imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az OS X rövid illusztrált története


Idén ünnepli 14. születésnapját az Apple új generációs asztali operációs rendszere, a (leánykori nevén) Mac OS X. Ebből az alkalomból a Git-Tower összedobott egy kis információs oldalt, ahol aranyos illusztrációkkal mutatják be röviden a rendszer történetét. Annyira megtetszettek a rajzok, hogy gondoltam megosztom veletek őket.

OS X 10.0 Cheetah – 2001. március

OS X Cheetah

Igazából nem is ez volt az első verziója a NeXT-alapokra építkező új OS X-nek. Az Apple 2000. szeptemberében mutatta be az első bétaverziót, mely Kodiak néven futott, ami nem is nagymacska. A bétát 30 dollárért vásárolhatták meg a felhasználók, vagyis akkor nem hogy az operációs rendszer nem volt ingyen, de még a bugokkal jócskán megátkozott próbaverzióért is a zsebünkbe kellett nyúlni.

A hivatalos OS 10.0 hat hónappal később, 2001. márciusában érkezett meg, és itt kezdte el az Apple a nagymacska-neveket használni, így lett ez a verzió gepárd. A Mac OS Classichoz képest teljesen új kezelőfelületet kapott, melyet Aqua névre kereszteltek. Itt mutatkoztak be az olyan mára mindennapossá vált alkalmazások első verziói, mint a TextEdit, a Preview, a Mail, és a QuickTime.

Az új operációs rendszer akkor durvának számító 128 MB memóriát igényelt, és 800 MB szabad tárhelyre volt szükség a telepítéshez. Itt írnám le azt is, hogy az OS X-et ugye „OS tíznek” ejtjük. Vicces történet ezzel kapcsolatban, hogy amikor jópár éve egy Apple technikai tanfolyamon vettem részt, az amúgy nagyon aranyos belga oktató belengette, hogy ha valaki másodszorra is „óesz exnek” mondja a rendszer nevét, attól elbúcsúzunk. Szóval tíz. (Igen, titokban én is „óes iksznek” mondom.)

 

OS X 10.1 Puma – 2001. szeptember

OS X Puma

Sokan panaszkodnak mostanában, hogy milyen bugos az OS X Yosemite. Nos, ez semmi, de tényleg az égvilágon semmi ahhoz képest, amilyen állapotban megjelentek az első verziók. Nem is kellett sokat várni a Puma érkezésére a Cheetah után: még ugyanabban az évben, mindössze fél évvel később jelent meg.

Ebben a verzióban sok újdonságot nem találhattunk, az Apple főleg a kismillió bug javításán fáradozott, valamint a rendszer teljesítményét tornázták fel egy kicsit. A Mac OS 10.1.2 megjelenésével pedig ez lett az alapértelmezett operációs rendszer az összes Macen, vagyis az Apple végleg nyugdíjba küldte az öregecske Classicot az OS 9-cel.

 

OS X 10.2 Jaguar – 2002. augusztus

OS X Jaguar

A jaguárra keresztelt második OS X-verzióba ismét bekerült pár új alkalmazás. Itt jelent meg először például az Address Book, ami mára nevet váltott és Contacts néven fut, hogy ne kelljen az iPhone-on megszokott alkalmazásnevektől eltérővel találkoznunk az asztali operációs rendszerben. Az Apple saját, AIM- illetve Jabber-alapú csevegőprogramja, az iChat is a 10.2-ben debütált. Az ő helyét mára a Messages vette át.

Ezen kívül a Jaguar volt az első, amiben megjelentek a Universal Access funkciók, vagyis például a látás- illetve hallássérültek számára kifejlesztett funkciók. Az Apple azóta is élen jár ezen a területen, minden egyes új verzióban újabb és újabb funkciókkal bővül ez a szolgáltatáscsomag. Búcsút inthettünk továbbá a klasszikus mosolygós Mac-ikonnak, ugyanis a 10.2-től kezdve a mára jól megszokott almalogó fogadott a gép bekapcsolása után.

 

OS X 10.3 Panther – 2003. október

OS X Panther

A Microsoft vegyes érzelmekkel fogadhatta a párduc megjelenését: egyrészt, kidobták az Internet Explorert a rendszerből – eddig ugyanis az volt az alapértelmezett böngésző – és a helyét átvette az Apple saját szoftvere, az azóta sok fejlődésen keresztül ment Safari. Másrészt viszont rengeteg, a Microsoft megoldásaival és a Windows-zal kompatibilis új funkció került az operációs rendszerbe. Kaptunk például beépített Active Directory-támogatást, és használhattunk SecureID-alapú VPN-eket is.

Itt jelent meg az Exposé is, úgyhogy hamarosan eljött az én időm, mivel ez volt az egyik olyan funkció, ami miatt Macre váltottam. Azóta félig-meddig nyugdíjazták, és átvette a helyét a Mission Control, de igen, ez az a megoldás, amivel az ablakokat dobhatjuk szét könnyedén, hogy felgyorsítsuk a munkát. A mai napig imádom, és elképzelni nem tudom hogy bírnám ki nélküle.

 

OS X 10.4 Tiger – 2005. április

OS X Tiger

Jó sokat kellett várni a tigrisre, de megérte: a 10.4 rengeteg újdonságot hozott az OS X-be, sokak szerint ez volt a valaha volt legjobb OS X-verzió (az idő azért szerintem megszépíti a dolgokat). Bemutatkozott a Spotlight kereső, ami a másik oka volt annak, hogy Macre váltottam, igaz, ezzel gyakorlatilag megölték a külső fejlesztésű Sherlock-ot. Olyannyira, hogy erre a jelenségre a mai napig a „sherlocked” kifejezést használják az angolban.

