imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az USB 3.2 kétszer gyorsabb és tízszer átverősebb lesz


A szabványt gondozó USB Implementers Forumnak meglehetősen különös elképzelései vannak az elnevezésekről. Erre kell figyelned a jövőben, ha készüléket vásárolsz.

Kezdjük a jó hírrel: a legújabb USB szabvány, az USB 3.2 használható lesz anélkül, hogy újabb kábeleket kellene vásárolnia a felhasználóknak, kétszer olyan gyors lesz, mint a korábbi generáció, azaz 10 Gbps helyett, már 20 Gbps-mal hasít. Az is jó hír, hogy az első támogatott készülékek akár már ez év végén elkezdhetnek jönni. Idáig gond egy szál se, sőt.

Na igen ám, de az a fránya USB Implementers Forum (USB IF), akik a szabványt gondozzák nem túl erősek elnevezésekben. Mondhatjuk úgy is, higy kifejezetten 💩-ok. Kezdjük egy kis történeti áttekintővel.

Kezdetben még egyszerű volt az élet. Volt USB 1.1 (12 Mbps), USB 2.0 (480 Mbps) és USB 3.0 (5 Gbps). Jól el különíthetőek, minden világos. Aztán a 10 Gbps-os USB 3.1 érkezésével az USB IF-nek elgurult a gyógyszere. Ahelyett, hogy csak simán bevezette volt az USB 3.1 elnevezést, visszamenőlegesen átkeresztelte USB 3.1-nek a korábban USB 3.0 néven futó szabványt. Ebből lett az, hogy az 5 Gbps-os változat USB 3.1 Gen 1; a 10 Gbps-os változat meg USB 3.1 Gen 2 néven ment tovább.

Azt, hogy nem csak átmeneti elmezavarról van szó, kiválóan bizonyítja, hogy ezzel az utolagos átnevezősdivel most, az USB 3.2 érkezésével se hagytak fel. Első lépésben az USB 3.1-es készülékeket rendre USB 3.2-re keresztelték át, azaz a korábban USB 3.0 néven futó szabvány a 3.1 Gen 1-es kerülő után most ismét új, USB 3.2 Gen 1 nevet kapott. Az USB 3.1 Gen 2 pedig egycsapásra USB 3.2 Gen 2 lett. Na, és mi lett az új neve? Gen 3? Dehogy…

USB 3.2 Gen 2×2!

Hölgyeim is Uraim, tehát a végleges helyzet, amit az USB 3.3-ig megjegyezni érdemes a következő:

  • USB 1.1 (12 Mbps)
  • USB 2.0 (480 Mbps)
  • USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbps)

Ezzel csak a gond, hogy ennek a variálásnak köszönhetően a különböző gyártók simán hirdethetik majd az USB 3.2-es portokkal a gépeiket, amire a laikus azt hiszi majd, hogy a legújabb szabvány, pedig simán lehet, hogy még a régi, anno 3.0-át takarja, ami óta már két generáció is lefutott. Hát, gratulálunk.

Sebaj, az Apple-féle Thunderbolt legalább maradt ugyanúgy 40 Gbps…

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!