imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone X olyan, mint egy macska…


… a félhomályban is jól lát. Legalábbis érezhetően jobban mint elődje. Az új készülék telefotó lencséinek ugyanis körülbelül negyed annyi fényre van szüksége mint a 7 Plus-nak. Ennek pedig elég nagy jelentősége van.

Az Apple elég rendhagyó kameraműködés mellett döntött, amikor a telefotós lencse használatáról van szó. Amikor ugyanis a kétszeres zoomot használod, nem feltétlen vált a rendszer a telére. Bizonyos esetekben (leginkább rossz fényviszonyoknál) nemes egyszerűséggel csak a széles látszószögű lencse kivágott képét kapod végeredménynek.

Mielőtt nagyon felháborodnánk, jobb tudni, az Apple nem véletlen döntött így. A telének jóval több fényre van szüksége a megfelelő működéshez, mint a széleslátószögű lencsének. Azt, hogy mennyi a megfelelő fénymennyiség a telefon magának dönti el. Az iPhone tehát a legjobb fotók érdekében, igyekszik mindig a kisebbik rosszat választani, ha erre a körülmények rákényszerítik.

De mennyivel jobb lenne ha nem, vagy csak nagyon szélsőséges esetekben tudnák “rákényszeríteni a körülmények” a telefont erre a nehéz döntésre… Minden bizonnyal ennek érdekében döntött úgy az Apple, hogy az iPhone X-be már egy, a fénnyel jelentősen jobban gazdálkodó ƒ/2,4-es teleobjektívet pakol (az ƒ/2,8 helyett). Ennek köszönhetően jóval később jön el az a határpont, amikor már olyan rosszak a fényviszonyok, hogy az iPhone inkább hagyja a telét zoomoláskor.

Hogy pontosan mennyivel később, annak Dan Provost, a Studio Neat szerzője jár utána.

Fehér háttér elő helyeztem egy tárgyat (esetünkben egy Rolleiflex kamerát), majd kétoldalról körbevettem LED-es stúdióvilágítással. Az iPhone 7 Plus-t és az iPhone X-et tripodokba raktam és úgy helyeztem el őket, hogy amennyira csak lehetséges, ugyanazt a területet lássák. Ezután teljesen elsötétítettem a szobát, majd szépen lassan növeltem a fényerősséget, annak érdekében, hogy észrevehessem, mikor váltanak lencsét az egyes kamerák.

Az eredmény magáért beszél. Míg az iPhone X-nek már 16 lux is elégnek bizonyult a tele használatához, addig az iPhone 7 Plus 88 luxra szorult rá. Tehát kevesebb mint negyed annyi fényből elvan a X, ha zoomolásra kerül sor, ami nem kevés.

Forrás: Studio Neat

Az iPhone 7 Plus és a 8 Plus kamerája nagyjából megegyezik, így fénykezelés szempontjából hasonlóra érdemes számítani. Amikor viszont a fotók általános minőségéról van szó, már sokkal nehezebb megmondani, melyik készült a X-zel.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!