imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Apple válasza a „BendGate”-re. Meglepő számok következnek.


Pár napja pörög az internet a „bendgate” néven elhíresült, az iPhone 6 Plus állítólagos elhajlásáról szóló rémhíreken. Az Apple most megelégelte a dolgot, és kiadott egy nyilatkozatot, valamint beengedett pár újságírót a tesztlaborjaiba, hogy megmutassa nekik, hogyan tesztelik az iPhone 6-okat és iPhone 6 Plus-okat mostoha körülmények között.

Az Apple az alábbi nyilatkozatot küldte el a nagyobb lapoknak és internetes híroldalaknak, amiben azt is leírják, hogy eddig összesen 9 vásárló jelezte a problémát:

Az iPhone-okat úgy tervezzük és gyártjuk, hogy egyszerre legyenek gyönyörűek és ellenállóak. Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellekben precízen megmunkált unibody ház található extra erősségűre edzett egyedi 6000-es sorozatú eloxált alumíniumból [szerk: magnézium-szilícium-alumínium ötvözet]. A nagy igénybevételnek kitett részeken rozsdamentes acél és titán megerősítéseket használunk. Az iPhone-okban van az okostelefon-iparág legerősebb üvege. Éppen az erősségük és ellenállóságuk miatt választjuk és munkáljuk meg nagy odafigyeléssel ezeket az anyagokat. A teljes fejlesztési folyamat során szigorú teszteket végzünk, többek között három pontos elhajlítást, nyomáspont-váltást, ülést, csavarást, egyebeket szimulálunk és vizsgálunk. Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus teljesítette vagy túlteljesítette a szigorú elvárásainkat, így kibírják a mindennapos használatot.

Normál használat mellett az iPhone-ok elhajlása rendkívül ritka jelenség, az értékesítés első hat napja során összesen kilenc vásárló kereste fel az Apple-t meghajlott iPhone 6 Plus miatt.

Tehát nagyjából az eladott készülékek 0,00045%-ánál jelentkezett a gond hétköznapi használat mellett. Nem az összes 10 millió eladott iPhone 6-tal számoltuk ezt a százalékot. Csak az eladott iPhone 6 Plus-okat számoltuk, ami az eddigi információk alapján nagyjából kétmillió darabra tehető. Egyébként szerintem tökéletesen jellemzi a mai online médiát ez az egész ügy. Kell valami, amire sokan kattintanak: az Apple és az iPhone szavak ilyenek, köszönhetően az Apple hatalmas sikerének az utóbbi években. Kell egy botrány, mert az emberek szeretik a botrányokat, arra is szívesen kattintanak, nosza, kombináljuk össze a kettőt. Szinte minden iPhone megjelenésekor van egy botrány – iPhone 4: antenna; iPhone 5: kopás és lila kamera; iPhone 5s: lemásolható az ujjlenyomat – amit felkap a média, mert ők is pontosan tudják, hogy ezek hívószavak, amikre emberek ezrei és százezrei kattintanak, így aztán szép pénzeket lehet leakasztani az oldalon futó hirdetésekből. Arról nem is beszélve, hogy mindenhol arról írnak, hogy „elhajlik az iPhone 6”, holott soha nem az iPhone 6-ot látjuk ezekben a tesztekben, hanem az iPhone 6 Plus-t. Sokan vannak fogalom nélkül.

iPhone 6 Plus bendgate

Ide szúrnám be azt a vicces Tumblr oldalt, ami az iPhone 4 „antennagate” után kezdte el gyűjteni a különböző modellek kézikönyveit, amikben az szerepel, hol nem szabad megfogni a telefont, hogy hívás közben ne menjen el vagy csökkenjen a térerő. Természetesen gyakorlatilag az összes gyártó összes készüléke megtalálható itt, mégsem volt soha Samsung Galaxy S5 antennagate, ha a telefon alját fogjuk meg, vagy Nokia Lumia 920 antennagate, ha az oldalához érünk. Tegye fel mindenki magának a kérdést: miért? Azért, mert ezek közel sem keltenének ekkora visszhangot, senkit nem érdekelne a szalagcím, hogy „Gyártási hibás a Lumia 920 antennája”, mivel az emberek 99%-ának arról sincs fogalma, hogy létezik ilyen telefon. Az Apple-t viszont mindenki ismeri.

Divat lett az Apple-t támadni, mert nagy visszhangot kelt a dolog. Az Apple legtöbbször nem reagál ezekre a botrányokra, nem is érdemes, mivel csupán pár ember hangoztatja a problémákat, közben több millióan boldogan, elégedetten és problémamentesen használják a készülékeiket. Most viszont a nyilatkozatot követően beengedtek pár újságírót abba a tesztlaboratóriumba, ahol az iPhone 6 és iPhone 6 Plus prototípusokat is tesztelték a gyártást megelőzően, illetve a végleges termékeket a gyártást követően – hasonlóan mint annak idején az antennalaborba. A CNBC, Re/code és mások mellett a Verge is hivatalos volt az eseményre.

iPhone 6 Plus bendgate

Az épületben – ahová egyetlen iPhone sem szeretne bekerülni – Phil Schiller és Dan Riccio vezette körbe a meghívottakat. A laborban rengeteg olyan robot van, amik különböző helyzetekben tesztelik az iPhone-ok és egyéb Apple-termékek ellenállóképességét. Az „üléstesztből” például többfajta is van, puha felületre ülés, és a legdurvább, a skinny farmerben kemény felületre ülés is megtalálható közöttük.

