imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Az új Apple TV – teszt


Az Apple hosszú évekig azt mondta az Apple TV-ről, hogy ez csupán egy hobbiprojekt a cég számára, igazából azért csinálták és azért foglalkoznak vele, mert szeretik a terméket. Ez azonban az utóbbi időszakban úgy tűnik jelentősen megváltozott, ennek a legjobb bizonyítéka az új Apple TV.

Az Apple TV második generációja még 2010-ben jelent meg, a két évvel később érkező harmadik generáció pedig nem sok újítást hozott a full-HD felbontáson, kicsit erősebb hardveren és új Bluetooth-szabványon kívül. Évek óta lehetett olyan pletykákat hallani, hogy az Apple jelentős frissítésen dolgozik a kis fekete dobozt illetően, és idén szeptemberben be is mutatták a fejlesztés gyümölcsét: az új, negyedik generációs Apple TV-t.

Külsőségek

Kívülről nem sokat változott az új Apple TV, az alapterülete ugyanakkora, mint a réginek, csupán annyi történt, hogy Jony shift nélkül felhúzta a magasságát a tervnek a CAD-alkalmazásban amit használt. Vagyis külsőre nagyon hasonlít az új modell az előzőre, csupán vastagabb lett – no meg jelentősen nehezebb is, bár ez nem sokat számít annak fényében, hogy ideje nagy részét a tévé alatt/fölött/mellett fogja tölteni. Már ha befér, mert ugyan banálisan hangzik, de a magasságnövekedés miatt pont nem fér el sem az irodai, sem az otthoni tévém alatt.

Ami a csatlakozókat illeti, apróbb változtatásokat vehetünk észre: a hátoldalon kapunk egy 1.4-es HDMI-csatlakozót, egy szabvány Ethernetet (ami érthetetlen okokból nem gigabites), egy USB–C-t (ezt fejlesztési, szervizelési célokra használhatjuk), illetve természetesen egy tápcsatlakozót, ami maradt a régi. Az optikai hangkimenettől tehát elbúcsúzhatunk, ami kissé furcsa lépés.
Apple TV

Hardver

Belül a változás még jelentősebb. A korábbi A5-ös processzort a 64 bites Apple A8 váltotta, vagyis jelentősen megnövekedett a teljesítmény. Erre persze az alkalmazások miatt szükség is volt – ezekről ejtünk mindjárt pár szót. A Wi-Fi már támogatja a 802.11ac szabványt is, vagyis a megfelelő routerrel megtámogatva nagy eséllyel nem futunk bele problémába a vezeték nélküli streamelés esetén sem. A belső tárhely 32 vagy 64 GB-os lehet, ez befolyásolja a készülék árát is.

Szoftver

A szoftver teljesen átalakult. A legújabb Apple TV-n ugyanis a tvOS névre keresztelt iOS variáns fut. Ez – amellett, hogy új kezelőfelületet hozott magával, ami sokkal jobban igazodik a legújabb iOS-ek megjelenéséhez –, letölthető alkalmazásokat is jelent. És talán ez az Apple TV egyik legjelentősebb újdonsága: mostantól ugyanúgy elérhető rajta az App Store mint az iPhone-unkon vagy iPadünkön, ugyanúgy böngészhetünk a különböző játékok és alkalmazások között, amik persze kiegészülnek a tartalomszolgáltatók saját appjaival is. A kezelésük persze kicsit más, ugyanis ehhez az Apple TV Remote-ot kell a kezünkbe vennünk.

Apple TV

A menürendszerben való navigáció nagyon egyértelmű, gyors és kényelmes, percek alatt elsajátítható a kezelés. Igazából ilyen a jó kezelőfelület: eszünkbe sem jut, hogy esetleg valamit másképp kellett volna megoldani, az egész nagyon természetesnek érződik, öröm eljátszadozni vele.

Apple TV Remote

A hardveres elemek közül a távirányító ment át a legnagyobb változáson. Gyorsan szögezzük le előre, hogy pontosan ugyanaz a távirányító található a dobozban, mint bármelyik európai országban, vagy akár az Egyesült Államokban, még a kis mikrofon gombot is megtaláljuk rajta. Az Apple TV-hez Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik.

