imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az orosz rendőrség nyomoz a smileyk miatt


Oroszországról többféle módon hallhatunk mostanában a médiában, de ez mindenképpen egyedi eset, még akkor is, ha hasonló ügyben volt már konfliktusa az oroszoknak az Apple-lel. Most, több forrás is ír arról, hogy az orosz rendőrség vizsgálódik az Apple háza tájékán, mégpedig az újabb operációs rendszerekben lévő mosolygós arcok miatt. Habár elsőre nem tűnnek veszélyes bűnözőknek, egy orosz jogász, Yaroslav Mikhailov, szerint nagyon is rossz üzenetet sugall néhány emóciót kifejező ikon.

Az egymás elfogadását, a nemek közötti egyenlőséget és az antirasszizmust már régóta fontos üzentnek tartja az amerikai vállalat. Olyannyira, hogy a nyilvános eseményeken és rendezvényeken is próbálják azt éreztetni az emberekkel, hogy mi mind emberek vagyunk, és fölösleges a másság miatti gyűlölet. Fontos lépése volt ennek a kampánynak, amikor Tim Cook felvállalta a nyilvánosság előtt is, hogy homoszexuális. Ezt talán még egy szinttel feljebb emelte a cég a gyakorlatban is, hiszen az iOS 8.3 óta vannak színes bőrű és különféle nemi identitást szimbolizáló emojik. Az iOS 9.1-ben pedig az előzetes hírek alapján még több új ikont kapunk majd.

Apple Diversity

A megkülönböztetés és a sztereotípiák elleni harcban sokak szerint átesett az Apple a ló túloldalára. Yaroslav szerint az amerikai vállalat nem csak, hogy az emberek saját gondolkodásmód kialakításához való jogát sérti, de a toleranciát szimbolizáló smileykkal az Oroszországban hatályos törvényeket is. A törvény szerint az országban ugyanis tilos homoszexuális tartalmat hirdetni kiskorúaknak. Ez több jogi és egyéb kérdést is felvet természetesen, de ebbe fölösleges jobban belefolyni.

Apple diverzitás

A per szerint, amennyiben az Apple-t bűnösnek találja a bíróság, akkor akár 1 millió rubel (4,2 millió forint) büntetést is kaphat. Érdekességképp, ezt az összeget az Apple körülbelül annyi idő alatt szerzi meg, ameddig elszámolunk magunkban háromig. Legalábbis a Cult of Mac számításai alapján. A büntetés másik fele viszont már súlyosabban érinti a vállalatot. Eszerint nem lehetne Apple termékeket árulni legalább 3 hónapig Oroszország teljes területén. Ha tehát mégis bűnösnek ítéli a bíróság a vállalatot ebben az ügyben, akkor igazából nem csak az Apple, de az orosz vásárlók is károsodnak.

Apple diverzitás

Nem ez az első eset, hogy homoszexuális tartalmak hirdetésével vádolják az oroszok az Apple-t. Anno, amikor a Songs of Innocence U2 lemezt minden felhasználó megkapta teljesen ingyen, néhány orosz ügyvéd úgy vélte, hogy csak homoszexuális pornográf tartalmat terjesztenek. Ennek oka pedig az album borítóján látható Larry Mullen Jr. volt, aki a póló nélküli 18 éves fiát ölelte a magához. De Tim Cookot is ki akarták tiltani azért, mert bevallotta a nemi identitását. Ez sajnos akkor Steve Jobs tiszteletbeli szobrába került, amit az oroszok eladtak inkább. Na, és akkor még nem is említettük a külsős orosz fejlesztőnek köszönhető homofób orosz Siri-t.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!