imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Siri

Az új OS-ekkel Siri is sokat fejlődik


Akár szeretjük, akár nem, akár tud magyarul, akár nem, Siri része az OS-nek, egyre inkább elidegeníthetetlen módon. Bár a konkurencia általánosságban jobban teljesít, az idei fejlesztésekből sem maradhatott ki az Apple digitális asszisztense.

Nézzük milyen újítások érkeznek szeptemberben ezen a fronton!

Kevésbé robotikus hang

Ha valaha volt szerencséd kipróbálni/használni bármilyen más szolgáltató asszisztensét, akkor az összehasonlításkor hallhattad, hogy Sirivel nem minden stimmel 100%-ban, kicsit mintha robotikus lenne a hangja. Azért mert ez valóban így van. Amikor Siri beszél hozzánk, akkor egy nagy csomó egyesével rögzített audio klip kerül logikai sorrendben egymás mögé, értelmes mondatot alkotva. Nem csoda, hogy néha a hangsúlyozás kicsit furcsára sikerül.

Szeptembertől mindez már a múlté, az új hang teljes egészében szoftvergerenált lesz, ez által sokkal jobb eredményt érhetnek el. De a demózatt hang még mindig távol van John Legend selymes Google baritonjától. Sorry Siri.

Apple Musicon kívüli zenelejátszás

Jelenleg Siri Apple Musicból és iTunesból képes zenét lejátszani, sehonnan máshonnan. A SiriKit Audio most lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy Siri végre nyisson más, third party appok felé is. A Spotify még nem jelentette be, hogy élne a fejlesztési lehetőséggel, de ami késik…

A zene mellett több mint 100 000 rádiócsatorna is elérhető lesz, Siri ezeket is kezelni tudja majd.

Navigáció Waze-zel és Google Mapsszel is

Csak úgy, mint a zene esetén, Siri jelenleg kizárólag az Apple saját térképével, az Apple Mapsszel működik együtt. Ősztől már nyitnak a Waze és Google Maps felé is. Így elég lesz az utasítás végére odabiggyeszteni, hogy melyik szolgáltatásban szeretnél navigálni.

Szorosabb együttműködés az AirPodsszal

Jön az üzenetek hangos beolvasásának lehetősége. Melyben nem is igazán az a legérdekesebb, hogy beolvassa az üzenetet, hanem hogy hogyan teszi. Innentől kezdve Siri folyamatosan figyeli, hogy beszélsz-e és csak akkor olvassa be az üzenetet, ha nem szakít téged félbe.

Image result for airpods siri

De, nemcsak telefonos hívásaidat monitorozza, hanem ha például valakivel személyesen beszégetsz. Ha szeretnél válaszolni, nem kell mást tenned, mint lediktálni az üzenetet, a “Hey Siri” parancs sem kell hozzá. Nekem ez már kicsit creepy…

Felismeri a zeneszámokat az Apple Watch-odról

Csatasorba állítják a pár éve megvásárolt Shazamot. Eddig csak a telefonon lejátszott számokat tudta Siri felismerni. Most már elég csak a szádhoz emelned a kezed és megkérdezned őt az órádon, ha onnan megy a zene.

Egyszerűbb Shortcutok

Kezdve azzal, hogy a Shortcuts alkalmazás helyből bekerül az iOS 13-ba, nem kell az App Store-ból külön letölteni, egészen odáig, hogy sokkal több előre beállított, hasznos utasítást tartalmaz majd, melyek közül mindenki könnyen válogathat, nem kell órákig az interneten túrni a megfelelő parancs beállításához és mindez persze a Siri Shortcutokra is igaz.

Image result for siri shortcuts

+1 – HomePodon már több felhasználó hangját is megismeri

Bár sajnos nálunk még mindig nem került hivatalosan forgalomba, nem szerettem volna kihagyni a listáról. Érkezik ősszel a multi-user support ide is, így már a család minden tagját külön tudja például kezelni, az összes személyes beállításukkal együtt.

Te rákaptál már a Siri használatára?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!