A távirányító lényegesen nagyobb lett az elődnél, nekem pont tökéletesen illeszkedik a kezembe, nagyon kényelmes annak ellenére, hogy vékonyabb mint egy iPhone 6s. Az eleje üvegből van, itt a felső részét érdes felületűre marták, az alja pedig kosz- és ujjlenyomatgyűjtő fényes felület. A hátlap alumíniumból készült.

Apple TV

Az érdes üvegfelület egy érintőpad és egy gomb egyben. Leginkább itt fogunk az ujjunkkal dolgozni amikor navigálunk a menüben, és a legtöbb alkalmazás is erre támaszkodik. A használata teljesen egyértelmű, teljesen olyan, mint egy pici trackpad, a megnyomása pedig egy egérgombot helyettesíthet. Érzi azt is, ha például az oldalán érünk hozzá, illetve a sima koppintás is működhet gombnyomás helyett azokban az alkalmazásokban, amik erre fel vannak készítve.

Ez alatt, még az érdes részen található a menü gomb, ez általában a vissza gombnak felel meg, de szintén a fejlesztőkre van bízva, hogy pontosan mit csinál, illetve a home gomb, ami mindig a tvOS főmenüjébe dob vissza, dupla kattintásra pedig az alkalmazásváltó felület ugrik elő, akárcsak iOS-en. A mikrofon ikon a Sirit indítja el (folyamatosan nyomva kell tartanunk amikor beszélünk hozzá), vagy a keresőképernyőt dobja fel, ha a nyelvbeállítás miatt az előbbi nem érhető el. A pause/play gomb videók és zenék esetében egyértelmű, alkalmazások esetén a fejlesztő dönti el, mire jó, a +/- pedig a hangerőt szabályozza.

Apple TV

Az Apple TV Remote kapott egy gyorsulásmérőt és egy giroszkópot is, vagyis ugyanúgy érzékeli mint egy iPhone, hogy milyen irányban tartjuk, hogyan döntjük vagy mozgatjuk. Ennek főleg játékok esetében vehetjük hasznát. A távirányítót a mellékelt Lightning–USB kábel segítségével tölthetjük. A fentieken kívül kapott egy infraportot is, ezzel kapcsolatban újdonság, hogy egyrészt a tévénk infravörös távirányítóját is összepárosíthatjuk az Apple TV-vel, így akár azzal is vezérelhetjük a készüléket, valamint hogy az Apple TV Remote segítségével irányíthatjuk a HDMI-CEC szabványt támogató eszközeinket.

Alkalmazások

Az egyik legnagyobb újítást tehát az alkalmazások és az App Store jelentik. Ha elindítjuk az új Apple TV-nken az App Store-t, a megszokott felület fogad. Gyakorlatilag minden nagyon hasonlóan néz ki és működik, mint iPhone-on, vagy akár iTunesban. Böngészhetünk a kiemelt és legnépszerűbb alkalmazások között, kereshetünk, illetve az amerikai boltban megjelentek a toplisták és kategóriák is, amik itthon egyelőre valamiért még nem érhetők el.

Az appok tehát most már három platform szerint lehetnek univerzálisak, vagyis ha megveszünk egy játékot az iPhone-unkra, akkor az Apple TV-n is elérhetővé válik ha létezik tvOS-es verziója. Ez persze abban az esetben igaz, ha a fejlesztők nem döntenek úgy, hogy külön verziót csinálnak – az Apple TV-re ugyanis meglehetősen borsos áron mennek az első appok, nem ritkák közöttük azok, melyek 8-10 euróba kerülnek.

Apple TV

Egyelőre nincs túl sok kifejezetten Apple TV-re készült app, de ezek száma folyamatosan bővül. Szerencsére vannak olyan klasszikusok, mint a Crossy Road, a Shadowmatic vagy az Alto’s Adventure. Ebből az is tisztán látszik, hogy valószínűleg nem a „profi” játékosokat célozzák majd meg, annak ellenére, hogy például az iOS-kompatibilis játékvezérlők is minden további nélkül működnek az új Apple TV-vel.

