imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az összes videó a MacBook Pro eseményről


Csütörtök este az Apple leleplezte az új MacBook Prókat egy viszonylag kisebb szabású eseményen a cég cupertinói főhadiszállásán. Ahogyan az lenni szokott, az esemény során több rövid videót is megmutattak, ezeket gyűjtöttük össze most.

Mostanában megszokhattuk, hogy az Apple keynote-ok egyből egy videóval indulnak, és csak ezután lép a színpadra Tim Cook, hogy megmutassa nekünk az újdonságokat. Most sem volt ez másképp, a „Hello again” névre keresztelt esemény egy, a kisegítő lehetőségekről szóló videóval indult. Íme:

A videó mellé az Apple egy új weboldalt is készített a készülékekbe épített kisegítő lehetőségeknek, ahol további rövid videókat is megnézhetünk. Sajnos (egyelőre?) csak angol nyelven érhető el, de az azért így is látszik, hogy rengeteg munkát fektetnek ebbe a területbe – nem véletlen, hogy Helen Keller díjat is kaptak már.

A – nem elég – rövidke Apple TV kitérő után a fő attrakcióra, vagyis az új MacBook Pro modellekre terelődött a szó. Tim Cook elmondta, hogy ezen a héten 25 éves az Apple első PowerBookja, így az új MacBook Prókat leleplező videó is részben a nosztalgiázásra épül (az Apple-től meglehetősen szokatlan módon):

A régi „gong” hanggal indul, láthatunk benne pár korai PowerBookot, az első iBookot, egy titán PowerBookot (mennyire gyönyörűnek tartottam akkor, és mennyire esetlennek tűnik most), az első MacBookot, az első MacBook Airt, az első unibody MacBook Prót és az első Retina kijelzős MacBook Prót, valamint a legújabb szupervékony-szuperkönnyű MacBookot. Aztán persze feltűnik az új, Touch Barral és Touch ID-vel felvértezett MacBook Pro is. (Zene: Big Gigantic – The Little Things.)

A leglátványosabb újdonság természetesen a billentyűzet fölött található vékony, 2170×60 pixel felbontású érintőkijelző lett, ami végül a Touch Bar nevet kapta a korábbi híresztelések ellenére. A QWERTY névre keresztelt videóban az írógépektől indulva menetelünk végig az elmúlt évtizedeket (plusz pont a PowerBook esetében az aktív sarokkal történő altatásért!), mígnem eljutunk a mához, és a Touch Barhoz. (Zene: Tiggs Da Author – Run.)

Nem maradhat el a Jony Ive hipnotizáló hangjával narrált bemutatóvideó sem, amiben a dizájnt és az új gép felépítését ismerhetjük meg. Szó esik benne többek között az új kijelzőről, a gigászi trackpadről, a második generációs pillangómechanikás billentyűzetről, a hűtésről és persze a Touch Barról is:

Egy reklámot is kiadott már az Apple. Elég jól sikerült, pörgős, színes, főszerepben a Touch Bar és a Touch ID. Nekünk a szlogen („so much to touch”) is  nagyon tetszik, nincs is ötletünk, hogyan lehetne jól átültetni magyarra. A zene: Born Dirty feat. Kid Sister – Don’t Stop Get It.

Az Apple szokásához híven a teljes előadást is feltöltötte az apple.com-ra, szóval ha valaki esetleg lemaradt volna, vagy ismételne, az megteheti (a mi közvetítésünket itt nézhetitek vissza). Kifejezetten rövid volt az utóbbi idők keynote-jaihoz képest, még másfél óra sincs az egész.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!