imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az iTunes-ikon evolúciója


Természetesen számtalan alkalmazást készített az évek folyamán az Apple Macre, azonban talán egyik sem volt olyan jelentős a cég életében, mint az iTunes. Az eredetileg CD-k rippelésére és az iPodok szinkronizálására kitalált, majd később a legsikeresebb online zeneáruházzá bővülő app neve egybeforrt a fordulattal, ami a kétezres évek elején meredeken emelkedő pályára állította a mára a világ legsikeresebb techcégévé váló Apple-t.

Éppen ezért a Finder mellett talán az iTunes ikonja a legfontosabb a maces alkalmazások között – hiszen gyakorlatilag a mögöttes szolgáltatást is jelképezi –, a fejlődése pedig esetenként jól jellemzi az adott korszakot is. Reda Lemeden gyűjtötte össze az évek során használt ikonokat, és nézte végig, hogyan is változott azok megjelenése az app közel másfél évtizedes története során.

iTunes 1.0 – 2001. január 8.

iTunes 1.0

Az első, kevésbé ismert ikon még Mac OS 9-re jelent meg, hiszen itt debütált a felvásárolt SoundJam MP kódján alapuló szoftver. Az Apple digitális jukeboxként reklámozta az új szoftvert, mellyel zenei CD-ket rippelhettünk illetve írhattunk – akkoriban még ez volt a zeneterjesztés legfontosabb formátuma. Éppen ezért a CD mint tárgy adta magát amikor az ikont rajzolták, a három színes hangjegy pedig kicsit feldobja azt. Ez a változat alig 4 hónapot élt meg, így ez lett a legrövidebb életű iTunes-ikon.

Így nézett ki az első iTunes. | Kép forrása: Engadget
Így nézett ki az első iTunes. | Kép forrása: Engadget

 

iTunes 1.1.1 – 2001. április 30.

iTunes 1.1.1

Az ikon második változata nem sokkal az OS X bejelentése után tűnt fel, ám ekkor az alkalmazás még mindig csak a Classic rendszert támogatta. A CD kidolgozottsága sokkal részletesebb lett, különösen a középső, áttetsző rész, valamint kicsit térben is megdöntötték, ami szakított az első változatnál látható kétdimenziós ábrázolással – az új megjelenés majdnem 10 évre határozta meg az iTunes ikonját. A hangjegyek is átalakultak, nagyobbak lettek, színesebbek és világosabbak, valamint kaptak tükröződést is. Ezek a változtatások kicsit realisztikusabbá és modernebbé tették az ikont az elődjéhez képest.

 

iTunes 2.0 – 2001. október 22.

iTunes 2.0

Az iTunes immáron OS X-re is megérkezett, ráadásul megjelent az első iPod is, ezt pedig ismételten egy ikonváltással ünnepelték. A három, különböző színű nyolcad hangjegyet egy dupla váltotta, mely komoly sötétkék színt kapott, ami a CD-n is látványosabban tükröződött. Magán a lemezen kevesebb változtatást eszközöltek, a legszembetűnőbb az, hogy kevésbé lett átlátszó a középső műanyag rész. A hangjegy a mai napig meghatározza az iTunes ikonját, mostanra közel 14 éve.

A szoftver megjelenése nem sok változáson ment keresztül. | Kép forrása: Engadget
A szoftver megjelenése nem sok változáson ment keresztül. | Kép forrása: Engadget

 

iTunes 3.0 – 2002. július 16.

iTunes 3.0

Majdnem egy évet bírt az előző változat, és az iTunes 3.0 ikonja sem hozott jelentős különbségeket. Az új iTunesban megszüntették a Mac OS 9 támogatását, és megjelentek a Smart Playlistek. A hangjegy kicsit lilásabb lett, hasonlóan az OS X előtti verziókhoz, a CD tükröződését pedig visszább vették, cserébe az árnyékok jobban tükröződnek, különösen a hangjegy fejein. A középső rész ismét kicsit átlátszóbbá vált, a gradiensek pedig finomabbak lettek.

 

iTunes 4.0 – 2003. április 27.

iTunes 4.0

Új év, új szín – ezúttal a zöld. Az azonnal szembetűnő változás két dolgot is hirdethetett: egyrészt megjelent a később hatalmas sikert arató iTunes Music Store, másrészt a szoftver történetében először ugyanabban az évben az Apple Windowsra is kiadta azt – mostantól jóval nagyobb tömegekhez szólt az iPod-életérzés. Ez volt tehát az első iTunes-ikon, ami más platformon is felütötte a fejét, és ez volt az első, amivel én is élőben találkoztam.