Érdekesség, hogy itt már működik az „app slicing” nevű technológia, vagyis a tárhely kímélése érdekében az alkalmazások csak a szükséges adatokat és fájlokat tárolják és töltik le. Így gyakran belefuthatunk abba, hogy egy app letöltése után még a különböző pályacsomagokat is lehúzza az alkalmazás az internetről. Ez jó is és rossz is egyben: egyrészt ennek köszönhetően elégnek tűnik a kisebbik, 32 GB-os modell is, másrészt a játék hevében néha idegesítő lehet, ha egy új pálya előtt töltögetésre kell várnunk, főleg ha lassabb internetkapcsolattal rendelkezünk.

Filmek és zene

Ezen a téren a legnagyobb újdonságot a kezelőfelület és a keresés lehetőségek jelentik. Egy filmhez számtalan adatot láthatunk, például a szereplők listáját, itt egy nevet kiválasztva pedig egyből az adott színész többi filmjét böngészgethetjük. Természetesen itthon is vásárolhatunk az iTunes Store-ból, a többi népszerű szolgáltatás – Netflix, Hulu, stb. – azonban az új Apple TV-re sem érhető el Magyarországról, így még mindig csak reménykedhetünk abban, hogy a közeljövőben ez változni fog.

Ettől függetlenül természetesen már most is elérhetjük egyes tartalomszolgáltatók alkalmazásait, a lista pedig várhatóan a jövőben egyre inkább bővülni fog. A legnépszerűbbek között ott van a YouTube és a Vimeo, de akár itthon is böngészhetjük például a TED-előadásokat, vagy a Red Bull TV kínálatát.

Apple TV

A Siri keresés nagyszerűen működik, a virtuális asszisztenst bármikor megkérhetjük, hogy mutasson például vígjátékokat, vagy gyerekeknek szánt filmeket. Ha nem értettünk valamit, rákérdezhetünk, hogy mi hangzott el, ő pedig készségesen visszatekeri a filmet és felirattal mutatja meg az elmúlt néhány másodpercet.

Ami a zenehallgatást illeti, természetesen kapunk Apple Music és iCloud Music Library támogatást, vagyis az utóbbi hónapokban megszokott – vagy éppen meg nem szokott – felületek és szolgáltatások köszönnek vissza ránk a tévéképernyőről is. Egyetlen korlátozással: Siri még nem tud keresni ezekben a tartalmakban, az Apple jövő év elejére ígéri ezt a funkciót.

Siri

Magyarul továbbra sem érhető el a virtuális asszisztens, de ha angolra állítjuk az Apple TV nyelvét, minden további nélkül beszélhetünk hozzá – kereséshez és a teljes funkcionalitáshoz amerikai Apple ID szükséges. A távirányító elején és hátulján található mikrofonok fülelnek – a dupla megoldás a zajszűrést is segíti – Siri pedig nagyon gyorsan válaszol, és meglepően pontosan megérti még az én angol kiejtésemet is. Érzésre jobb, mint az iPhone-ban.
Apple TV
A távirányítóval történő kezelés sem túl nehézkes, de az Apple TV esetében Siri talán még a korábbiaknál is praktikusabb. Pillanatok alatt elindíthatunk egy alkalmazást vagy megtalálhatunk egy filmet, megnézhetjük az időjárást, elérhetjük a beállításokat, vagy épp részvényárfolyamokat böngészhetünk, ha éppen erre támadna kedvünk. Sőt, még arra is megkérhetjük, hogy a hangerőt úgy módosítsa, hogy a filmekben kiemelje a párbeszédeket, de halkítson az éles effekteken, így nem ébred fel a család ha este egyedül szórakozunk a tévé előtt.

Végszó

Ha két szóban kéne összefoglalnom az Apple TV-t, azt mondanám: instant get. Még úgy is, hogy itthon nem érhetők el a legnépszerűbb videós streaming-szolgáltatások (hacsak nem használunk VPN-t) – pedig ezekkel nyerné el teljes funkcionalitását. Az alkalmazásokban valószínűleg nagy jövő rejlik, és kíváncsian várjuk, hogy a játékokon kívül mit tudnak majd még felmutatni a fejlesztők.

Apple TV

A Siri elképesztően jól működik, ha nem bánjuk hogy angolul kell használnunk, az új távirányító pedig egyszerű, de nagyszerű: a menütől kezdve a bonyolultabb irányítást igénylő játékokig bezárólag megállja a helyét, a kontrollerek támogatása pedig újrapozicionálja az Apple-t ami a nappaliban való játékot illeti.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!