imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Az Üzenetek és Shortcuts alkalmazás is helyet kapott a Project Catalystban


A minap felröppent a hír, hogy a macOS Catalina bétája már tartalmazza az Üzenetek és Shortcuts alkalmazások Project Catalyst verzióját. Itt az első kézzelfogható példa az alkalmazások portolásának új módszerére.

A vállalat a WWDC-n beszélt először új kezdeményezésükről, a Project Catalystről, mely korábban Project Marzipan fedőnéven futott. És legegyszerűbben és legrövidebben arról szól, hogy a fejlesztők számára megkönnyítik az alkalmazások fejlesztését, a UIKit és az AppKit közös használatával. Innentől nagyon kis változtatásokkal lehet majd ugyanazt az alkalmazást elhozni iOS-re és macOS-re is, ami eddig elég nagy meló volt, mert két teljesen különböző fejlesztést igényelt.

Ettől a két rendszer továbbra sem lesz egy, nem fog iOS futni a Maceken és nem lesz macOS iPhone-ra. Érkezett viszont a bemutatónál egyből négy olyan app, ami eddig teljesen más formában léteztek Macen: a Hírek (News), Részvények (Stocks), Hangjegyzetek (Notes) és Otthon (Home). Ezek már a bemutató idején, az első bétában is szinte teljesértékű változáson mentek keresztül.

Ezekhez csatlakozik most az Üzenetek (Messages) és Shortcuts alkalmazás is, az utóbbi kizárólag iOS-re volt eddig elérhető.

Egyik kedvenc kódfejtőnk, Steven Throughton-Smith az új béta kódjában túrkálva bizony meg is találta az árulkodó nyomokat.

Az Üzenetek alkalmazás Catalyst verziója kinézetben inkább hasonlít a Maces verzióra, funkcióban viszont hozza azt, ami eddig csak iOS alatt volt elérhető. Kézzel fogható jele lehet ez is annak, hogy az Apple az üzenetküldő alkalmazás teljes portolását tervezi.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!