imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Az iTunes felemelkedése és bukása


Az idei WWDC Keynote-ja során az Apple bejelentette az iTunes búcsúját az új macOS Catalina rendszer érkezésével. Ennek kapcsán úgy gondoltuk érdemes lehet szemügyre venni a ma már kultusznak számító média lejátszó és online bolt felemelkedését és fénykorát egészen a mai napig. Vajon mi lehetett az oka az iTunes robbannásszerű népszerűségének és mostani bukasának?

Számos pletyka rebbent fel az iTunes “hamarosan bekövetkező” búcsújával kapcsolatban az elmúlt években, most viszont teljes mértékben beigazolódtak. A néhány nappal ezelőtt tartott fejlesztői konferencián, Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke a színpadon jelentette be, hogy véget ér az iTunes pályafutása Macen. Az Apple kivezeti a népszerű média alkalmazását a legújabb a macOS Catalinából, a legújabb Mac-es operációs rendszerből. Az új oprendszer szeptemberben érkezik majd, az új iOS rendszerrel és az új iPhone modellekkel egyetemben.

Mindenesetre azért nem kell olyan fájdalmas búcsút vennünk az iTunes-tól: a cég elmondása szerint iOS készülékeken az iTunes Store alkalmazásból továbbra is vásárolhatunk zenéket, illetve az iTunes app Windowsos verzója továbbra is működni fog (egyelőre). Macen viszont az iTunest három különböző média alkalmazás váltja: egy desktop alkalmazás podcastekhez, egy Apple TV alkalmazás filmekhez és TV-s tartalmakhoz (ide sorolhatjuk még az Apple TV+ előfizetős streaming szolgáltatást), illetve egy standard, Music névre hallgató zene alkalmazás, amivel nem csak Apple Music előfizetés lehetséges, de saját zenei könyvtárakat is készíthetünk benne. Szóval nem kell aggódnod, hogy a már történelmi jelentőséggel bíró zenéid köddé válnak, amint frissítesz a legújabb Mac operációs rendszerre.

Na és mi lesz az iTunes saját funkcióival?

Tulajdonképpen az egész átállás egy automatikus folyamat lesz. A macOS Catalina frissítésekor minden importált és megvásárolt zenéd az új Apple Music alkalmazásban landol majd. Ahogy már említettem, az iTunes Store továbbra is elérhető marad a készülékeken, annyi különbséggel, hogy a Music app egyik oldalsó sávjában kap majd helyet a funkció. Az iTunesban vásárolt filmek és sorozatok pedig az új Apple TV alkalmazásba migrálnak, amit ugyebár továbbra is ezek megvásárlására használhatsz.

A régi iTunesodban található előfizetett podcastekhez pedig az új Podcasts alkalmazásban férhetsz hozzá. A megvásárolt hangoskönyvek a frissített Apple Books alkalmazásban találnak otthonra, ahol továbbra is meg tudod majd ezeket vásárolni. Ha esetleg iTunes Gift Card (ajándékkártya) vagy iTunes kreditek is lapulnak a zsebedben, ne aggódj, továbbra is ugyanúgy használhatod őket az új alkalmazásokban vagy akár az App Store-ban is. Végezetül pedig az összes szinkronizálási lehetőség (iPhone, iPad, iPod touch) a Finderbe költözik.

Itt kezdődött minden

Most, hogy megbiznyosodtunk róla, a változás nem is lesz annyira drasztikus, merüljünk el egy kicsit az iTunes történelmében. Nagyjából 18 évet kell visszamennünk az időben, egészen 2001. január 9-ig, amikor is a San Franciscó-i Macworldben Steve Jobs először mutatta be az iTunest a közönségnek. Az eredetileg szimpla zenelejátszóak szánt iTunes akkoriban a Mac OS 9 és Mac OS X rendszereken futott. Ugyanazon év októberében viszont egy másik új terméket is bemutatott a cég – az iPod megjelenésekor rögtön iTunes támogatást is kapott. Tökéletes párost alkottak ők ketten – az első generációs iPod, ami nagyjából 1000 dalt tudott raktározni akkoriban, teljesen megreformálta a digitális zenék korát. Természetesen nem ez volt az első MP3 lejátszó a piacon, de sok szakértő egyetért abban, hogy sokkal felhasználóbarátabb volt mint a többi készülék, iTunes-szal kombinálva ráadásul tényleg tökéletes társ volt a mindennapok során.

