imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iPhone X világkörüli útja


Gondolkodtál már azon, hogy vajon hány különböző országból származik egy-egy kis darabka abban az iPhone-ban, amit épp a kezedbe fogsz? Meglepően sokból. Igazi nemzetközi csapatmunka egy iPhone összehozása.

Designed by Apple in California. Assembled in China. Ez a felirat ékeskedik a legtöbb Apple-termék hátulján. Ha az Apple minden egyes országot feltűntetne, mely alkatrészeket szolgáltat az iPhone-okba, akkor az minden bizonnyal inkább emlékeztetne egy szerződés apróbetűs részére, mintsem a megszokott monolittömbre.

Mivel az iPhone X még nem került forgalomba, így csak abból tudunk kiindulni, honnan érkeztek az egyes alkatrészek a korábbi modellekbe. A legtöbb forrás szerint az Apple az új zászlóshajó gyártása során is javarészt a már jól bevált beszállítói láncára hagyatkozott.

Nézzük, milyen utat tesz meg a madárlátta készülék, mielőtt újdonsült gazdája kiemelné a dobozból!

Kijelző

Az edge-to-edge OLED kijelzőre váltás miatt az Apple (egyelőre) szakított a megszokott beszállítókkal, azaz a dél-koreai LG-vel, és a Japán Sharppal, és az egyik legnagyobb riválisához, a Samsunghoz fordult segítségért.

Aki miért is mondott volna nemet, amikor körülbelül 4 milliárd dollárral többet keresnek az Apple telefonján, mint amennyi a Galaxy S8-ból csöpög, ha az alkatrészek értékét nézzük. Persze ezen a helyzeten az Apple sürgősen változtatni szeretne majd, de ez egy másik történet…

TrueDepth

A másik izgalmas rész a TrueDepth kamera (-rendszer). Itt összetettebb a helyzet, mint a kijelző esetében. Az infravörös kamera egy infraszűrő és egy úgynevezett image sensor kettőséből tevődik össze. Előbbit az Egyesült Államokban található Viavi Solutions szállítja, utóbbit a francia-olasz STMicroelectronics, és az osztrák AMS.

Az infravörös fényvető (Flood Illuminator) elsődleges technológiája az úgynevezett VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser). Ezt az amerikai székhelyű Lumentum Holding gyártja, karöltve a szintén amerikai II-VI Inc.-kel. Magát az infravörös fényvetőt a LG Innotek és a Sharp szereli össze, tehát Japán és Dél-Korea ismét felkerül a térképünkre.

USA, Kína, Japán, Dél-Korea, Olaszország, Franciaország, Ausztria, Szingapúr

A Dot Projectort is ők rakják össze egésszé. Ehhez azonban szükségesek az előbb említett gyártók lézerdiódái, valamint a szingapúri Heptagon (amely nemrégiben összeolvasd az AMS-sel) és a kínai Himax Tech által gyártott speciális (Wafer Level Optic) lencsékre. Így csak a Face ID megfelelő működéséhez amerikai, ázsiai és európai összjáték szükséges. És még csodálkozunk, ha gyártási nehézségek adódnak…

Belsőségek

A többi komponenst illetően nem nagyon történt változás a korábbi modellekhez képest. Ha ez így van, akkor a teljesség igénye nélkül a következő forrásokból építkezhetnek:

 • Akkumulátor – Samsung (Dél-Korea), Huizhou Desay Battery (Kína)
 • Kamera – Sony (Japán)
 • Processzor, chipset – TSMC (Tajvan)
 • Flash memória – Toshiba (Japán), Samsung (Dél-Korea)
 • DRAM – SK Hynix (Dél-Korea)
 • LTE – Intel (USA), Qualcomm (USA)
 • Mixed-signal chipek (pl: NFC) – NXP (Hollandia)
 • eCompass – Alps Electric (Japán)
 • Gyroszkóp – STMicroelectronics (Franiaország, Olaszország)
 • Audio Chipset – Cirrus Logic (USA)
 • Félvezetők: Texas Instruments (USA), Fairchild (USA), Maxim Integrated (USA)
 • Érintőpanel vezérlő – Broadcom (USA, de a gyártás kiszervezve Ázsiába)
 • Accelerometer – Bosch (Németország), Invensense (USA)
USA, Kína, Japán, Dél-Korea, Tajvan, Olaszország, Franciaország, Németország, Hollandia, Ausztria

És ez a lista csak a töredéke a teljes, közel 200 nevet számlálónak, amely az Apple nemzetközi beszállítóit listázza…

Ahol összeáll a kép

Az összeszerelés, ahogy az “Assembled in China” felirat is jelzi, Kínában történik, legfőképp az ismert Foxconn és Pegatron gyártósorain. Itt születik meg az iPhone X.

A készülékek innen egyrészt a kaliforniai Elk Grove-ban található “központi raktárba” kerülnek, ahonnan majd tovább vándorolnak a szolgáltatókhoz és más viszonteladókhoz. Illetve rengeteg köztes raktár is található szerte a világban, amelyek az online rendelések lehető leghatékonyabb teljesítését hivatottak szolgálni.

Ezután persze jön a lényeg: az iPhone X végre megérkezik a végfelhasználókhoz, akik remélhetőleg örömmel és megelégedéssel használják majd a készüléket, ami darabokban és egészében is körbejárta a világot, mielőtt a kezében landolt.

Forrás: MacWorld.co.uk, SupplyChain247, TechInsights

Ha szeretnéd, hogy a nagy utazása során az iPhone X beugorjon hozzátok is pár évre, akkor érdemes mielőbb leadnod az előrendelést, hogy a lehető legkevesebbett kelljen rá várnod.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!