Megjelentek a widgetek is és a Dashboard. Ez a megoldás elég sokáig húzta, csak most, a Yosemite-vel nyugdíjazták félig-meddig, a Notification Centerbe költöző widgetekkel. A Tigert egy másik nagy változásra fel kellett készíteni: megjelentek az első Intel-processzoros Macek, és kiderült, hogy az Apple évek óta elkészíti az OS X-et a PowerPC platform mellett x86-ra is.

Ugyan az OS X történelme szempontjából annyira nem releváns, de ekkor jött el számomra az a pillanat, hogy Macre váltsak, vagyis a Tiger volt az első OS X, amit tényleg a mindennapokban élesben használtam. (Előtte a Pantherrel is incselkedtem kicsit.)

 

OS X 10.5 Leopard – 2007. október

OS X Leopard

A leopárdra még a tigrisnél is többet kellett várni. Persze ebben valószínűleg közrejátszott az is, hogy az Apple-t leköthette az első iPhone, és az iPhone OS 1.0 fejlesztése.

A Leopardban jelent meg az Apple nagyszerű beépített biztonsági mentés-készítő szoftvere, a Time Machine, vagyis több mint 7 éve senkinek nem lehet kifogása azzal kapcsolatban, ha egy esetleges merevlemezhiba miatt elvesznek az adatai.

Megjelent továbbá a 64-bites támogatás is. Még egy jelentős mérföldkő köthető a 10.5-höz: megjelent a Boot Camp végleges változata, vagyis ha már úgyis Intel processzor volt a Macünkben, akkor az Apple által támogatott módon akár Windowst is telepíthettünk rá.

 

OS X 10.6 Snow Leopard – 2009. augusztus

OS X Snow Leopard

A Snow Leopard neve két dologra utalhatott: egyrészt, az Apple kezdett kifogyni a nagymacskákból, másrészt, ahogy később láthatjuk, átálltak egy „tikk-takk” rendszerű frissítésre, vagyis minden második új OS X a nagy változtatások helyett a meglévő funkciók finomhangolására koncentrált.

Azért volt lényeges újítás is: az iOS-es App Store sikerén felbuzdulva az Apple bemutatta a Mac App Store-t, vagyis innentől kezdve vásárolhattunk és tölthettünk le könnyedén és egységes felületről maces alkalmazásokat. A 10.6 jelentette a PowerPC-korszak végleges lezárultát is, a Snow Leopardot ugyanis már nem telepíthettük régebbi Macekre.

 

OS X 10.7 Lion – 2011. július

OS X Lion

Három éve jutottunk el az állatok királyának (miért?) is nevezett nagymacskához, az oroszlánhoz. A nyolcadik OS X volt az első, amit már nem lehetett DVD-n megvásárolni, csakis letöltéssel juthattunk hozzá. Rengeteg apróság érkezett az iOS-ből, talán ez volt az első rendszer, ahol az Apple elkezdte látványosan közelíteni egymáshoz az asztali és mobil operációs rendszerét.

Bemutatkoztak a gesztusok, a Launchpad (iOS-szerű felületről indíthattuk el az appokat), visszanyíltak az ablakaink, stb. Az Apple-ökoszisztéma is újabb taggal bővült: megérkezett az Apple felhőszolgáltatása, az iCloud.

 

OS X 10.8 Mountain Lion – 2012. július

OS X Mountain Lion

A Snow Leopard után nem meglepő, hogy az utolsó macska sem volt igazi macska, ezzel is jelezve, hogy a 10.8 főleg a 10.7 csiszolását jelenti. Tovább fonódott a kapcsolat az iOS és az OS X között, az iChatet leváltotta a Messages app, megjelent a Reminders, és – milyen furcsa, hogy alig több mint két éve – bemutatkozott a Notification Center is.

Még a 10.8 bejelentése előtt nagy bejelentést tett az Apple: az OS X frissítési ciklusát felgyorsítják, vagyis innentől kezdve minden évben új verzióval jelentkeznek az operációs rendszerből.

 

OS X 10.9 Mavericks – 2013. október

OS X Mavericks

Elfogytak a nagymacskák! :( Éppen ezért az Apple új névadási rendszert vezetett be, innentől számítjuk azt a korszakot, amikor híres kaliforniai helyekről nevezik el az új OS X-eket.

A korral haladva azt is bejelentették, hogy a Mavericksre mindenki ingyenesen frissíthet, és az Apple megígérte, hogy ez a jövőben is így marad majd. További appok lopakodtak át az iOS-ből: bemutatkozott a Maps és az iBooks.

 

OS X 10.10 Yosemite – 2014. október

OS X Yosemite

Ugyan azt a ziccert kihagyta az Apple, hogy október 10-én mutassák be, de ígéretükhöz híven egy évvel a Mavericks megjelenése után valóban befutott a ma aktuális OS X, a 10.10 Yosemite. A leglényegesebb változás talán a radikális dizájnfrissítés, teljesen átszabták a rendszer megjelenését, ami így sokkal jobban hasonlít az iOS 7-tel debütáló „flat” vonulatra.

Az egyik legnagyobb újítás a Handoff megjelenése volt, amivel még szorosabb szimbiózisban élhet a Macünk az iOS-eszközeinkkel. A rengeteg változás mellett megjelent az a szerintem roppant idegesítő újdonság is, hogy a zöld gomb teljes képernyőre nyitja az aktuális alkalmazást (pro tipp: altot nyomva kell tartani, és akkor a jól bevált módon működik a dolog).

 

Forrás és képek: Git-Tower.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!