Az iTunes 4-gyel elindult az iTunes Music Store, mely később a világ legsikeresebb online zeneboltjává vált. | Kép forrása: Engadget
Az iTunes 4-gyel elindult az iTunes Music Store, mely később a világ legsikeresebb online zeneboltjává vált. | Kép forrása: Engadget

 

iTunes 7.0 – 2006. szeptember 11.

iTunes 7.0

A zöld ikon több mint három évig csücsült a Dockon illetve a Windows asztalán, majd egy olyan váltotta, ami aztán gyakorlatilag egybeforrt az iTunesszal, és a régi felhasználók a mai napig talán erre gondolnak vissza a legszívesebben – ha másért nem, azért, mert ez az ikon jelképezte a leghosszabb ideig a szoftvert. Az Apple visszatért a kékhez ami a hangjegyet illeti, kicsit barátságosabbá és gömbölyűbbé is rajzolták. Csillogóbb is lett, valamint világosabb színeket kapott. Ami a CD-t illeti, a közepe elvesztette az áttetszősége nagy részét, a gradiensben található több színnek köszönhetően azonban élethűbb lett, mint valaha, tökéletes példája az akkor még virágkorát élő szkeumorfikus dizájnnak. Az iTunes Music Store-t is ebben az időszakban nevezték át: az iTunes Store név arra utalt, hogy a zenéken kívül már filmes tartalmakat is vásárolhattunk.

 

iTunes 10.0 – 2010. augusztus 31.

iTunes 10.0

Bumm! Az iTunes történetének legradikálisabb ikoncseréje, azután, hogy az előző verziót négy évig néztük. Az online zeneeladások először haladták meg a CD-k eladásait, ennek örömére pedig az Apple elhagyta az ikonból a 9 évig használt jelképet, és egy egyszerű körben helyet foglaló hangjeggyel helyettesítette azt. A hangjegy kicsit kisebb lett, sötétszürke színt kapott, a háttérből halvány fehér ragyogás emeli ki. Maga az ikon is tükröződő és fényes, hasonlóan az iOS akkoriban használt ikonjaihoz. A bejelentés után felhördült az internet, mindenki a régi változatot sírta vissza, a maces oldalakat ellepték a leírások, hogyan cserélhetjük le az iTunes ikonját. Joshua Kopac, a ValuLeads dizájnere még egy e-mailt is írt Steve Jobsnak:

Steve,

Nagyon tetszett a mai prezentáció. De… Ez az új iTunes logó nagyon béna. A terméket több mint 10 éve azonnal fel lehetett ismerni a korábbi ikonról, és most egy ismeretlenre cserélitek. Reméljük a legjobbakat…

Steve természetesen a tőle megszokott stílusban válaszolt:

Nem értünk egyet.

Az iPhone készülékemről küldve

 

iTunes 11.0 – 2012. november 28.

iTunes 11.0

A hangjegy fehérebb lett, ezzel utalva talán a felhőszolgáltatások megjelenésére, vagyis a szorosabb iCloud-integrációra, de itt került bevezetésre például az Up Next funkció is, valamint megújult a MiniPlayer. Ezen kívül a hangjegy még kisebbé vált, talán azért, hogy jobban illeszkedjen a körbe, a fehér fényt pedig sötét árnyékra cserélték. Az eddigi ovális tükröződés is átalakult az ikon tetején, inkább a kör felé mozdult el a formája.

 

iTunes 12.0 – 2014. október 15.

iTunes 12.0

Ismét egy radikális átalakulás, megérkezett az OS X Yosemite, és vele az iTunes 12 is. A desktop és mobil vonal egységesítésének érdekében az OS X-es iTunes is megkapta az iOS-es Zene alkalmazás ikonjában használt színvilágot és részleteket. A háttér lazacszínű (oké, rózsaszín) lett, és a hangjegy formája is átalakult, kicsit laposabb-szögletesebb lett, valamint eltűnt az összes tükröződés a „flat” dizájnvonal értelmében.

 

iTunes 12.2 – 2015. június 30.

iTunes 12.2

Az Apple Music megjelenése ismét rendkívül fontos történés volt az iTunes és az Apple életében, ehhez illően változott az ikon is – az iOS-es Zene alkalmazással összhangban. Noha meghatározó eleme a fehér szín, mégis ez lett a valaha volt legszínesebb iTunes-ikon. Használnak benne rózsaszínt, lilát és kéket is, mintha csak utalás lenne a korábbi ikonok színeire, vagy tisztelgés azok előtt. A hangjegyen is megfigyelhetünk apró változásokat, már nem egyenesek a fejek, hanem az összekötéssel megegyező szögben dőlnek meg, ennek eredményeképp sokkal jobb lett az összhang.

iTunes 12.2 Apple Music
Az iTunes 12.2-ben jelent meg az Apple Music.

 

Forrás: Reda Lemeden via MacStories.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!