Az iTunes előtt a digitális zene leginkább a kalózoldalakon volt elérhető, ahonnan illegálisan lehetett őket letölteni. Az 1999-ben debütált Napster fájlmegosztó platform egy olyan hatalmas és illegális hálózatot nyitott meg a felhasználók számára, ahol ingyenesen tudtak hozzáférni a zenékhez. Millió techguru zeneimádó felhasználó kapott hozzáférést rendkívül nagy állományokhoz egymás merevlemezein keresztül. Ebben az időszakban zeneipar különböző képviselői is elkezdtek harcolni az ingyenes hozzáférésért. Végül a Napsternek befellegzett, de rávilágított arra, hogy tökéletes helye van a legális zenei piacnak a digitális világban.

iTunes Store

Ezt Steve Jobs is tökéletesen felismerte és 2003-ban bejelnetette az iTunes Store-t. A piacra dobás előtt Jobs 5 nagy lemezkiadóval szerződött le és ők szolgáltatták az iTunes tartalmait. A kereslet egyre csak nőtt és nőtt és egyáltalán nem érte meglepetésként a céget, hogy 18 órával a szolgáltatás debütálása után nagyjából 275 000 albumot és 1 000 000 zeneszámot sikerült eladniuk az első 5 napban. Az eredetileg amerikai piacra szánt szolgáltatás szépen lassan elterjedt Európában és Kanadában is, ezzel pedig az iTunes a legnépszerűbb digitális zenei szolgáltatás lett a világon. 2005-ben az Apple videótámogatással is bővítette az alapfunkciókat, később pedig podcastek, e-könyvek is felkerültek a repertoárba. Az Apple emellett fokozatosan bővítette az iTunesban elérhető funkciókat. Először jött a home sharing, ami lehetővé tette a felhasználók számára, hogy különböző dalokat osszanak meg egymással a hálózaton, később pedig olyan funkciók is csatlakoztak mint az iTunes Match – a felhőn keresztüli zenemegosztás egy korai verziója.

Az iTunes telefon

A cég annyira biztos volt az iTunes sikerében, hogy még saját telefont is piacra dobtak a szolgáltatáshoz, iTunes phone néven, és 2005-ben a Motorolával együttműködve bemutatták a Rokr E1 készüléket, amin futott az iTunes. Jobs már akkor felismerte, hogy csak idő kérdése volt míg telefongyártók saját zenelájtszókkal látják el telefonjainkat és konkurenciát fognak jelenteni az iTunes telefonra.

Olyan kompromisszumokat kellett kötnek design, minőség és kezelőfelület terén, hogy 2006 szemptemberére Jobs végleg elvesztette türelmét és nem gyártottak több Rokr készüléket. Nos, Jobs újból elkövette ugyanazt a “hibát” és kevesebb, mint 18 hónappal később már ott állt a színpadon az első generációs iPhone-nal.

Lassú hanyatlás

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az iTunes idővel sokkal többé vált, mint egy egyszerű online zenei bolt. Filmek, TV műsorok, podcastok, e-könyvek és még sok egyéb megtalálhatóvá vált a kínálatban. Ugyanakkor épp emiatt is érte a legtöbb kritika: túlzsúfolt, óriásira hízott, a számtalan funkció miatt lassú és egyre nehezebben használható interfész – csak, hogy címszavakat említsünk.

Mindeközben a digitális piac pedig átalakult. A 2000-es évek végére egyre több zenei streamingszolgáltató bukkant fel, amik átterelték az üzletet a letöltésekről az előfizetéses rendszerre. Annak érdekében, hogy az Apple igazaodjon ezekhez a trendekhez, 2015-ben elindított saját streamingszolgáltatását is. Ez lett az Apple Music. Jó döntést volt: napjainkban tulajdonképpen ezek a szolgáltatások uralják a teljes zenei iparágat.

2017-ben a streamingszolgáltatásokból származó bevétel 41%-os éves növekedést mutatott, a zenei eladások 54%-a digitális értékesítésen keresztül történt. Ezzel szemben a letöltésekből származó bevétel 20%-os esést mutatott, a fizikai aladások pedig 5% iörül mozogtak az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry ) adatai szerint. És ez még csak a zeneipar…

Az online streamelés napjainkban számtalan üzletágnak a kedvelt formája, gondoljunk itt a sportokra, TV műsorokra és filmekre. Azzal, hogy az Apple 3 felé darabolta az iTUnes-t egy teljesen érthető és logikus lépést hajtott végre. Ellenben a hatalmas, lomha iTines alkalmazással a különálló appok gyorsak és kicsik tudnak maradni, növelve ezzel a felhasználói élményt. Nagyjából arra a szintre, ahol az iTunes indulás körül lehetett…

R.I.P iTunes

Az iTunes hamarosan örökös álomra hajtja fejét. Nem lehet tagadni: számos fontos újítást hozott és hatalmas hatással volt a zenei üzletágra. Az, hogy a számokat egyesével lehetett is le lehetett letölteni, nem csak albumokban előkészítette a terepet a ma virágkorát elő stremingszolgáltatásoknak.

Hosszú utat tett meg, ami most a végéhez ért. Kezdetben az iTunes jelentette a zenehallgatás jövőjét, és alapjaiban változtatta meg az ipart. A végére már sokkal inkább a múltat jelképezte. Egyfajta relikviájává vált a lokálisan tárolt, digitális letöltések korszakának. Ahogy ezeknek, úgy az iTunes-nak is épp itt az ideje, hogy elbúcsúzzanak!

Te mikor kezdted el használni az iTunest? Neked hiányozni fog?

Forrás: BBC, Macworld, Lifewire

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!