imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Bányászhatnak-e legálisan kriptovalutát az App Store-os alkalmazások?


A kérdés ezúttal egyáltalán nem elméleti, ugyanis épp most robbant ki egy minibotrány a témában. Egy naptáralkalmazás új módot talált a fizetős funkciók ellentételezésére, azonban hiba csúszott a rendszerbe. Az Apple reakciója pedig egyelőre egyáltalán nem egyértelműsítette a helyzetet.

Érdekes, feltehetően precedens értékű eset történt a minap a Mac App Store háza táján. Egy Calendar 2 nevezetű naptáralkalmazás, amely az alkalmazásbolt jóváhagyott, teljesértékű tagja, úgy döntött, hogy kipróbálja a pénzszerzésnek egy új módját. Eredetileg a fizetős funkciókat a felhasználók egy mezei alkalmazáson belüli vásárlással oldhatták fel. Vagy havi 1, vagy egyszeri 18 dollárért cserébe megkaphattak minden funkciót.

A készítőknek azonban, meglovagolva a mostani divatot, támadt egy alternatív ötletük. Lehetővé tették, hogy a felhasználók „ingyen“ megkaphassák az áhított képességeket. Cserébe – és ez egyértelműen jelezésre is került – az app a háttérben kriptovalutát, nevesül Monerót bányászott volna, felhasználva a gép nyugvó erőforrásait. Ez már önmagában is elég meredek lépés és kétségtelenül felvet pár kérdést. Hát még úgy, hogy hiba csúszott a rendszerbe…

A készítők szentül állítják, hogy nem szándékosan, de a „funkció“ alapból bekapcsolt állapotban indított minden felhasználónál. Magyarul mindenki, aki telepítette a frissítést, csatasorba állította gépét egy jó kis közös bányászathoz. Mondanom sem kell, hogy ez már nem a meredek lépés kategória. Az ügy pár órán belül robbant is, az Ars Technica pedig jelezte a dolgot az Apple-nek. Akik, erre mit reagáltak?

Semmit.

Legalábbis 24 órával azután, hogy a lap felvette a kapcsolatot a vállalattal, az alkalmazás még vígan kínálgatta magát az App Store-ban. Hivatalos válasz azóta sem érkezett, így csak latolgatni tudunk a lehetséges okokról:

  • Az Apple azért nem tett semmit, mert megengedett, hogy az App Store-os alkalmazások kriptobányásszanak. A bug, pedig csak egy bug, majd kijavítják a készítők.
  • Az Apple vizsgálatba kezdett, ami még nem zárult le. Bemondásra azért mégsem vehetnek le egy alkalmazást sem.
  • Egyszerűen csak nem foglalkoznak a Mac App Store-ral.

Akárhogyis, a kirobbanó médiafigyelem hatására az alkalmazás kiadója, a Qbix reagált az eseményekre. Az alapító, Gregory Magarshak az Ars Technicának azt nyilatkozta, hogy szánják-bányják a történetet, megerősítette, hogy csak egy bugról van szó, és hogy hamarosan frissítik az alkalmazást, ami megoldja a helyzet. Nem sokkal később módosított közleményét, és javítás helyett a funkció kivételét ígérte. A következő érveket hozta fel a döntés mellett:

  • A cég, akitől a bányászprogramot biztosította, nem fedi fel a forráskódját. A hiba javítását pedig nem tudnák kellően gyorsan elvégezni.
  • Egy rakás bug került a kiadásba, ami abban a színben tüntetheti fel a készítőket, hogy szándékosan küldték le a gépeket a bányába. Ez pedig természetesen a cég minden elvének ellentmond.
  • Az a személyes meggyőződése, hogy a Proof of Work algoritmus (többek közt ez biztosítja a tranzakciók biztonságát a kriptovalutáknál – a szerk.) világméretű energiapazarláshoz vezet, amiből nem szeretnék kivenni a részüket. Reméli, hogy példájukkal más cégek figyelmét is fel tudják hívni erre.

Azt, hogy mennyire magyarázkodásszagú az érvelés, mindenki döntse el maga. Egy viszont biztos: még mielőtt megtörtént volna a fenti intézkedés, a Calandar 2 váratlanul kikerült a Mac App Store kínálatából.

Ha ugyanis az Apple volt, az az jelenti, hogy mégis csak tilos kriptobányász alkalmazásokat feltölteni az App Store-ba, noha jogilag nem illegális a tevékenység. Amilyen óvatos szokott lenni a vállalat a rajta keresztül megjelenő tartalmakkal kapcsolatban, igen valószínűnek tűnik, hogy erről lehet szó, hiszen a kriptovalutákat világszerte szinte minden pénzügyi szervezet kockázatos befektetésnek tartja számon kiszámíthatatlan árfolyama miatt.

És sejtéseink be is igazolódtak, ugyanis valóban az Apple távolította el az alkalmazást, mivel megsértették a felhasználási feltételeket, melynek azért idő utána járni.

Akár jó, akár rosszindulat vezérelte az alkalmazás készítőit, legyen ez intő jel mindannyiunk számára. Megkérdőjelezhetetlenül kirobbant a kripto-aranyláz, így egyre többször futhatunk majd bele hasonló helyzetekben hétköznapi felhasználóként is. Fontos, hogy képben legyünk, és amennyire tőlünk telik, odafigyeljünk arra, mi történik a gépünkkel a háttérben.

Forrás: MacRumors

Épp nemrégiben írtunk róla, hogy bizonyos weboldalak azzal büntetnék az adblockert használó látogatókat, hogy gépüket befogják bányászatra. Ajánlott elolvasni, hiszen nagyon úgy néz ki, trendszerű jelenségről van szó.

BYEback - készülékbeszámítás

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!