imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az univerzális App Store jelentősége


Miért bír olyan nagy jelentőséggel a Bloomberg által pár hete belebegtetett lehetséges App Store összeolvadás? Milyen jövőbeli lehetőségeket tartogat magában az egyesülés, és ezek mekkora eséllyel valósulhatnak meg? Nézzük meg, milyen válaszokat lehet adni ezekre a kérdésekre!

Még Karácsony előtt elég nagyot ment a hír, miszerint az Apple akár már az idei WWDC-n bejelentheti az iOS 12 egyik legnagyobb dobását, az univerzális App Store-t. A bombát a Bloomberges Mark Gurman robbantotta, aki az általában jól teljesítő belsős kismadaraira hivatkozott, épp ezért komolyan lehet venni.

A következő évtől kezdve a szoftverfejlesztőknek módjukban áll majd olyan különálló alkalmazásokat fejleszteni, amelyek egyszerre működnek érintőképernyővel, egérrel és Trackpaddel, attól függően, hogy az iPhone-ok és iPadek operációs rendszerén vagy Macen futnak.

Jó, jó, értem én, de miért beszélünk “bomba hírről”? Ha tényleg igazak Gurman értesülései, akkor azok egy teljesen új belső hozzáállásról tanúskodnak. Az Apple mindig kifejezetten elutasító volt platformjai mindennemű összevonásával kapcsolatban. Márpedig egy univerzális App Store az első lépés lehetne efelé, éppen ezért mindenképpen rendkívüli jelentőséggel bírna az összeolvadás. Nem feltétlen a jelenre, sokkal inkább a jövőre nézve.

Ami ma egy univerzális App Store, az holnap könnyen lehet egérrel, billentyűzettel vezérelhető iPad Pro.

Rövid táv

Ha elvonatkoztatunk egy ilyen lépés jövőbeli potenciáljaitól, akkor is könnyen megtalálhatjuk a döntés rövid távú előnyeit ránk, felhasználókra nézve. Kétségtelen, mindenekelőtt a Mac és a Macesek járnának legjobban. Jelenleg – érthető okokból – az iOS élvezi a legnagyobb prioritást az Apple operációs rendszerei közül. Ugyanakkor mégis az a helyzet, hogy a Macek kialakításuk, erőforrásaik miatt több lehetőséget rejtenek magukban, ha munkáról van szó.

Épp ezért sanyarú a Mac App Store jelenlegi helyzete. Lenne egy szuper platform, lenne vásárlóerő és igény is, ennek ellenére mégis csak az alkalmazások elhagyatott szellemvárosát találjuk, ha rákattintunk az ismerős kék ikonra. Persze szerte a neten össze lehet vadászni a szükséges programokat, de lássuk be: egy ellenőrzött, csak megbízható forrásokat tartalmazó alkalmazásbolt, böngészhető katalógussal, ajánlásokkal, akciókkal, lényegesen kényelmesebb lenne.

Márpedig ha valóban egyesülnek az App Store-ok, akkor ez a utópia egészen elérhető közelségbe kerülne. Nem lenne többé hiányzó Facebook vagy Gmail app, jöhetne a YouTube és még egy csomó olyan iOS-es alkalmazás, aminek bőven lenne helye macOS-en is.

A legjobb az egészben pedig, hogyha az Apple jól oldja meg, akkor a fejlesztők elméletben könnyen, gyorsan és fájdalommentesen végigvihetnék a “portolást”. Jóformán egyik napról a másikra érezhető, minőségi változás mutatkozna a Mac App Store kínálatában.

Hosszú táv

Innentől jön a puszta spekuláció, de érdemes eljátszani a gondolattal, hogy a fentieken túl milyen lehetőségek előtt nyitná még meg a kaput egy ilyen lépés. Ahogy említettem, az Apple egészen idáig határozottan elzárkózott a különböző platformjainak összevonásától. Az utóbbi időben azonban mintha apró lépésekben, de mégis efelé az irány felé tartanának.

Ott van például az iPad Pro, ami most az iOS 11-gyel egy nagyot “macOS-esedett”, illetve az Apple is azt kommunikálja a felhasználóknak, hogy szinte már egy laptopról van szó funkcionalitásban. Ezzel párhuzamosan pedig a legújabb MacBookok kaptak egy érintősávot. Persze, a Touch Bar hasznossága erősen vitatott, de a lényeg: egy Apple laptop, amit ha csak korlátozottan is, de érintéssel lehet vezérelni. És akkor ott van még ez a Gurmanos hír is…

Ha egy picivel továbbgondoljuk a dolgot, máris egészen érdekes lehetőségbe botlunk.

Egyfelől belátható közelségbe kerülne az érintőképernyős MacBook, vagy a billentyűzettel és egérrel vezérelhető iPad. Bár ezek megvalósulására aligha van esély, azért kizárni sem merném őket egyértelműen. A stylusra is sokáig azt hittük, hogy az Apple ilyet sose, aztán mégis befutott az Apple Pencil. Gondoljunk csak bele, pár év múlva adott lenne egy csomó olyan app, amelyek ugyanúgy elmuzsikálnak érintőképernyővel, mint egérrel és billentyűzettel. Ennél a pontál pedig már szinte mindegy, hogy az egér egy MacBookhoz, vagy egy iPadhez csatlakozik.

Másfelől – és ez a reálisabb forgatókönyv – végre egy egyesített App Store élmény érkezhetne minden platformra. Jelenleg nem csak iOS-es és a macOS-es alkalmazásbolt él külön életet, hanem az Apple TV-s is. Ha mindhármat össze lehetne vonni, valahogy úgy mint ahogy az iOS-es és a watchOS-es alkalmazások összevonásra kerültek, az maga lenne a tökély mind a felhasználóknak, mind a fejlesztőknek. Feltéve, ha jól csinálja meg az Apple, de miért ne csinálnák meg jól.

Egyszóval, tényleg nem túlzott Gurman, amikor azt mondta, hogy ez a lépés lehet a WWDC egyik legnagyobb dobása, mert valóban, óriási lehetőségek rejlenének egy univerzális App Store-ban rövid és hosszú távon egyaránt. Már csak az a kérdés, hogy a Marzipan néven emlegetett projekt végül megvalósul-e. A kérdés tekintetében sajnos még bőven van okunk bizonytalanságra.

A tervek még mindig változóban, ahogy a forrásaim mondták, szóval az implementáció még változhat, de akár az egész projektet is lefújhatják – írta Gurman

Reméljük, nem fogják…

Forrás: iPadInsight

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!