imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone-os ételfotók új szintje


Ha kihal az egész emberiség, de valamilyen csoda folytán fennmaradnak digitális eszközeink, valamint a közösségi hálók, majd egy másik, értelmes faj később felfedezi ezeket, azt fogják hinni, hogy az ember legfontosabb és legjobban dokumentált tevékenysége az evés volt.

Amióta léteznek vállalható képeket készítő okostelefonok, azóta örvend töretlen népszerűségnek az ételfotók műfaja. Iszom egy kávét? Muszáj kitenni az Instagramra! Veszek egy kólát és megiszom egy padon? Facebookra vele! Vettem egy szelet pizzát a menő utcai pizzázóból? A Twitter-közösség nem maradhat le róla! Ismét itt a fagyiszezon? Ezt muszáj a Snapchat-ismerősökkel is tudatni, hátha nem tűnt még fel nekik!

Fotó: Cait Oppermann
Fotó: Cait Oppermann

No persze a lelkes amatőrök mellett vannak, akik a munkájuk során is az evéssel és az ételekkel, valamint ezek fotózásával foglalkoznak. Ilyenek az amerikai Bon Appétit magazin munkatársai is, akik gondoltak egy merészet, és a márciusi számhoz minden képet iPhone-nal készítettek. A kreatív igazgató, Alex Grossman a WIRED-nek elmondta, hogy először csak viccnek indult az egész:

Azt hiszem először csak viccből mondtuk ki az ötletet, aztán rájöttünk, hogy igazából lehetséges lenne megcsinálni.

Fotó: Gentl & Hyers
Fotó: Gentl & Hyers

Így hát fotósok letették a több ezer dolláros DSLR-jeiket, fogtak egy halom iPhone 6s-t, vettek hozzájuk néhány kiegészítőt (előtétlencse, állványadapter, stb.), és munkához láttak. Az eredmény? A képek a fotósok szerint jók lettek, de azért természetesen elmaradnak a megszokott felszerelésük minőségétől. Sokkal több fényre volt szükségük, mint a hagyományos fényképezőgépeik esetében, sokszor nem ártott egy Bluetooth-távkioldó, hogy ne mozduljanak el a képek, valamint felfedezték azt is, hogy az iPhone-ban 1/25 vagy hosszabb záridőnél bekapcsol egy zajszűrő, ami egyes esetekben pixelesebbé teszi a képeket.

Fotó: Benjamin Rasmussen
Fotó: Benjamin Rasmussen

A magazin készített egy interjút is a projektben részt vevő fotósokkal, amiből további részletek is kiderülnek. Például, volt köztük olyan, aki tényleg azt hitte, hogy viccelnek vele amikor kiadták a feladatot, majd három nappal a munka előtt jött rá, hogy teljesen komoly a megbízás. Olyan is akadt, aki viszont örült, mert bár profi fotós, a hétköznapok során saját magának elsősorban iPhone-nal készít képeket, és kíváncsi volt, mennyire válik be a munkában a telefon. Az élményeikről így számoltak be:

Általában úgy érzem, hogy a fényképezőgépem a kezem része. Az iPhone még felszabadítóbb volt: beszélgethettem az alanyokkal fotózás közben, a hangulat végig nagyon laza volt.

Fotó: Alex Lau
Fotó: Alex Lau

Húsz éve fotózok, használtam mindent a 8×10-es kameráktól kezdve a kisfilmeseken  át. Régebben minél nagyobb és félelmetesebb kamerát kaptál elő, annál profibbnak tűntél. Most sokkal fontosabb, hogy hagyd az egódat és az eszközre koncentrálj – az iPhone tökéletesen megtestesíti ezt.

Az emberek a Milktooth-ban azt hitték, hogy valamiféle elszabadult turista vagyok aki belopódzott a konyhába fotózni.

Úgy éreztem magam mint valami idióta, mivel az emberek nem tudták, hogy megbízásból fotózok, tuti azt gondolták, hogy »miért csinál rólam ez a bolond csaj egy csomó képet miközben sorban állok?«

Fotó: Alex Lau
Fotó: Alex Lau

Adtak néhány tippet is az amatőr fotósoknak, hogy hogyan csinálhatnak jobb képeket az iPhone-jukkal:

Megtanultam, hogy mindenképp érdemes rögzíteni az autófókuszt és utána állítani az expozíción. Persze vannak filterek az Instagramban, de ha ezzel a trükkel már a kép készítésekor jó az expozíció, akkor nincs is szükség rájuk.

Volt nálam mindenféle kiegészítő, például makrolencse, de rájöttem, hogy nem túl hatásosak. Az iPhone-nal való fotózás szépsége az egyszerűségében rejlik.

Fotó: Peden + Monk
Fotó: Peden + Monk

És hogy újra belevágnának a feladatba, hátrahagyva a jól megszokott fotós felszerelésüket?

Nem hiszem, hogy ezentúl minden projektemet a telefonommal csinálom majd, de az biztos, hogy mostantól többet fogok instagramozni vele.

Egy jó fotónál nem számít mit használsz, és szerintem vannak, akik elképesztően nagyszerű képeket csinálnak iPhone-nal. Továbbra is a Canonomat preferálom, de éppen most kezdődött a Mardi Gras itt New Orleansban, és biztos, hogy viszem magammal az iPhone-omat.

Igazából rákattantam a Snapchatre.

Forrás és képek: WIREDBon Appétit.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!