imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A bárányok halnak – Flockers


Kinek mond valamit az, hogy Team17? És az, hogy Worms? Bizony, az angol fejlesztőcsapat követte el a ’90-es évek – szerintem – egyik legjobb és legviccesebb játékát. Legújabb játékuk, a Flockers a napokban jelent meg iPadre és iPhone-ra.

Amikor 1995-ben megjelent az eredeti Worms, azonnal beleszerettem. Elképesztően jó hangulata és humora volt, hetente többször gyűltünk össze valakinél Wormsozni, a hangulatot pedig természetesen a „helyi multiplayer” mód is fokozta. Aztán a Worms hatalmas siker lett, máig összesen több mint 20 játék jelent meg ezzel a címmel, a rengeteg spinoffról nem is beszélve.

Flockers

Már a Wormsban is voltak bárányok, igaz szegényeknek csupán pár másodpercig tartott a pályafutása, hiszen fegyverként lehetett felhasználni őket. A bárányok valószínűleg megunták, hogy ilyen jelentéktelen szerepet kapnak, ezért kilobbiztak maguknak egy egész saját játékot, amiben az övék a főszerep. Ez lett a Flockers, amiben a bárányok elhatározzák, hogy megszöknek a kukacok fegyvergyárából, és békés legelészéssel töltik életük további részét egy napsütötte mezőn, ahol a meleg tavaszi szél simogatja a gyapjukat miközben a harmattól csillogó kövér zöld füvet harapják.

Flockers

Csakhogy. Az élet nem habostorta, ezért bárányaink elég sok megpróbáltatással fognak találkozni az út során, a legtöbbször pedig egy halom tüske nyársalja fel szegényeket vagy egy fűrész aprítja miszlikbe őket. (Itt jegyezném meg, hogy az első indítás alkalmával a beállításokban mindenképp kapcsoljuk be a vért a hangulat fokozása érdekében.) A szabadsághoz vezető út ugyanis rengeteg csapdával és fejtörővel van kikövezve. A mi feladatunk: minél több bárányt kell megmentenünk.

Flockers

Ha már a ’90-es évek egyik klasszikusának felidézésével kezdtük, akkor nem tudok elvonatkoztatni attól sem, hogy a Flockers eléggé hasonlít egy másik akkori kedvencemre, a Lemmingsre. Gyakorlatilag ugyanúgy potyognak ki a csőből a bárányaink mint annak idején a lemmingek, a cél pedig a pálya túloldalán található csőhöz való eljutás. Ehhez különböző speciális képességekkel ruházhatjuk fel a bárányainkat, illetve lépcsőket vagy akadályokat építhetünk belőlük, hogy társaiknak ilyen módon segítsenek. Sajnos ebből következik a szomorú tény: valaki meg fog halni. Vagy valakik. Sokan. Ráadásul puha, szeretni való cuki bárányok.

Flockers

A Team17 ismét humoránál volt, mikor elkészítették a Flockerst, bár a hangulat talán annyira nem zseniális, mint a legendás Wormsben, azért néha mosolyt csal a szánkra, ahogy meghalnak a bárányaink. A játékmenet tehát nagyon egyszerű: eljuttatni a megfelelő mennyiségű bárányt A pontból B pontba. Menet közben gyűjtögethetünk aranybárányokat és titkos pályákat, ezek kelleni is fognak ahhoz, ha szeretnénk 100%-osra teljesíteni a játékot. Minél gyorsabban és minél több bárányt mentünk meg, annál több pontot és gyapjút kapunk a pályák teljesítéséért. A gyapjúból pedig segítségeket és újabb bárányokat vásárolhatunk (a klasszikus fehér, fekete, és fekete-fehér mellett többek között van például csontvázbárány, zombibárány, punkbárány, angyalbárány, robotbárány, hippibárány, 8bitesbárány, stb.) További gyapjúhoz alkalmazáson belüli vásárlással juthatunk, ami viszont sajnos nem szimpatikus lépés.

Flockers

Összesen 60 akadályokkal teli térképen kell átverekednünk magunkat a végcél eléréséhez, szóval az elfoglaltság egy ideig adott, és gondolom a jövőben további frissítésekkel még további kihívásokat fognak biztosítani számunkra a fejlesztők. Ha két évtizeddel ezelőtt bejött a Lemmings, szeretted a Worms humorát, és tetszenek az ilyen típusú logikai-ügyességi játékok, akkor érdemes adni neki egy esélyt. Akkora legenda nem lesz belőle, mint a két ’90-es évekbeli klasszikusból, de én szívesen aprítok bárányokat pár órán át.

(A címben szereplő irtó gagyi szóviccért ezúton szeretnék bocsánatot kérni.)

• Flockers letöltése az App Store-ból (univerzális, 1,99 €, IAP)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!