imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Bányászhatnak-e legálisan kriptovalutát az App Store-os alkalmazások?


A kérdés ezúttal egyáltalán nem elméleti, ugyanis épp most robbant ki egy minibotrány a témában. Egy naptáralkalmazás új módot talált a fizetős funkciók ellentételezésére, azonban hiba csúszott a rendszerbe. Az Apple reakciója pedig egyelőre egyáltalán nem egyértelműsítette a helyzetet.

Érdekes, feltehetően precedens értékű eset történt a minap a Mac App Store háza táján. Egy Calendar 2 nevezetű naptáralkalmazás, amely az alkalmazásbolt jóváhagyott, teljesértékű tagja, úgy döntött, hogy kipróbálja a pénzszerzésnek egy új módját. Eredetileg a fizetős funkciókat a felhasználók egy mezei alkalmazáson belüli vásárlással oldhatták fel. Vagy havi 1, vagy egyszeri 18 dollárért cserébe megkaphattak minden funkciót.

A készítőknek azonban, meglovagolva a mostani divatot, támadt egy alternatív ötletük. Lehetővé tették, hogy a felhasználók „ingyen“ megkaphassák az áhított képességeket. Cserébe – és ez egyértelműen jelezésre is került – az app a háttérben kriptovalutát, nevesül Monerót bányászott volna, felhasználva a gép nyugvó erőforrásait. Ez már önmagában is elég meredek lépés és kétségtelenül felvet pár kérdést. Hát még úgy, hogy hiba csúszott a rendszerbe…

A készítők szentül állítják, hogy nem szándékosan, de a „funkció“ alapból bekapcsolt állapotban indított minden felhasználónál. Magyarul mindenki, aki telepítette a frissítést, csatasorba állította gépét egy jó kis közös bányászathoz. Mondanom sem kell, hogy ez már nem a meredek lépés kategória. Az ügy pár órán belül robbant is, az Ars Technica pedig jelezte a dolgot az Apple-nek. Akik, erre mit reagáltak?

Semmit.

Legalábbis 24 órával azután, hogy a lap felvette a kapcsolatot a vállalattal, az alkalmazás még vígan kínálgatta magát az App Store-ban. Hivatalos válasz azóta sem érkezett, így csak latolgatni tudunk a lehetséges okokról:

  • Az Apple azért nem tett semmit, mert megengedett, hogy az App Store-os alkalmazások kriptobányásszanak. A bug, pedig csak egy bug, majd kijavítják a készítők.
  • Az Apple vizsgálatba kezdett, ami még nem zárult le. Bemondásra azért mégsem vehetnek le egy alkalmazást sem.
  • Egyszerűen csak nem foglalkoznak a Mac App Store-ral.

Akárhogyis, a kirobbanó médiafigyelem hatására az alkalmazás kiadója, a Qbix reagált az eseményekre. Az alapító, Gregory Magarshak az Ars Technicának azt nyilatkozta, hogy szánják-bányják a történetet, megerősítette, hogy csak egy bugról van szó, és hogy hamarosan frissítik az alkalmazást, ami megoldja a helyzet. Nem sokkal később módosított közleményét, és javítás helyett a funkció kivételét ígérte. A következő érveket hozta fel a döntés mellett:

  • A cég, akitől a bányászprogramot biztosította, nem fedi fel a forráskódját. A hiba javítását pedig nem tudnák kellően gyorsan elvégezni.
  • Egy rakás bug került a kiadásba, ami abban a színben tüntetheti fel a készítőket, hogy szándékosan küldték le a gépeket a bányába. Ez pedig természetesen a cég minden elvének ellentmond.
  • Az a személyes meggyőződése, hogy a Proof of Work algoritmus (többek közt ez biztosítja a tranzakciók biztonságát a kriptovalutáknál – a szerk.) világméretű energiapazarláshoz vezet, amiből nem szeretnék kivenni a részüket. Reméli, hogy példájukkal más cégek figyelmét is fel tudják hívni erre.

Azt, hogy mennyire magyarázkodásszagú az érvelés, mindenki döntse el maga. Egy viszont biztos: még mielőtt megtörtént volna a fenti intézkedés, a Calandar 2 váratlanul kikerült a Mac App Store kínálatából.

Ha ugyanis az Apple volt, az az jelenti, hogy mégis csak tilos kriptobányász alkalmazásokat feltölteni az App Store-ba, noha jogilag nem illegális a tevékenység. Amilyen óvatos szokott lenni a vállalat a rajta keresztül megjelenő tartalmakkal kapcsolatban, igen valószínűnek tűnik, hogy erről lehet szó, hiszen a kriptovalutákat világszerte szinte minden pénzügyi szervezet kockázatos befektetésnek tartja számon kiszámíthatatlan árfolyama miatt.

És sejtéseink be is igazolódtak, ugyanis valóban az Apple távolította el az alkalmazást, mivel megsértették a felhasználási feltételeket, melynek azért idő utána járni.

Akár jó, akár rosszindulat vezérelte az alkalmazás készítőit, legyen ez intő jel mindannyiunk számára. Megkérdőjelezhetetlenül kirobbant a kripto-aranyláz, így egyre többször futhatunk majd bele hasonló helyzetekben hétköznapi felhasználóként is. Fontos, hogy képben legyünk, és amennyire tőlünk telik, odafigyeljünk arra, mi történik a gépünkkel a háttérben.

Forrás: MacRumors

Épp nemrégiben írtunk róla, hogy bizonyos weboldalak azzal büntetnék az adblockert használó látogatókat, hogy gépüket befogják bányászatra. Ajánlott elolvasni, hiszen nagyon úgy néz ki, trendszerű jelenségről van szó.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!