Az iPhone-okat több száz különböző módon tesztelik – most csak azokat mutatták meg, amik a „bendgate”-hez köthetők –, valamint több ezer Apple-alkalmazott hordja őket nap mint nap a zsebében még a megjelenés előtt. Ha valami komoly probléma van a készülékkel, azt észreveszik. Összesen 30 000 iPhone 6 és iPhone 6 Plus készüléket vetettek alá a tesztelésnek, 15-15 ezer darabot mindkét modellből. Dan Riccio, az Apple hardverért felelős alelnöke ezt monda a Verge-nek:

Az iPhone 6-ot és az iPhone 6 Plust teszteltük eddig a legtöbbet. Ahogy újabb és újabb funkciókat teszünk a készülékekbe, a felhasználók előtt kell rájönnünk arra is, hogyan lehet tönkretenni őket. Értelemszerűen ha elég nyomást gyakorlunk rá, akkor egy iPhone, akárcsak bármilyen más telefon, deformálódni fog.

A CNBC is kipróbálta egyébként a dolgot, ők egy teljesen jó összehasonlítási alapot adtak: kb. olyan erőhatásra hajlik el egy iPhone 6 Plus, ami ahhoz kell, hogy egy 162 oldalas, keményborítós könyvet megtörjünk. Lehet próbálkozni otthon, aztán eldönteni, hogy ez jónak számít-e vagy sem.

Végül pedig következzenek a Verge képei illetve videója a tesztlaborról:

iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate iPhone 6 Plus bendgate

Források: The Verge, Re/code, CNBC, The Wall Street Journal. Borítókép: Re/code.

Felhívnám a figyelmet, hogy a hír alatti sértő, obszcén, értelmetlen, érdemi tartalom nélküli, a témához nem szorosan kapcsolódó hozzászólásokat – az általános gyakorlatunktól eltérően – aktívan moderálni fogjuk.


 

Még egy kis kiegészítés a fentiekhez. Több ezer hozzászólást néztünk át tegnap külföldi fórumokon, és egyetlen egy képet sem találtunk a hozzászólások közt amelyen meghajlott iPhone 6 Plus készülék lett volna látható, azon a pár képen kívül amiket eddig is láthattunk. Ahogyan azt Laci fentebb is írta, ismét egy szépen kivitelezett kattintáshajhász hír kapott szárnyra. Ki se merjük számolni hány millió forintot keresett a videóival az egész ügyet kirobbantó srác.

Igazából nagyon vicces, hogy valószínűleg nagyságrendekkel több iPhone 6 Plus-t ejtettek le, és törték szilánkosra a kijelzőjét, mint ahány telefon ténylegesen meghajlott, de ebből mégsem lett hír.

A tegnapi nap folyamán több más telefont is elkezdtek kézzel illetve gépekkel hajlítgatni, és bár igaz, hogy valamivel jobban bírták mint az iPhone 6 Plus, ne felejtsük el, hogy ezek az egyéb készülékek mind vastagabbak voltak mint az iPhone 6 Plus. Az reméljük, hogy mindenki számára egyértelmű, hogy azonos anyaghasználat esetén, ha vastagabb egy készülék, akkor nehezebben hajlik meg. Persze erre sokaknak az a válaszuk, hogy minek gyárt az Apple ennyire vékony készüléket, ha emiatt könnyebben meghajlik. Természetesen ez egy jó kérdés, de a válasz is egyszerű: Ha vastagabb készüléket csinálnának mint a jelenlegi konkurens telefonok, akkor egyrészt a súlya is nagyobb lenne a készüléknek, kevésbé lenne szexi, és természetesen azonnal azért kezdenék ekézni az Apple-t, hogy csak ugyanolyan, vagy vastagabb készüléket képesek gyártani mint a konkurens gyártók.

Összegezve: Az iPhone 6 Plus meghajlik? Igen. Más telefonok is meghajlanak? Igen. Az iPhone 6 Plus könnyebben hajlik mint más telefonok? Igen, de cserébe az iPhone 6 Plus vékonyabb és legtöbbször könnyebb is mint a hasonló készülékek. Tömeges problémáról van szó? Nem. Az iPhone 6 is meghajlik? Igen, de mivel sokkal kisebb a készülék, a fizika törvényeinek megfelelően, sokkal nagyobb erőhatás kell a meghajlításához.

Zárásként csak annyit tudok tanácsolni, ha valaki úgy érzi, hogy nem tudna vigyázni egy iPhone 6 Plus-ra, akkor egész egyszerűen válasszon más készüléket. Az esély, hogy valakinek meghajlik az iPhone 6 Plus a zsebében: 0,00045 százalék. (Viszonyításképp, a hasonlóan nagy port kavart AntennaGate ügynél, a felhasználók 1 százalékánál jelentkezett a probléma.) Ehhez képes nagyjából 30-40 százalék az esélyünk arra, hogy egy leejtés következtében szilánkossá törjük a készülékünket, legyen ez bármilyen iPhone vagy más gyártó készüléke…

Biztos vagyok benne, hogy a BendGate sztori még hetekig pörög majd az interneten, sőt még hónapok vagy évek múlva is elő fog kerülni a téma fórumokban, vagy bármilyen iPhone 6 cikk kapcsán. Ettől függetlenül a fentiek alapján mindenki döntse el maga, hogy valós, vagy mondvacsinált problémáról van-e szó.

– Handras

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!