imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az új iPad Pro teljesítménye versenyben van még az i7-es MacBook Prókkal is


Na jó, ezen még egy kicsit mi is meglepődtünk. Azt tudtuk, hogy az iPad Pro bivaly gép lett. De arra, hogy nyers erőben simán megközelíti akár még a legújabb, high-end MacBook Prókat is, biztosan nem fogadtunk volna. Benchmark tesztek következnek.

Az idei WWDC alkalmával kapott egy jelentősebb frissítést az iPad Pro széria, és megjelent egy új tagja a csapatnak, a 10,5”-es iPad Pro személyében. Azt már a specifikációkból láthattuk, hogy nem sajnálták ki a teljesítményt a táblagépekből. Ebben van is ráció, ha az Apple azt akarja, hogy az iPad bizonyos esetekben tényleg kiválthassa a laptopokat, akkor bizony a hardvernek is versenyben kell lennie velük.

Ugyanez a téma foglalkoztatta a BareFeats bloggereit is, akik úgy döntöttek, hogy GeekBench és GFXBench tesztek sora alá vetik a legújabb iPad Prókat és MacBook Prókat, megvizsgálva, hogy tényleg párban van-e a két termékvonal, már ha a puszta számításikapacitásról van szó. Az igazságosság jegyében ráadásul nem is a leggyengébb MacBookokat hasonlították a legerősebb iPad Prókhoz, hanem szépen az i7-es procival érkező TouchBar-os modelleket. Mi több, még a most frissült 2017-es verziót is rajtvonalhoz állították. A mezőny így nézett ki pontosan:

MacBook

  • 2017 MacBook Pro Retina 13-inch, 3.5GHz Dual-Core i7 processzor, Intel Iris Plus Graphics 650 GPU, 16GB 2133 MHz-es LPDDR3 RAM, 1TB PCIe SSD
  • 2016 MacBook Pro Retina 13-inch, 3.1GHz Dual-Core i7 processzor, Intel Iris Graphics 550 GPU, 16GB 2133 MHz-es LPDDR3 RAM, 1TB PCIe SSD

iPad

  • 2017 iPad Pro 12.9 inch (iPad7,2), 2.39GHz A10X processzor, 512GB SSD, 4GB RAM
  • 2017 iPad Pro 10.5 inch (iPad7,4), 2.39GHz A10X processzor, 512GB SSD, 4GB RAM

Amikor a CPU egymagos teljesítményét mérték mind a 2016-os, mind a 2017-es MacBook Pro egyértelműen verhetetlennek bizonyult, maga mögé utasított minden iPad Prót. A táblagépek közül egyébként a mostani 10,5”-es modell bizonyult a legerősebbnek, szorosan mögötte a ráncfelvarráson átesett 2017-es 12,9”-es iPad Próval.

Ami a többmagos teljesítményt illeti, nem meglepő módon ez ismét a 2017-es MacBook Pro győzelmét hozta el. A meglepetés viszont, hogy ebben a mérésben mind a 10,5”-es, mind a 12,9”-es 2017-es iPad Pro lenyomta a 2016-os MacBook Prót.

Ezután következett a Geekbench metal GPU teszt, ahol hasonlóan megdöbbentő eredményeket születtek:

A 10,5”-es iPad Pro minden MacBook Prónál jobbnak bizonyult.

Sőt, a 2017-es gépet még a 12,9”-es iPad Pro is leverte, mely aharmadik helyen végzett ebben a grafikus teljesítményt mérő tesztben. Érthetetlen, de a második helyre a tavalyi, 2016-os MacBook Pro futott be, maga mögé utasítva az idei frissített modellt is, ami így csak a negyedik lett ebben a versenyszámban. Az eredményeket hitelesítendő, a GFXBench grafikus tesztjével is újramértek, de hiába: továbbra is az iPad Prók érték el a legtöbb pontot.

A kérdés, hogy akkor most az iPad Prók lettek brutálisan erősek, vagy a MacBook Prók harmatgyengék? Mielőtt viszont ítéletet hoznánk, mindenképp vegyünk figyelembe pár tényezőt. Egyrészt minden benchmark tesztnél, így most is érvényes, hogy ezek igazából csak „laboratóriumi körölmények” között mért adatok. A valós használat során tapasztaltak eltérhetnek az eredményektől.

Másrészt ott van még a képernyőméret és felbontás tényezője. Nem véletlen, hogy az iPad Prók közül is a 10,5”-es nyert mindig. A MacBook Prók nem csak nagyobb, de magasabb felbontású kijelzővel (igaz, nem minden modell esetében) szálltak a versenybe, márpedig ez a tényező jelentősen befolyásolhatja a tesztek eredményét, különösen ha a grafikus teljesítményről van szó. És végül ott van még, hogy az iOS és a macOS két teljesen eltérő rendszer, szóval az egész összehasonlítás kicsit körtét az almával esete.

Mindennek ellenére, elég jó képet kapunk arról, hogy mire is képesek az iPad Prók, és hogy az Apple komolyan gondolta a laptop kiváltását. Ez a törekvés, elnézve, hogy milyen jól optimalizálták az iPadekre az iOS 11-et, már egészen megvalósíthatónak kezd látszani.

Forrás: 9to5mac

Ha össze vagy kavarodva az iPad kínálattal kapcsolatban, olvasd el cikkünket, melyben összeszedtük az aktuális táblagép helyzetet. Ha pedig kedvet kaptál egy iPad Próhoz, mindenképpen nézd meg akcióinkat, mivel most a kifutó modellek akár 65 ezer forint kedvezménnyel lehetnek a tieid. Jobb, ha sietsz, a készletek rohamosan fogynak.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!