imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Barack Obama is megszólalt az Apple vs. FBI ügyben


Kicsivel több mint egy hét múlva folytatódik a kaliforniai bíróságon az Apple kontra FBI párbaj a titkosítás körül. Az idő múlásával nemcsak a hangnem durvul, hanem egyre több minden derül ki – pl. Tim Cook aktivizmusának és kiállásának fiatalkori gyökerei –, és egyre többen mondják el a véleményüket, választanak oldal. Így tett most az Egyesült Államok elnöke is.

Idén novemberben megválasztják az Egyesült Államok 45. elnökét. A második ciklusát töltő Barack Obama tehát távozik, és bár nem tudni, hogy ki fogja elfoglalni a helyét, de a versenyzők közül Donald Trump és Hillary Clinton is elmondta álláspontját az ügyben, így igazán érett már a pillanat, hogy a hivatalban lévő elnök is megszólaljon. Obama most sem hivatalos nyilatkozatot tett, hanem a a South by Southwest beszélgetős műsorában válaszolt a kérdésre, azonnal leszögezve, hogy a folyamatban lévő specifikus ügyhöz konkrétan nem fog hozzászólni, hisz az úgy tűnhetne, hogy befolyásolni akarja az eseményeket, hanem csak általánosságban fejti ki a véleményét. Az egész beszélgetést itt tudjátok megtekinteni, de az Apple vs. FBI kérdéskör csak 1:16:00 környékén kerül elő.

Obama szerint bár az Egyesült Államok alkotmánya egy, a polgárok által a kormányzati túlhatalom felé táplált egészséges kételkedésre épít, Edward Snowden fellépése óta az ezen a téren tanúsított gyanakvás nagyon megnőtt az emberekben. Obama szerint a kérdés nehéz, ugyanis egyszerre van szükség az erős titkosításra, ugyanakkor ha egy olyan ajtót hoznak létre, amihez nincs kulcs, ami átjárhatatlan, akkor hogyan kapják el azokat, akik gyerekpornóval üzletelnek, vagy terrorista támadásra készülnek? Elismeri, hogy – bár ő nem szoftverfejlesztő mérnök –, de technikailag tényleg előfordulhat, hogy az egyszer létrehozott kulcs az összes készüléknél felhasználható lesz, ugyannakor ki kell egyensúlyozni a kockázatokat (erős titkosítás – bűnüldözés), és nem ért egyet a tech-világgal abban, hogy abszolutizálni akarják a kérdést, és ilyen mereven elzárkóznak.

Megkerestük a tech-világ képviselőit, hogy oldjuk meg együtt a problémát, az én személyes véleményem pedig az, hogy ebben a kérdésben nem lehet vagylagosan, kizárólagosan gondolkodni, miszerint a titkosítás mindenek felett áll, mert ez nem járul hozzá az egyensúlyhoz. […] Ez egyszerűen fetisizálja a telefonunkat minden más érték felett, ez nem lehet a helyes válasz.

Obama tehát támogatja a hátsó ajtó létrehozását, azonban szerinte ezt úgy kell megoldani, hogy a legkevesebb ember tudja csak használni, a legkomolyabb felhatalmazással és ellenőrzéssel, csak a legfontosabb helyzetekben.

Óvatosságra intenék mindenkit, mert én is erősen a szabadságjogok pártján vagyok. […] Egyesek meg tudják erősíteni, hogy mennyit szenvedek azon, hogy megóvjuk az országot, de ne dobjuk el azokat az értékeket, amik nagyszerűvé tették ezt a nemzetet. […] A veszélyek ugyanakkor valósak, ezért szeretnék mindenkit óva inteni, hogy abszolút véleményeket fogalmazzon meg, hisz az életben is mindig kompromisszumokat kötünk.

Obama szerint az Apple és a tech-világ érdeke, hogy együtt találjanak valamilyen megoldást erre, ugyanis ha tényleg valami szörnyű dolog történik, akkor az egész kérdés eszkalálódni fog, és olyan elsietett, átgondolatlan törvény fog születni a Kongresszusban, ami valójában senkinek nem áll érdekében, és jobban veszélyeztetheti a szabadságjogokat.

Forrás: 9to5Mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!