imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az üzenetekbe integrálná Sirit az Apple


A személyi asszisztensek térhódítása fele se tréfa, napi szinten szállingóznak a technológiával kapcsolatos hírek, szerencsére nem csak a rivális cégektől. Az Apple nemrégiben bejegyzett szabadalmából az derül ki, hogy a cupertinói cég Sirit nem csak hardveresen, de szoftveres szinten is jelentősen okosítaná a jövőben.

A szóban forgó szabadalmat a mai napon jegyeztették be “Intelligens automatikus asszisztens üzenetküldő környezetben” címszó alatt, mely részletes ábrákkal illusztrálja, hogyan is nézne ki egy ilyen a gyakorlatban. A szabadalom legfontosabb tényezője, hogy Siri nem csak egyenként tudna kommunikálni a felhasználókkal a jövőben, hanem akár csoportos beszélgetésben is interakciót tudna kezdeményezni.

A feltételezett rendszer merőben eltérő lenne az eddig megszokottól, aminek a jelenlegi legfőbb erénye a hangfelismerés. Hiába szeretnénk: Siri se nem intelligens, se okos, inkább butuskaként tudnánk jellemezni. Az Apple új fejlesztése pedig irányt mutathat a valós mesterséges intelligencia felé, de lássuk, mit is kínálhat egy ilyen rendszer nekünk, felhasználóknak.

Siri mindamellett, hogy sokkal pontosabban tudná elemezni az általunk bevitt adatot, azaz a beszédet, kiismerheti a felhasználó szokásait azáltal, hogy a nem egyértelmű mondatok esetén a kijelzőn keresztül szöveges formában visszakérdez. A szabadalomban foglaltak arra is kitérnek, hogy az Apple személyi asszisztense képes lehet felmérni és elemezni az eltárolt képeket. Ilyet láttunk már más gyártók termékeiben , noha egy sem tökéletes, sőt.

A hang- és szövegalapú kommunikáció összekapcsolásával az Apple minden helyzetben biztosítani tudná a lehető legbiztonságosabb és legkényelmesebb csevejt. A hangutasításokat gyakorlatilag üzenet formájában tudná Siri naplózni, és ezáltal fűzné szorosabbra az interakciót. Siri nemcsak azt tudná felismerni ebben az üzenetekre épülő rendszerben, hogy mit lát éppen a képen, hanem meg is tudná jegyezni azt.

Egy egyszerű példa: áll valaki a boltban a hajsamponok előtt és hangosan azon tűnődik, hogy ha olcsóbb lenne az új fajta sampon, akkor biztosan kipróbálná, ennek ellenére neki XY fajtára van szüksége, ami véd a korpásodás ellen. Néhány hét múlva megemlítjük Siri-nek, hogy fogy a sampon, emlékeztessen a boltban, hogy vásároljunk újat, az asszisztens pedig figyelembe véve az árak változását felajánlhatja egy másik fajta használatát.

Összefoglalva a rendszer átfogóan tudná kezelni a rendelkezésre álló képi és hangi információkat az internet tudástárával felvértezve, egy chat formába integrálva, ami elég menőn hangzik, márha úgy működik majd, hogy az valóban hasznosan tudja felhasználni a rendelkezésre álló adatokat. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a szabadalomba foglaltak mennyire tükrözik a közeljövőt, ám ennek fényében egyre jobban várjuk a júniusban tartandó WWDC-t, ahol szinte biztos, hogy Siri kiemelt téma lesz.

Forrás: Apple Insider

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!