imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Baj, ha más fülébe jut?


Párok, barátnők, osztálytársak, egymás mellett ülve, közös fülhallgatón osztozva. Ismerős? Mind találkoztunk már vele. Hol a gond? Mutatom!

Biztosan te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy vagy feléd nyújtották épp a zsinór egyik végét, esetleg te szerettél volna mással meghallgattatni valamit. Nincs is semmi gond azzal, ha szeretnéd megosztani valakivel a kedvenc slágered, esetleg közösen szeretnétek megnézni egy jó vígjátékot. A probléma akkor van, ha ugyanazt a fülest használjátok.

A fülzsír önmagában ártalmatlan

A fülünkben lévő zsír – bármennyire is visszataszító a látványa – egy teljesen normális dolog, gyakorlatilag a fül öntisztítási mechanizmusának egy terméke. Ráadásul a füledben ezen kívül megtalálhatóak még vírusok, baktériumok, valamint egyéb szennyeződések. Egy átlag hétköznapon ezek teljesen ártalmatlanok rád nézve, sőt, ezek alkotják a te egyedi mikroflórád.

Ezt a kedvező összetételt (azaz, hogy mennyi baci/vírus van a füledben) könnyedén megboríthatod azzal, ha fülest használsz. Itt még nincs szó arról, hogy kinek adtad kölcsön, elég a saját füledbe dugnod a műanyagot. Az eszköz hangszórós vége ugyanis tökéletesen eldugaszolja a hallójáratod, ezzel szinte tökéletes hőmérsékletet, kellő szárazságot és védelmet biztosítva a kórokozóknak a “szaporodáshoz”.

Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy a te füledből is cuppant már ki úgy a füles, hogy az nem volt 100%-ig tiszta. Sőt, ez akkor is így volt, ha nem látszódott nyoma, ugyanis a fent említett flóra egyes alkotóelemei nem észrevehetőek szabad szemmel. Igen: a mikrobák.

Honnan kerül a füledbe?

A következő veszélyforrás a fülesed helyzete. Na, nem akkor, amikor be van dugva, épp ellenkezőleg! Én általában a fülesem a táskámban hordom. Vagy a zsebemben. Néha az asztalomon hagyom, máskor a párkányon landol, és persze a földre is esett már le. Látható, hogy egy átlagos füles elég sok helyet megjár, mielőtt visszakerül oda, ahová a leginkább való.

A gond itt az, hogy a fülzsír (mely ugye ott van a füles egyes részein) rendkívül jól szedi össze maga körül a szennyeződéseket. Nem véletlenül, pontosan ez a dolga a fülünkben is, megakadályozni, hogy bármi túl mélyre jusson a hallójáratunkban. Ebben az esetben azonban nagyon nem szerencsés, ugyanis ezt az esetek szinte 100%-ban (legjobb esetben egy erőteljes fújás után) vissza is csúsztatjuk a fülbe, bejuttatva ezzel olyan kórokozókat, szennyeződést, melyek könnyedén fülgyulladást vagy fertőzést, kevésbé drasztikus esetben mitesszereket, pattanásokat okozhatnak.

A fentieket elolvasva talán már sejted, miért okozhat gondot, ha másnak is kölcsönadod mondjuk az AirPodsod, itt azonban jön egy újabb csavar az egyenletbe. Ilyenkor ugyanis nem csak külső szennyeződéseket, de a másik fél fülzsírját, vírusait, bacilusait is beviszed a füledbe, rendesen megkavarva ezzel a belső baktérium flórádat. Ráadásul, ha épp az ő eszközéről van szó, nem nagyon tudhatod, milyen gyakran és milyen alaposan volt takarítva.

De, ha már takarítás… Azon túl, hogy nem osztasz meg (és nem fogadsz el) egy olyan eszközt, melyet szinte minden nap használsz, annyit tehetsz, hogy jobban odafigyelsz a fülesedre, és néhanapján megtisztítod. Dávid korábban hozott néhány tippet, érdemes átnyálazni. És jó hír, ha eddig a közös filmnézés miatt volt a megosztás, az iOS 13 már engedi majd, hogy akár több Bluetooth fülest is csatlakoztassatok az eszközhöz!

Ha pedig nincs sajátod, most már tudod, miért ne a barátnődét kérd el… Inkább szerezz be egy Powerbeats Prót!

Te gyakran adod kölcsön másoknak a fülhallgatód?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!