imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone legendás “slide to unlock” története


Ugyan egy ideje már el kellett búcsúznunk a balról jobbra elcsúsztatós feloldástól az iPhone-unkon, de legalább annyira ikonikus volt, mint amennyire a Home gomb. Lássuk, kezdetben miért ezt a megoldást alkalmazta az Apple.

Az Apple igen sokáig alkalmazta a “csúsztassa el a feloldáshoz” funkciót az iPhone-ok zárolási képernyőjén, aminek aztán 2016-ban véget vetettek az iOS 10-ben. Logikus lépés volt, hiszen csak rá kell nyomnunk a Home gombra, és már be is léptet a telefon, így nem kellett külön kalimpálnunk az ujjainkkal. Ám 2007-ben nem véletlen tervezte az Apple ezt a felületet olyanra, mint amilyen végül lett.

R.I.P. Slide to Unlock (2007-2016)

Az egész a multitouch alap problémájánál kezdődött, ami az első iPhone egyik legnagyobb dobása volt. Kezdetben azonban nehézkes volt az egy ujjas használat, az Apple-nél pedig mindenképpen azt szerették volna, hogy ha mondjuk a hívás indításához nem kellene mind a két kezünk. A kísérletezés sok-sok ponton megbukott, például akkor, amikor a zárolási képernyőt tervezték. Eleinte a közelségi érzékelőre akarták bízni, hogy a telefon zárolva legyen-e vagy sem, ám hamar rájöttek a mérnökök, hogy ez nem túl biztonságos megoldás, ezért más irányba mentek el.

Bas Ording az Apple egyik UI (felhasználói felület) dizájnere , aki 15 éven át volt a cég szolgálatában, fejtette meg végül a problémát. Rejtélyes módon nagyon keveset lehet tudni róla, sosem vállalta a nyilvánosságot, pedig nagyon sok ikonikus megoldás fűződik a nevéhez a zárolóképernyő mellett. Például ő készítette az OS X Dockjának mágneses hatását, illetve a 3 ujjas Expose nézetet is.

Bas Ording, az iPhone fejlesztésének kulcsfigurája.

Az elcsúsztatós megoldás bevált, hiszen csupán egyetlen ujj kellett hozzá, míg a többihez minimum kettő vagy több. Olyan ötletek is előkerültek, mint a pont összekötögetések (Android), vagy az egyszerre több pont megnyomása, és hasonlók. Végül akkor született meg a horizontális elcsúsztatás, amikor bebizonyosodott, hogy a függőleges feltolással (Windows Phone) még mindig megvan az esélye annak, hogy a telefon életre kel a felhasználó zsebében.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!