imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone minden idők legmeghatározóbb eszköze


A Time magazin imád listákat készíteni és díjakat osztogatni, elég csak a jól ismert „Az év embere” címre gondolni. Tim Cookot választották már a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, most pedig minden idők 50 legmeghatározóbb techkütyüjének listáját állították össze.

Bemutatásakor, 2007-ben rengeteg kritikát kapott az első iPhone: nincs rajta fizikai billentyűzet, túl nagy a kijelzője (haha), pontatlan lesz ujjal használni, meg úgy egyáltalán, kinek van szüksége ilyesmire. Aztán az azóta eltelt közel 10 évben nagyot változott a világ: ma már minden okostelefon ezekre az elvekre épül. Egyáltalán nem meglepő tehát, hogy a Time szerint az iPhone minden idők legmeghatározóbb technológiai eszköze. Ezt írják róla:

Az Apple volt az első cég, ami egy valóban nagy teljesítményű számítógépet tett milliók zsebébe, amikor 2007-ben bemutatták az iPhone-t. Technikailag az okostelefonok ekkor már évek óta léteztek, de egyik sem volt olyan könnyen használható és gyönyörű, mint az iPhone. Az Apple készüléke új korszakot vezetett be, az érintőkijelzős telefonok korszakát, melyben a gombok csak akkor jelentek meg, amikor szükség volt rájuk, és leváltotta a vaskos, fix gombos vagy kicsúsztatható billentyűzetes telefonokat. Ami azonban igazán jelentőssé tette az iPhone-t, az a később bemutatott mobilalkalmazás-bolt. Az iPhone terjesztette el a mobilappokat, így örökre megváltoztatta azt ahogy kommunikálunk, játszunk, vásárolunk és dolgozunk, számos más mindennapos tevékenységgel együtt. Az iPhone egy nagyon sikeres termékcsalád. De ennél sokkal több: alapjaiban változtatta meg a kapcsolatunkat a számítástechnikával – ennek pedig valószínűleg a következő évtizedekben is hatása lesz.

iPhone

Az 50-es listán egyébként összesen öt Apple-termék szerepel. Az előkelő harmadik helyre került az első Macintosh, ami a Time szerint azt határozta meg, hogyan lépünk interakcióba egy számítógéppel – itt elsősorban az egérre és a grafikus felületre gondolnak. Nem maradhatott ki az iPod sem, ami a 9. helyet zsebelte be. Megjegyzik, hogy természetesen az iPod előtt is voltak MP3-lejátszók, de az Apple készüléke hozta el az áttörést, ami miatt az emberek tömegesen váltottak a CD-lejátszókról. Nem mellékesen az iTunes Store vált a világ legnagyobb zeneboltjává.

Apple Macintosh

A 25. helyre került az iPad, ami a táblagépek világát változtatta meg. Itt is azt emeli ki a magazin, hogy ugyan nem az iPad volt az első kategóriájában, de az Apple terméke változtatta meg a piacot, és neki köszönhető, hogy szélesebb körben elterjedtek a hasonló készülékek. Végül az ötödik Apple-termék az iBook lett. Azért választották a 38. helyre, mert ugyan a formaterve mára már közel sem annyira divatos, mint akkor volt, ez volt az első kereskedelmi forgalomban kapható laptop, ami Wi-Fi kapcsolattal rendelkezett (ezt az Apple akkor AirPortnak hívta).

iBook G3 Clamshell

A lista sorrendjével vagy tagjaival lehet vitatkozni, de ettől függetlenül érdemes végigfutni rajta, mert régi és új kedves „ismerősökkel” találkozhatunk. Szerepel rajta többek között a Walkman és Discman, a GameBoy, a Commodore 64 és a Polaroid-kamera is.

Forrás: Time.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!