imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Azok az elfeledett iMessage beállítások…


Egyre többet használjuk, mégis keveset tudunk róla. Mi az? Az Apple saját üzenetküldő szolgáltatása, az iMessage. Vessünk egy pillantást a beállításaira!

Nem titok, az iMagazin szerkesztőségében imádjuk az iMessage-t. Mindent ezen a platformon beszélünk meg csapattal, és privát levelezésre is használjuk. Én különösen sokat, a hideg kiráz a Facebook Messengertől. Ez az egyetlen third-party chat alkalmazás, ami rajta van az iPhone-omon. Az adatvédelemtől kezdve, a mothership faktoron át sok indokot tudnék mondani, miért a gyári üzenetküldő lett a kedvencem. De a legfontosabb, hogy pont annyi beállítási lehetőséget rejt, amennyi szükséges.

SMS, MMS, iMessage

Aki csak nem rég csöppent az iOS világába, annak első ránézésre kusza lehet az Üzenetek alkalmazás. De a dolog nagyon egyszerű: egy alkalmazás kezeli a klasszikus SMS-t, a iMessage üzeneteket és az MMS-t. Utóbbit akár ki is kapcsolhatjuk, ezzel elkerülhetjük azt a buktatót, hogy nem iPhone-os ismerősnek ezen keresztül képet küldünk. Melyért a szolgáltató többszáz forintot is felszámolhat, tehát hasznos beállítási lehetőség. Az iMessage küldés / fogadás is kikapcsolható legfelül.

Küldés SMS-ként

A dolog a visszájára is működik: internet hiányában iMessage-t küldhetünk SMS-ként is. Ez akkor lehet hasznos, ha iPhone-osnak szeretnénk üzenni, de mondjuk épp elfogyott az adatkeretünk vagy elfelejtettük visszakapcsolni a mobil adatforgalmat. Ha ezt az opciót bekapcsolva tartjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az üzenetünk mindig el fogja érni a címzettet.

Nem kívánt üzenetek

Az üzenetek szűrésének két módja is van. Az egyik az Ismeretlen küldők szűrése menüpont, ami annyit csinál, hogy a kontaklistánkon nem szereplő számoktól érkező üzeneteket külön listázza, illetve értesítést sem küld róluk. Ezen kívül készíthetünk feketelistát is a nem kívánt számokról, az itt megadott címekről a jövőben nem érkezik majd meg az üzenet.

Olvasta vagy sem?

Az egyik kedvenc funkcióm az Olv. nyugták küldésének kikapcsolása. Az Elolvasta jelzést kollektíven itt ki is tudjuk kapcsolni, illetve az üzenet között egyesével is megadhatjuk, hogy ki kapjon olvasás nyugtát és ki ne. Nem is olyan régen a The Verge-ön olvastam egy érdekes cikket arról, mi a pszichológiai háttere annak, hogy kinek engedélyezzük és kinek nem. A tanulmányból az derült ki, hogy a felhasználók többsége azoknak teszi láthatóvá, akihez érzelmileg kötődik. Én mindenhogy utálom, úgyhogy ment is a levesbe.

Hangüzenetek kezelése

Lehetőség van arra, hogy a hangüzenetek automatikusan törölje az iMessage. Hasonló funkció, mint a Facebook Messenger eltűnő üzenetei, ha extra biztonságban szeretnénk tudni az információt, akkor a Lejárat opciónál ezt mindenképp kapcsoljuk be és törlődni fog az előzményből. Ehhez kapcsolódik az Emelés a hallgatáshoz is, automatikus lejátszást és azonnali választ tesz lehetővé. Ha eddig nem értetted az ázsiaiak hogy a manóba chatelnek, hát így.

A szöveg üzenetekre is megadhatjuk meddig tárolódjanak az előzményekben, de amíg az iCloud szinkronizálás meg nem érkezik végre, addig úton-útfélen úgyis elvesznek az üzenetek.

Alacsony minőségű képmód

Adatforgalombarát opció, nem is kell sokáig magyarázni: a beérkező képeket összetömöríti az alkalmazás. A beszélgetésben előnézetként nem igazán észleltem különbséget, teljes méretben is alig-alig látszik eltérés. Ha 9gagről mentett képeket küldözgettek egymásnak, akkor mindenképp hasznos opció, de jelentős mobilnet mennyiséget nem spórol.

Az iMessage egy olyan kényelmi funkció, amely az Apple-termékek összehangoltságára épül. Ez a körforgás a személyes fiókok szintjén is jelen van, erre kíváló példa az iOS 11 automatikus telepítése. 

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!