőlük, így nem nagyon reklámozzák a lehetőséget, ennek megfelelően túl sok információra nem lehet bukkanni a honlapokon. A pontos árakat emiatt leginkább személyesen vagy telefonon keresztül tudhatod meg.

A függetlenítésre csak akkor van lehetőség, ha a telefont nem terheli semmilyen tartozás/kötelezettség a szolgáltató felé. Ha tehát még fizeted a törlesztőrészleteket, vagy hűségidő vonatkozik a telefonra, előbb ezeket a tartozásokat kell rendezned. Fontos még, hogy papíron a készülék eredeti tulajdonosának is meg kell jelennie az üzletben a függetlenítéskor. Ez sok esetben macerás lehet, de szerencsére legtöbbször egy korrektül megírt adásvételi szerződés is elég.

Tanulság: ha használtan veszed a készüléket, még akkor is, ha a távoli rokontól, minden esetben írj adás-vételi szerződést, tanúkkal, aláírással, IMEI-számmal stb. ellátva.

Ha mindennel fel vagy szerelkezve, mehetsz a hivatalos üzletbe, ahol az ügyintéző tényleg pár perc alatt lezongorázza a folyamatot. Ne is reménykedj, hogy ennyivel megúszod, ettől még nem lett független az iPhone. Amit a szolgáltató csinál, lényegében az, hogy megkéri az Apple-t, hogy húzza ki az adott IMEI-számú készüléket a függő telefonok listájáról. Ennek van egy átfutási ideje, ami elvileg egy munkanap, a valóságban simán lehet több is.

Ha ez megvan, a többi már rajtad múlik. Be kell pattintani egy nem támogatott SIM-kártyát, és reménykedni, hogy az iTunes feldob egy frissítést, aminek a végén már független lesz az iPhone. Sajnos ez sem megy mindig olajozottan, ha nem jön a frissítés, akkor nyomj egy Restore-t, és ismét reménykedhetsz, hogy a gyalulás után, már függetlenként éled újra hamvaiból a készüléked. Ha nem, akkor bizonyos időközönként újra és újra ismételd meg a folyamatot, hátha észhez tér a telefon.

Ilyen egyszerű ez így 2017-ben…

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!